Geçtiğimiz hafta, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ziyaretime geldi.
Pandemiden dolayı uzun süredir bir araya gelememiştik.
Hoş sohbetin ardından çalışmalarını anlattı.
Göreve geldiği günden bu yana ilçesi için kendini paraladığını, tanıtımda belli bir aşamaya geldiklerini söyledi.
En önemlisi Sındırgı’ya 5.3 km’lik çevre yolu kazandırdıklarını, zor kısmının bittiğini belirtti. Bundan sonrasını Başkan Yavaş’tan dinleyelim:
“Sanayi Bakanlığı’ndan 3.5 milyon destek aldık, kendimiz de 10 milyon lira harcadık, jeotermalle, sebze ve meyve kurutma tesisi kurduk. 500 dönümlük arazide doğal boya tekstil ve inovasyon merkezi açtık. LC Waikiki, Cıvıl Bebe ve Ebebek gibi firmalara doğal boyayla tekstil boyasının kullanılmasını sağlayacağız. Bir moda tasarım yapıyoruz şimdi. Kocadon dediğimiz analarımızın donunu diken terzilere şimdi kostüm diktirmeye başladık. Eylül ayında festival düşünüyoruz. Konuyu ulusala taşımak istiyoruz. Kostümleri Yağcıbedir desenlerinden ortaya çıkarıyoruz. 600 kadınımızı istihdam ettiğimiz kooperatif kurduk. Ayrıca meşhur Balıkesir kuzusunun çiftliğini kurduk. Koyunlarımız 40 bindi, 80 bine çıktı. Bu yüzden en çok kıvırcık koyunun olduğu ilçe olduk. Yine köylü vatandaşlarımız için 40’a yakın gölet yaptık. Türkiye’de belki bunun örneği yok.”
Domates ve kapya biber
“Domates üretiminde Balıkesir birincisiyiz, kapya biberde de lideriz. Ürünlerimizin kurutup Avrupa’ya satıyoruz. Hiçbir sıkıntıyla da karşılaşmıyoruz. İlçede 7 bin 500 konut var. 5 bini jeotermalle ısınıyor. Yani halkın 4’te 3’ü jeotermalle ısınıyor. Hedefim Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmek. Yani, dünyada bir kentin yüzde 100’ü jeotermalle ısınmıyor. Ayrıca jeotermali nerede kullanabiliriz diye düşünüyoruz. Şimdi sera çalışmamız var. Bir depo yaptık tamamen topraksız sera üzerine. Halkı bilinçlendirip, günümüz şartlarına uygun tarım yapmalarını sağlamak istiyoruz. Turizmi çok önemsiyoruz. Bin 200 yatağa ulaştık. Turizmin t’si olmayan ilçede artık ben de varım diyoruz. Pandemi bize yaradı. Tabiat ve termalimiz artı getirdi. Otellerimizde doluluk oranı yüzde 87’nin altına düşmüyor. Bu yıl 100 bin misafirimiz geldi.”
Sanat ve tarih seviliyor
“Çocukları ve gençleri önemsiyoruz, en güzel kütüphaneye sahibiz. Küçüklerimiz ilgili kütüphane boş kalmıyor. Ayrıca dershanemiz var. 155 öğrencinin eğitimine katkı koyuyoruz. Ortaokuldan başlıyor, üniversiteye kadar hazırlıklar sürüyor. Burada hem ders çalışıyor hem de arkadaş ve dostluklarını pekiştiriyorlar. Gençlere yönelik hizmetimiz de artarak sürüyor. Yüzme havuzu ve gençlik merkezi yaptık. Stadı yeniledik. Müze Han diye bir yer inşa ettik. 50 peynirli şehir diye Balıkesir peynirlerinin arşivi yapılacak. Tesisi Büyükşehir Belediyesi inşa etti. Burasını butik otele dönüştürdük. Avlusu da herkesin hoşuna gidecek tarihi boyutta. İnsanlar sanatı ve tarihi seviyor, koruyor.”
Doğal şehir nasıl olmalı?
