Atık su arıtma tesislerinde kendi gübresini kendisi üreten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 165 bin metreküp atık sudan günlük ortalama 25 ton gübre elde ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimleriyle 2021 yılında tam kapasite hizmet vermeye başlanan tesisle, yıllık 20 milyon liralık kazanım sağlandı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ŞUSKİ Genel Müdürlüğü, atık su arıtma tesislerinden elde edilen çamurdan doğal gübre üretimi yapılıyor. Siverek, Hilvan ve Şanlıurfa Merkez atık su arıtma tesisinde 165 bin metreküp atık sudan günlük 25 ton gübre elde ediliyor.
Başvuru işlemleri tamamlanan ve sertifikasyonları alınan atık sudan elektrik ve gübre üretimi konularında Türkiye’de sayılı şehirlerden biri olan Şanlıurfa, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri neticesinde tam kapasiteli ve modern cihazlarla donatılan tesislerde bir yandan biyogazdan enerji üretimi yaparken, diğer yandan bakterilerinden arındırdığı arıtma çamurlarını tarımda gübre olarak kullanarak çevreci ekonomiye doğrudan katkı sağlıyor.
Tesiste elde edilen gübreler, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Daire Başkanlığının çalışmalarında kullanılıyor. Ayrıca gübrenin büyük bir kısmı Tarımsal Hizmetler Daire başkanlığı aracılığıyla çiftçilere dağıtılırken temiz su ise tarımsal alanlarda kullanılıyor. Atık sudan enerji üretiminin de yapıldığı tesiste aylık 400 bin lira kazanç elde ediliyor.
Çevreci bir tesis
Atık sudan gübre üretiminin yanı sıra büyük bir israfın da önüne geçtiklerini ve yılda 20 milyon lira tasarruf ettiklerini belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Bu Türkiye’de bir ilk. Tarımın ve gübrenin öneminin çok fazla arttığı bir dönemde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfa’nın daha da kalkınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Arıtma tesislerimizde öncelikle çamur olarak çıkan kısmı alıyoruz, ayrı bir yere koyuyoruz, içerisindeki bakterilerin ölmesi için havasız bir ortamda 30 gün bekletiyoruz. 30 gün bekleyen bu çamur solar kurutma tesisimize geliyor. Solar kurutma tesisimizde gübreye dönüşüyor. Bu gübreye dönüştükten sonra bir kısmını kendi Tarım Dairemizde kullanıyoruz. Bir kısmını ise kendi Tarım Daire Başkanlığımız aracılığıyla çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bereketli hilalin merkezinde, tarımın şehrinde işte bu şekilde gübre üretiyoruz” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin, Atık su Arıtma tesisinde incelemelerde bulundu.
‘Tam kapasiteyle çalışıyor’
Girdi maliyetlerini en aza indirerek 3D tekniğiyle parça üretimini kendi tesislerinde yaptıklarını anlatan Başkan Beyazgül, “Tesislerimizde 3D tekniği yöntemiyle kendi parçalarımızı üretiyoruz. Daha önce bin liraya, 10 bin liraya aldığımız parçalar şu anda 100 lira, 50 lira, 25 liraya üretilmeye başlandı. Artık bu parçalarımızı dışarıdan ithal etmeyip kendimiz ürettiğimiz gibi, diğer arıtma tesislerine de bunu ulaştırabileceğiz. 27 milyon euro’luk bu tesis için 2009 yılında müracaat edilmiş, yüzde 87’si hibe şeklinde alınan bu tesis, bizim dönemimizde tam kapasiteyle çalışmaya başladı” dedi.
Tesiste organik gübre üretiliyor
Tesiste üretilen organik gübreyle birlikte ulusal kaynaklara sahip çıktıklarını ve büyük bir kazanım sağladıklarını belirten Başkan Beyazgül, “Çamuru alıyoruz ve bu bakterileri öldürmek için havasız ortamda ısı uygulayarak 30 gün bekletiyoruz. Bu ısı altında ve havasız ortamda bakteriler ölüyor. Daha sonra solar kurutma tesisimize getiriyoruz. Solar tesislerimizde ise bu çamuru gübre haline getirmiş oluyoruz. Ardından, kalan bu atık suyu da tarımda kullanıyoruz. Sıfır atıktan da öte bu, bu neticede faydaya dönüşmüş oluyor. İlk defa iznini aldığımız bu yerle ilgili olarak ulusalda da bu tür çalışmaların başlayacağını, diğer belediyelerin bizi örnek alacaklarını düşünüyorum. Böylece ulusal kaynaklarımıza fayda sağlayacağız. Belki daha az gübre ithal edeceğiz ve kendi organik gübremizi üretmiş olacağız” diye konuştu.
Atık sudan elektrik üretiliyor
Atık sudan enerji ürettiklerinin altını çizen Başkan Beyazgül, “Biz Mezopotamya’nın göbeğindeyiz. Bereketli hilalin ortasındayız, Tarım şehriyiz. Ürettiğimiz enerjinin bize kazancı aylık 400 bin TL civarında. Bununla ilgili de senelik 3 milyon olmak üzere 5 yılda 15 milyonluk bir teşvik aldık. Bunun kurutulması, bakterilerin öldürülmesi sırasında da bir fayda elde ediliyor. Bu proje bir sıfır atık projesinden de öte bir proje. Hem çevreci faaliyetleri sürdürüyoruz hem de şehrimizin kalkınması, daha da gelişmesi için yatırımlarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yenimahalle zabıtasının 2021 karnesi
Yenimahalle Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, 2021 yılında ilçe genelinde gerçekleştirdiği denetimler ve pandemi sürecinde esnafa yönelik gerçekleştirdiği destek projeleriyle adından söz ettirdi. Kovid-19 salgını nedeniyle yıl boyunca çalışmalarına hız vererek vatandaşlardan gelen şikâyetlere anında müdahale eden zabıta ekipleri, gıda sektöründe hizmet veren lokanta, pastane, fırın ve imalathaneleri denetleyerek, işletme sahipleri ve çalışanlara hijyen, sosyal mesafe, maske konusunda uyarılarda bulundu.
