Eren Aka

Eren Aka

eren.aka@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan çevreye, altyapıdan tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda 2022 yılında sergileyeceği performansı başkan Alinur Aktaş ile konuştuk.

Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla 2022 yılında hem daha yaşanılabilir bir kente dönüşüyor hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla dünya vitrinine çıkıyor. Alt ve üstyapıda bugüne kadar yaptıkları çalışmaların meyvesini toplamak hedefiyle 2022 yılı için performans odaklı bir bütçe hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, 3 milyar 570 milyon TL olarak öngörülen gider bütçesinin yüzde 20’sini ulaşım yatırımlarına ayırdı. Ulaşımı sorun olmaktan çıkarmakta kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında sadece ulaşıma en az 730 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Bursa’daki değişim 2022’de hissedilecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2022 yılındaki en önemli projelerini Milliyet’e anlattı

2022 yılında öne çıkacak en önemli projeniz nedir?

Büyükşehir Belediyesi’nin kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede 16 ay gibi kısa sürede 37 binanın yıkımı tamamlanmıştı. Sadece mevcut binaların yıkılması bile beton yığınları arkasına gizlenen Ulu Cami ve tarihi hanları gün yüzüne çıkarmaya yeterken, uygulanacak tasarım projesiyle kent merkezi yerli ve yabancı turistlerin en önemli buluşma mekânı olacak.

Bursa 2022 Türk Dünyası Başkenti seçildi. Önümüzdeki yıl bu doğrultuda Bursa’da neler göreceğiz?

Osmanlı’nın beylikten cihan devletine dönüşümüne ev sahipliği yapan tarih başkenti Bursa, “2022 Yılı Türk Dünyası Başkenti” unvanıyla Türk dünyasını ağırlamaya hazırlanıyor. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimi Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa, “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçilmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, uzun soluklu bir yolu aştıklarını, 2018 yılından bu yana sürdürdükleri çalışmaların sonucunda Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı almanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. Başkan Aktaş, Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış, medeniyetlerin buluşma noktası, tarihi ve mimari dokusuyla büyüleyen, yeşili ve doğal güzellikleriyle de ziyaret edenleri kendine hayran bırakan Bursa’nın bu unvanı layıkıyla taşıyacağını belirtti. Başkan Aktaş, “Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’üncü büyük şehri, tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin, sanayinin önde gelen şehri Bursa’mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini çok kıymetli buluyoruz. Oldukça büyük bir yabancı turist potansiyelimiz mevcut. Bursa’ya ağırlıklı olarak Ortadoğu, Avrupa ve Uzak Asya’dan turistler gelmekle birlikte son dönemde Özbekistan, Kazakistan Ve Tataristan’dan da ziyaretçilerimiz oldu. Pandemi öncesi verilere göre her sene yaklaşık olarak 1.5 milyonu aşkın turist ağırlayan şehrimizin küresel turizmi de derinden etkileyen mevcut koşullar çerçevesinde hedefi, dönem sonunda ziyaretçi sayısını iki katına çıkarmaktır. 2022, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa için şehrin tanıtımı, değerlerinin dünyaya anlatılması, turizm ve hizmet sektörünün canlanması ve yapılacak etkinlik ve faaliyetlerin kent ekonomisine ciddi katkı sunması bakımından son derece önemsediğimiz bir yıl” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Türk’ temalı etkinlikler

Haberin Devamı

Bugüne kadar TÜRKSOY ile yaptıkları iş birliği çerçevesinde ata sporları, sergiler, TÜRKSOY kültür sanat faaliyetleri, sempozyum ve yayınlar, Türk dünyası müzeler buluşması gibi birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları bazı projelerden de örnekler verdi. Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk dünyasından getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması, farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmalarla Türk dünyasına yeni kalıcı eserler kazandırmayı hedeflediklerini vurguladı. Başkan Aktaş, Türk dünyası temalı kitap fuarı, uluslararası müzik festivali, Türk dünyası dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması gibi zengin içerikler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Sinema ve sahne sanatları alanında Türk dünyasına katkı sağlamayı amaçlarını ifade eden Başkan Aktaş, “Türk dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, tiyatro festivali gibi etkinliklerle sanat severlere güzel anlar yaşatmak istiyoruz. Ulutav’dan Uludağ’a Türk müziği festivali, Türk dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk dünyası marşı yarışması, destan yarışması gibi etkinliklerle Türk müzik dünyasının sesini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

Ulaşım büyük kentlerde konuşulan en önemli konu başlığı. Bursa’da 2022 yılı ulaşım projeleriniz nelerdir?