“2 bin 500 metre uzunluğunda bisiklet yolu yaptık. İlçemizi doğal şehir modeline çeviriyorum. Balıkesir Kent Konseyi’nde konuyla ilgili sunum yapacağız doğal şehrin manifestosu diye. Doğal şehir nedir, ne olmalıdır, yerel kalkınma planları olarak aslında aynı Cittaslow gibi. Doğal şehirde ne yapılır, biz ne yaptık? En iyi örneği Sındırgı. Üretim, hayvancılık ve tarıma öncelik verdik, böylelikle şehrin nasıl büyüyebileceğini gösterdik. 55 milyona mal olan arıtmamızı bitirdik, şimdi biyogaz tesisi kuruyoruz. Arıtma, Simav Çayı’nı kurtardı. Biyogaz ihalesi yaptık, yakında başlayacaklar. Tesis tamamlandığında derelere, çaylara akan bütün pislikler toplanıp enerjiye dönüşecek. 3 bin megavatlık bir elektrik santrali kurulacak. Atık diye bir şey kalmayacak. Halkımı da sürekli uyarıyorum, ‘Çiçek dik bahçene, al bir kilo kireç evini boya’ diye. Güzellikten mutlu olunabilmesini sağlamak istiyorum. Çünkü, günümüz insanı mutsuz. Neden mutlu olunabileceğini de bilmiyor. Karamsarlıktan kurtarıyoruz.”
Her şeyi ince düşünüyor
Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ı dinledikten sonra, “Her ilçeye böyle başkan gerekir” diye düşündüm. Gerçekten yaptığı hizmetler yabana atılacak cinsten değil.
İlçesini, halkını, yöresini en ince ayrıntılarıyla düşünen, kentinin geleceği için canla başla çalışan Yavaş’ı, meslektaşlarının örnek alması gerekir.
Zaten kendisi de yazının sonunda söylüyor.
Ne diyor Yavaş, “Yol, su ve kanalizasyon yapıyoruz diye hava atmanın zamanı geçti” diyor.
Doğru söylüyor.
‘Çocuklar okusun tarihimizi bilsin’
Kültürel çalışmalarına ağırlık verdiklerini, doğal şehir hikayesi diye gezi yazılarından oluşan kitap çıkardıklarını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Kitap, Ulus Dağı’na Düşen Ateş diye bu bölgedeki Kuvayı Milliye mücadelesini anlatıyor. Öğrenciler de bunu okusun ki, tarihini bilsin. Bir kitap bastırıyoruz, bir yıl sonra yapılan işlerle ilgili eksik kalıyor. Büyükşehirle 20 ilçenin tanıtım vitrinlerini çektik. 5’i bitti, koordinatörlüğünü yaptım. 1 ile 3 dakikalık Balıkesir ve ilçe ilçe tanıtım filmleri hazırladık. İlginç şeyler ortaya çıktı” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı kutlama sebebi nedir?
Tıp Bayramı’nı 14 Mart’ta kutlamanın sebebini de açıklayan Ekrem Yavaş, “Savaştepeli tıbbiyeli Hikmet Boran, İstanbul’un işgalinde İngilizlere karşı İstanbul Tıp Fakültesi’nin önünde Türk bayrağı asarak ilk karşı gelen kişi. Karşı gelmesinin günü olarak da dünyada Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Savaştepe’nin nesi var denildiğinde bir şey yok gibi görünüyor. Oysa her kentin bir turizm değeri var. Bunun ardından Köy Enstitüleri, öğretmen okulunu ortaya çıkardık. Halil Dalkılıç burada okumuş mesela. Böyle insanların yetiştiği bir yer var. Oldu iş bitti, şimdi anmaya gerek yok dememek gerekiyor. Biz filmde böyle yaptık. Aralık meclisinde de sunumunu yapacağız” dedi.
Kanal, yol ve su diye hava atma dönemi bitti
Ekrem Yavaş, şöyle devam etti: “Çoğunlukla belediye başkanlarında kültür, sanat ve hikaye konularında algı ve istek yok. Bunu değer olarak görmüyor. Ama dünyanın gittiği trend bu. Sosyal, kültür ve sanat işlerine çok daha meyilli olmalıyız. İtfaiye yangında kediyi kurtarırsa hoşumuza gider. Bu tür şeyleri kafalara yerleştirmeye çalışıyorum. Bana artistlik işler başkanı diyorlar, desinler. Geçen yıl Ankara’da gençlikle ilgili toplantıdaydık. Cumhurbaşkanımız anlattı, Mehmet Özhaseki anlattı. Biz de dokuz belediye başkanı yanyana oturuyoruz. Hepsi birden bana döndü, ‘Seni mi anlatıyorlar’ dedi. Demek ki doğru yoldayım dedim. Kanalizasyon, yol ve su diyerek hava atmanın devri geçti artık.”