Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ‘Alınan karar gereği, yeni imara açılan bölgelerde yükseklik sınırı 5 kat ile sınırlandırıldı, asma ve çekme kat yasağı getirildi’ dedi.
Devrim niteliğinde kararlar: Çukurova Belediye Meclisi aldığı kararla yeni bir dönemin başlangıcına imza attı. Alınan karar gereği, yeni imara açılan bölgelerde yükseklik sınırı 5 kat ile sınırlandırıldı, asma ve çekme kat yasağı getirildi, bodrum otoparkı zorunlu oldu, zemin etütlerinin belediye tarafından daha büyük ciddiyetle yapılacağı açıklandı ve forekazık sistemi getirileceği ifade edildi.
Başkanlara çağrı
Başkan Soner Çetin, Çukurova için tarihi bir gün olduğunu belirterek, alınan kararların Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylanacağına inandığını ifade etti. Diğer ilçe belediye başkanlarına da seslenen Başkan Soner Çetin, “Aynı kararları alırsanız ileride olabilecek bir deprem için Adana tamamen hazırlıklı hale gelir” dedi.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yıkımdan olumsuz etkilenen 11 ilde felaketin yaraları sarılmaya çalışılırken, Çukurova Belediye Meclisi tarihi bir karara imza attı. Soner Çetin başkanlığında toplanan Çukurova Belediye Meclisi aldığı kararla yeni imara açılan bölgelerde yükseklik sınırını 5 katla sınırlandırdı, asma ve çekme kat yasağı getirildi, bodrum otoparkı zorunlu oldu.
Komisyon raporunun oy birliğiyle alınmasının ardından meclis üyelerine teşekkür eden Başkan Soner Çetin, alınan kararı “tarihi” olarak nitelendirerek, “Olumlu oy kullanan bütün meclisimize teşekkür ediyorum” dedi.”
‘Rahatsız olmasınlar’
Adana için bir başlangıç oldu” ifadesini kullanan Başkan Soner Çetin, “İleride bu kararı alan meclise insanlar müteşekkir olacaklardır. Tedbirlerimiz bununla da kalmayacaktır. Yükseklik sınırıyla ilgili kararımız müteahhit arkadaşlarımızı rahatsız etmesin. Bu karar müstakil ev yapmak isteyenleri de etkileyecektir. Bu meclis başka kararlar da alacaktır. Özellikle sismik izolatör veya damper sistemini ciddiyetle araştıracağız, bilim adamlarından da görüş alacağız. Sizlerin de uygun göreceği bir sistemi yönetmelikte zorunlu hale getirilmezse plan notlarına işleyerek uygulayacağız” şeklinde konuştu.
Asma kat yasağı
Başkan Soner Çetin, Çukurova ilçesinde asma ve çekme kat yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Çünkü birçok asma ve çekme katlarda kolonların kesildiği ya da zarar verildiği, genişletme çalışmaları yapıldığını görüyoruz. Bu tedbirleri almak zorundayız. Bir binanın bodrum otoparkının olması değer katmasının yanında depreme dayanıklı hale getiriyor. Adana’da otopark sorunu büyük. Bu sorun da çözülmüş olacaktır. İnsanlar ev ararken otoparkı olanı tercih ediyor. Bunun istisnasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Sayıları artacak
Belediyelerinde jeofizik mühendislerinin sayısının artacağını ve zemin etütlerini eskisinden daha ciddi şekilde belediye personelinin yapacağını açıklayan Başkan Soner Çetin şöyle devam etti: “Zemin etütlerini daha da ciddiye alacağız. Zemin etütlerini kendi personelimizle yapacağız. Kimse Çukurova Belediyesi’nde işlerimiz yavaş ilerliyor diye şikâyet etmesin biz noter değiliz, onaylayıp gönderemeyiz. Ayrıca ilave tedbir almak gereken yerlere forekazık sistemi getireceğiz. Bundan sonra Adana’da yapım işi yapan kişilerin önünde yeni bir sayfa açılıyor. Herkes ona göre davranacak. Birinci derecede insanların can güvenliğini düşünecek, ona göre yaşam alanları oluşturacak.”
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Çukurova’da imara açılan bölgelerle ilgili yazarımız Eren Aka’ya açıklamlarda bulundu.
‘Tarihi bir gün’
Başkan Soner Çetin diğer ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunduğu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün tarihi bir gün. Ama işimiz bitmedi. Önümüzde daha çalışacağımız günler var. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de aynı yönde kararlar alacağını umut ediyorum. Dün söylediğim gibi Çukurova’da 6.7 hissedilen deprem diğer ilçelerde 4.9 ve 5.1 hissedildi. Ben buradan diğer ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunuyorum. Bu kararların aynısının onların da almasını öneriyorum. Böylece tüm ilçelerimiz depreme hazırlıklı olur. Büyükşehir Belediyesindeki değerli meclis üyelerinin de bu kararlarımı onaylayacağına inanıyorum.”