Zabıta ekipleri, ilçe sakinlerinin yaptığı 13 bin 213 şikâyet başvurusunu incelemeye alarak gerekli denetimleri gerçekleştirdi. Ayrıca Yenimahalle’de 2021 yılında 10 bin 110 esnafı denetleyen ekipler, salgın sürecinde zor günler yaşayan esnafa yönelik cezacı değil yol gösterici belediye düşüncesini temel aldı. Kurallara uymayan 649 işletmeye gerekli uyarılarda bulunuldu.
Koronavirüs ve ekonomik sıkıntılar yüzünden esnaf ve üreticinin zor günler geçirdiğini belirten Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle’yi iyi bilen bir belediye başkanıyım. Esnafımız zaten ekonomik olarak sıkıntılı günler yaşıyor. Bu zorluğun farkında olan bir belediye olarak esnafımıza cezadan önce yol gösterme ve uyarı yönetimini kullanıyoruz. Gerek maske dezenfektan dağıtımı olsun gerek çay şeker dağıtımı olsun gerekse nakdi yardım olsun her zaman esnafımızın yanında olduk. Gereken özeni gösteren esnafımıza ve gece gündüz demeden Yenimahalle halkına hizmet sunan zabıta personelimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Hız sınırı değişti!
Malatya Büyükşehir Belediyesi UKOME’nin aldığı 2021/125 sayılı karar doğrultusunda Anayurt Bulvarı Ergenekon Köprüsü girişinden Sivas Yolu çıkışına kadar olan yol aksı ile Polis Okulu kavşağından başlayıp Hasan Çalık Devlet Hastanesi kavşağına kadar devam eden yol aksında hız sınırında değişikliğe gidildi.
Hız sınırlaması otomobiller için 50 kilometreden 70 kilometreye, kamyonet-panelvan ve minibüsler için 50 kilometreden 60 kilometreye, kamyon ve otobüsler için ise hız sınırı 50 kilometre olarak belirlendi.
Sosyal market ailelerin yanında
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın “Gönüllere Dokunacağız” anlayışıyla 23 bin 207 haneye hizmet veren Sosyal Market’ten aileler puan sistemiyle faydalanmaya devam ediyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, “Dayanışmanın ve paylaşmanın kalbi Haliliye” sloganıyla ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olmaya devam ediyor. Çeşitli hizmetleriyle özellikle ihtiyaç sahibi aileleri yalnız bırakmayan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Sosyal Market’le de gönüllere dokunuyor. Komisyon tarafından yapılan inceleme sonucu sosyal yardım almaya uygun görülen aileler, Haliliye Belediyesi tarafından kendilerine verilen gıda kartıyla Sosyal Market’ten alışveriş yapıyor. Aileler, gıda ihtiyaçlarının yanı sıra temizlik malzemelerinin teminini de kartlarına yüklenen puanla bu marketten sağlıyor. Günde yaklaşık 80 ailenin alışveriş yaptığı Sosyal Market’ten 23 bin 207 aile faydalanıyor.
Sincan’da beş farklı noktada sıcak çorba
Sincan Belediyesi’nin vatandaşlara sabah erken saatlerde yaptığı sıcak çorba ikramı yüzleri güldürmeye devam ediyor. Hafta içi her sabah beş farklı noktadan 2500 adet çorba dağıtımı yapılıyor. İlçede pandemi nedeniyle ara verilen sıcak çorba dağıtımına devam ediliyor. Sabahın erken saatlerinde işe ya da okula gitmek için yola çıkan vatandaşlar sıcak çorba ikramıyla ısınıyor. Sincan Belediyesi aşevinde son derece hijyenik ortamda pişirilen çorbalar, vatandaşlara tek kullanımlık bardaklarda ücretsiz bir şekilde sıcak ekmeğiyle birlikte ikram ediliyor.
Yılbaşı Çarşısı açıldı
Antalya’da, Muratpaşa Belediyesi’nin kentin dört bir yanında kadınların kurup işlettiği kooperatiflerle birlikte kurduğu Yılbaşı Çarşısı açıldı. Çarşının ilk gün ziyaretçileri arasında Belediye Başkanı Ümit Uysal da yer aldı. Muratpaşa Belediyesi’nin, geçen yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle açmadığı Yılbaşı Çarşısı, bu yıl yeniden Muratpaşa Atatürk Kent Meydanı’nda kuruldu. Muratpaşa Belediyesi’nin kadın kooperatifleriyle birlikte kurduğu Yılbaşı Çarşısı’nda hediyelik eşyalar, yöresel ürünler ve ev yapımı yiyeceklerle ilgili 45 stant yer alıyor. Yılbaşı Çarşısı 31 Aralık’a kadar açık olacak.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz...