2023 Eylül ayı sonunda İzmir'de trafiğe kayıtlı taşıt sayısının 1 milyon 762 bin 920 olduğu, 2024 Nisan sonunda ise yüzde 9.1 yükseldiği ve 1 milyon 848 bin 348’e ulaştığı bilgisini Türkiye İstatistik Kurumu’ndan öğrendim.
★★★
Tablo gösteriyor ki, her yıl ortalama araç sayısı 85 bin 428 artıyor Ege’nin incisi kentimizde. Sadece İzmir’de değil, ülkemizin birçok yerleşim merkezinde de fazlalaşıyor sürekli.
★★★
Durum böyle olunca da araç sahipleri her akşam saatlerce park problemi yaşıyor, sokakları arşınlıyor yer bulmak için. Hatta bazı zamanlar boşluk görüldüğünde kavga çıkıyor, bıçaklar çekiliyor, yaralanmalara şahit oluyoruz yeri kapmak için.
★★★
Sıkıntının her geçen gün artacağı artık apaçık ortada. Bu yüzden belediye başkanlarımıza büyük görev düşüyor. Kentin belirli merkezlerine otopark yapma olanağınız yok, bunu biliyorum. Çünkü, çalışanlarınızın maaşını ödemede bile güçlük çekiyorsunuz.
★★★
Otopark probleminin biraz olsun azaltması için çözüm var, şöyle: İl, ilçe genelinde, tüm cadde ve sokaklar genişliğine göre hem sağ, hem sol şerit, dar sokaklar için ya sağ, ya da sol taraf, bir aracın park edeceği yer kadar sarı çizgilerle boyanıp ayrılabilir. Böylece üç aracın beş araçlık yer işgaliyesi biter, sorun hafifler. Benden size basit öneri, gerisi size kalmış…
Zeytin ve yağı şaha kaldıralım!
Geçtiğimiz perşembe, 11’inci OLIVTECH-Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri Fuarı açıldı. Üç gün süren etkinlik, dün de kapılarını kapattı. Fuarda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın dışında yerel yönetici yoktu. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve çeşitli meslek komitelerinin yöneticilerinin dışında da üst düzey katılımcı göremedim.
★★★
Tugay konuşmasında, “Fuar, bizim için kıymetli. Ülkemizin İzmir’den büyük beklentisi var. İZFAŞ’ın çabalarıyla bu yolu yürümekten gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Ayrıca, İzmir’deki zeytinyağı üreticilerinin envanterini çıkaracağız” dedi. Özgener de, “Köklü bir geçmişe sahip zeytinyağı fuarımız yurtdışı tanıtımını önemsiyor. Nitelikli yabancı ziyaretçilerimizin organizasyonumuzu daha da yukarıya taşıyacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından standlar ziyaret edildi, zeytinyağı tadımı yapıldı, başarı dilendi.
★★★
Standları ben de bazı oda başkanlarıyla dolaştım. Ancak, hepsinin sıkıntılı olduğunu gördüm. Fuarın sakin geçtiğini, özellikle de kiraların yüksekliğinden yakındılar. Başkanlar dert yanarken, ben de geçmiş yıllardaki zeytinyağı fuarını gözümün önüne getirdim. O coşkulu kalabalığı göremedim, standlar boştu, bilgi almak isteyen sayısı azdı. Zeytiniyle ünlü il ve ilçelerimizin belediye başkanlarını, vali ve kaymakamlarını da göremedim. Yani bu fuarın eski günlere dönmesi için el birliğiyle şaha kaldırılmalı. Yapılması gereken ne ise herkes elini taşın altına koymalı…