Sağlık hizmetleri depremzedelerin yanında
Hatay’da Türkiye genelinden gelen yardımların dağıtımı, geçici yaşam alanlarının oluşturulması ve seyyar tuvaletlerin kurulması görevlerini üstlenen Bursa Büyükşehir Belediyesi bir yandan da afetzedelerin ihtiyaçlarını gidermeye devam ediyor. Yaşanan depremlerde evi ağır hasar gören ve evden çıkarken ayağından yaralanan 59 yaşındaki kalp hastası Vahide Tekin’in yakınları, ‘Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerine ulaşıp’ sağlık hizmetleri için destek istedi. Bunun üzerine Antakya’da bulunan Büyükşehir Evde Hasta Bakım Merkezi ekipleri, ilçe merkezinden 30 kilometre uzaklıktaki Avsuyu Mahallesi’ne doğru harekete geçti. Burada kız kardeşinin evinin bahçesinde kurdukları çadırda yaşayan Vahide Tekin’e ulaşan ekipler, gerekli müdahaleyi yaptı.
‘Cam kırıklarına bastım’
Merkezden uzakta oldukları için tedavisini gerçekleştiremediğini söyleyen Vahide Tekin, “Deprem anında evden çıkarken, cam kırıklarına bastım. Ayağımda büyük kesikler oluşmuştu. Evimiz çok büyük hasar gördüğü için Avsuyu’na, kız kardeşimin yanına geldim. Burada da sadece bir kez ayağımı pansuman yaptırabildim, o da ilk gündü. Sonrasında Bursa Büyükşehir Belediyesi ekipleri geldi. Çok teşekkür ederim” dedi.
‘Forekazık’ zorunluluğu geliyor
Konyaaltı Belediyesi, yaşanan deprem felaketinden sonra ilçe genelinde bir yandan mevcut yapıların denetimi için, bir yandan da yeni yapılacak binalar için harekete geçti. İlçe genelinde uzman ekiplerin yapacağı zemin araştırması sonrasında gerekli görülen yerlerde inşaat yapımında forekazık kullanımı zorunlu hale gelecek.
Tokat’a 15 bin depremzede
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yaptığı açıklamada Tokat’ta 15 binin üzerinde depremzedenin misafir olduğunu söyledi. “Tokatlı hemşerilerimiz depremzedelere sahip çıkıyor. Kimi hemşerilerimiz evini ücretsiz verdi. Kimi hemşerilerimiz bir yıllık masraflarını üstlendi. Yani herkes elinden geleni yapıyor. Herkesin bildiği gibi Tokat’ın bir adı da Darun Nasır’dır, Darun Nusret’tir. Yani yardım edenlerin şehridir. Dün olduğu gibi bu gün de yardım edenlerin şehri olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
320 bin kişiye sıcak yemek
Altındağ Belediyesi, kısa sürede kurduğu aşevi ile depremzedelerin içini ısıttı. Osmaniye’de Cumhuriyet Meydanı ve Esenevler’de, Hatay’da Arsuz EXPO Center’da, Kahramanmaraş’ta ise Piazza AVM yanında açılan Altındağ Belediyesi aşevi, bugüne kadar 320 bin kişiye sıcak yemek ikramında bulundu. Ayrıca sabahları sıcak çorba ikram edilen aşevinde, gün boyu sıcak çay ve su ikramı da yapıldı. Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı “Altındağ Belediyemizin yardım elini 3 ilde, 4 merkezi noktada depremzede kardeşlerimize uzattık. Yaklaşık 320 bin kişiye sıcak yemek ikramında bulunduk. Sıcak çorba, çay ve su ikramlarımız ise yüzbinlerce kişiye ulaştı. Bundan sonra da yardımlarımızı sürdüreceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konya’da çocuklar MEGA ile tanıştı
Meram Belediyesi, deprem bölgelerinden gelerek Mevlana KYK Yurdu’nda kalan çocukları MEGA ile tanıştırdı. Çocuklar, MEGA eğitimlerine katılıp, oyunlar ve etkinliklerle gün boyu eğlendiler. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, deprem bölgesi için seferber oldukları gibi, Konya’da ve Meram’da misafir ettikleri afetzedelerin yaralarını sarmak için de çalıştıklarını kaydetti.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...