Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Ege’de yaş meyve sebze denilince akla hemen Uçak Kardeşler geliyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Uçak Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik.

***

Yaptıkları çalışma, istihdama katkıları ve tesisleri hakkında bilgi verdi Uçak...

Dışsatımı biraz daha artırarak yıl sonu hedeflerinin 1.2 milyar dolar olduğunu, yılın ilk 9 ayında meyve, sebze ve mamulleri ihracatında 3.5 milyar dolara ulaşıldığını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış kaydedildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

***

Seferihisar’daki 30 bin metrekarelik tesisin dışında, Alaşehir’de 24 bin, Antalya’da 12 bin, Mersin’de 40 bin, Isparta’da 5 bin, Buldan’da 5 bin metrekare tesisleri ve Silifke’de de 250 dönüm topraksız çilek serası ile 100 dönüm muz seraları olduğunu öğrendim Uçak Kardeşlerin.

***

Ayrıca İstanbul Bayrampaşa halinde 176, 512 ve 513 nolu halleri, Kadıköy halinde de 1036 nolu hal ve son olarak Samsun’da lojistik üsleri olduğunu, bünyelerinde 1500 kişiye istihdam sağladıklarını duyunca daha da mutlu oldum.

Sadece Seferihisar’da var diye biliyorduk, meğer ülkenin dört bir yanında çok sayıda tesisleri varmışi kendilerini kutluyorum.

Sebze-meyvede israfa son verecek bir proje

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak (solda), Engin Uğur Ağır’a Seferihisar’daki Uçak Kardeşler tesisini gezdirdi.

***

Dolaylı olarak 10 bine yakın kişiye istihdam sağladıklarını belirten Uçak, “BRC, IFS, ISO belgeleri ve TSE Kovid-19 Güvenli Üretim Sertifikası almaya hak kazanan tesislerimizde, koşulsuz hijyen, Kovid-19 önlemi ve gıda yönetmeliğine tam uygunluk ile meyve sebze işlemesinde bölgenin ve sektörün lideri konumundayız” dedi.

***

Hasattan tüketime kayıpları araştırdıklarını, ürün kaybını en aza indirmek için çalışma içinde olduklarını, Ege Üniversitesi ile proje geliştirdiklerini, ürünlerdeki kayıp oranını ortaya koyacaklarını da kaydeden Uçak, “İkinci yılda da, ‘Bu oranları nasıl azaltabiliriz’ diye eğitim çalışmaları yapacağız” diye konuştu.

***

Bu projeyi gerçekten önemsiyorum ve hayata geçirdikleri için de tebrik ediyorum.

Haberin Devamı

Çünkü, sebze ve meyvede ürün kaybının büyük olduğunu hepimiz biliyoruz.

Çarşıda pazarda da bunu rahatlıkla görebiliyoruz.

Satıcının çürük ürünleri bir kenara attığına, israf olduğuna şahit oluyoruz.

Bunun önüne geçilmesi, hepimizin bütçesine olumlu yansıyacak.

Bizler de vatandaş olarak tüketebileceğimiz kadar sebze ve meyve alalım ki, israf olmasın...