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılında ulaşım alanında 730 milyon liralık bütçeyle 74 faaliyetin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Raylı sistemlerde Emek-Şehir Hastanesi imalatının devam etmesi ve Kent Meydanı Terminal hattının tamamlanması planlanıyor. Üniversite-Görükle metro hattının yüzde 10’unun tamamlanması öngörülürken, Adliye Kavşağı ile Çelebi Mehmet Bulvarı Avrupa Konseyi Bulvarı bağlantı kavşağının tamamlanması, Durmazlar ve Sarı Cadde kavşaklarının da yüzde 10 gerçekleşmesi planlanıyor. Mudanya yolu, Geçit-Bademli bağlantı köprüsü, Mudanya yolu Yeni Karaman bağlantı köprüsü, Nilüferköy-Geçit bağlantı köprüsü ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi köprüsü ile Samanlı köprülerinin tamamlaması, Stadyum-Soğukkuyu bağlantı köprüsünün de yüzde 10 oranında tamamlanması bekleniyor. Yine ulaşım alanında şehrin muhtelif yerlerindeki mevcut yolların kalitesinin geliştirilmesi ve yeni yolların açılmasıyla ilgili olarak 240 kilometre asfalt dökümü, 300 kilometre sathi kaplama ve 200 kilometrekarelik parke temini yapılması hedeflendi.

Bursa’yı biz yeşil Bursa olarak biliyoruz ancak Bursa’nın bugünkü durumu nedir?

‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak özellikle sanayileşmeyle birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşmanın kurbanı olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022 yılında yeşil alan ve çevre yatırımlarına da 346 milyon TL yatırım yapılması öngörülüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın dönem sonuna kadar 3 milyon metrekare yeşil alan hedefi doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından çalışmaları devam eden Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş mesire alanını da 2022 yılı içinde tamamlamayı hedefliyor.

Bu projelerin detaylarını sizden öğrenebilir miyiz?

Yıldırım ve Osmangazi ilçelerinin sınırını belirleyen, Gökdere’nin her iki yakasını kaplayan, yaklaşık 200 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen Gökdere Millet Bahçesi’nin sadece 2 bin 800 metrekaresinde sosyal donatılar, kalan alanda ise rekreasyon alanları bulunacak. Projede 10 bin 887 metrekare alanda çocuk oyun köyü, yöresel bitkilerin mevsimsel renklendirme gösterilerinin yapılacağı 4 bin metrekarelik bitki gösteri alanları ve 2 bin 750 metrekarelik biyolojik gölet bulunacak. 2 bin metre uzunluğunda bisiklet parkurunun, 2 bin metre koşu yolunun ve 4 bin metre gezinti yolunun olacağı projede, 16 kameriye, 3 mangal pişirme birimi ve 31 piknik masası, piknik alanı yer alacak. Sosyal tesisin, yöresel satış ünitelerinin ve mescidin de olacağı projede bin 25 metrekarelik alanda millet kıraathanesi yapılacak.

Yine 1987 yılında DSİ tarafından Demirtaş Barajı’nın bulunduğu alanda yaptırılan ve son 15 yıldır adeta kaderine terk edilen Çim Kayağı Tesisleri farklı bir konseptle yeniden Bursalıların hizmetine sunulacak. Türkiye, Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti’nin de katılımıyla 1991 yılında Çim Kayağı Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapan alan için Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrıcalıklı bir proje hazırlandı. Hazırlanan proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü’nden 35 bin 200 metrekarelik alanın tahsisini alan Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılacak iş birlikleriyle alanı ilerleyen süreçte 250 bin metrekareye kadar çıkaracak.

Bursa’daki değişim 2022’de hissedilecek

Bursa’daki değişim 2022’de hissedilecek

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...