Pandemi mandemi bahane.
Canımız pahasına başladık ziyaretlere...
Önce İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ardından Balıkesir Valisi Hasan Şıldak…
***
Köşger, geçen haziran ayında Aydın’dan İzmir’e tayin oldu pandeminin göbeğinde.
Burnumuzun dibindeki kentten, üçüncü büyük şehirde başladı çalışmaya.
Kolay değil, beş milyona yaklaşan İzmir’i yönetmek.
Ama dişini tırnağına kattı, gece-gündüz demedi düştü yollara.
***
Sürekli, “Aman dikkat maske-mesafe-hijyen üçlüsünü sakın unutmayın. Artık yaşamımızda bir parça” diye herkesi uyardı.
Ama halkım, kuralları hep kulak arkasına attı.
“Bana bir şey olmaz, virüs de neymiş” gibi söylemlerle ortalığı birbirine kattı.
“Yapma kardeşim, etme kardeşim, deme böyle. Ya yakınlarına bulaşırsa” dedik.
Kimselere söz dinletemedik.
Hala bildiğimiz yolda ilerlemeye devam ediyoruz!
***
Vali Köşger, virüsten kurtulmak için her bireyin kendinden sorumlu olduğunu, kuralları unutmaması gerektiğini belirtti, “İzmir genelinde 14 bin kişi denetimi aralıksız sürdürüyor. Kurallara uyulması konusunda ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak işletmelerimizin de belirlenen düzene göre çalışması lazım. Özellikle yüzde 50 kapasiteye mutlaka uyulmalı. Eğer herkes kendi sorumluluğunu bilirse, ‘mavi’ye geçebiliriz” dedi.
***
Valimin iyi niyetinden kuşkum yok.
Burada tüm sorumluluk İzmirlilerin.
Artık bu işin şakasının olmadığını anlamamız lazım.
Belli bir süre eşimizle, dostumuzla görüşmesek ne olur?
Cep telefonu rahatlığı var. Çok özlediysen görüntülü arar, hasretini giderirsin.
Yok illaki görmem gerekiyor dersen, virüs belasına bulaşırsın.
Hastanelerde aylarca yatar, ah vah diye diye dövünürsün...
Vali Şıldak, A’dan Z’ye tüm sıkıntılara çözüm arayışında
Balıkesir’in yeni Valisi Hasan Şıldak, Burdur’dan geldi. Kendisi Çanakkaleli.
Bölgenin yabancısı değil. Göreve başlar başlamaz ilk işi, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger gibi virüsle mücadele oldu.
Kent genelinde vaka sayısının artmasından endişeli olduğunu belirten Şıldak, “Bazı bölgelerimizde yaptığımız testler sonucu yüzde 70’inin mutasyonlu olduğu ortaya çıktı. Bu yüksek oran yüzünden mikrop hızla yayılıyor” uyarısında bulundu.
HHH
Sürekli cadde cadde sokak sokak dolaştığını söyleyen Şıldak; nişan, düğün, nikah ve cenaze törenlerinde kalabalıktan uzak durulması gerektiğini hatırlattı.
Tırmanışın hastanelere yük getirmediğini gerek servis, gerek yoğun bakımlarda şu an bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirtti.
***
Şıldak ile biraz da kent ekonomisini konuştuk.
Balıkesir’in İstanbul-Bursa ve Çanakkale yolu geçişi arasında bulunmasından dolayı şanslı olduğunu ifade etti, “Çanakkale köprü inşaatı sürüyor. Buradan başlayacak otoyol kentimizden geçecek. Merkezde bir şehiriz” dedi.
Tarım ve hayvancılığın çok iyi koşulda yapıldığını, çiftçinin kazandığını kaydeden Şıldak, “Hayvancılık modern imkanlarla hayata geçiriliyor. Bazı bölgelerde köylerimiz nüfusunu koruyor, bu önemli gelişme. Sanayi yapılanmasını önemsiyoruz. Beş organize sanayi bölgemiz var, sayıları da artıyor. Özellikle merkezdeki OSB’yi genişletiyoruz. Bir gümrük müdürlüğü binası yapacağız. Ayrıca altyapı ve arıtmasını da önemsiyoruz. Hedefimiz bu bölgede en az 30 bin kişiye istihdam sağlamak, böyle bir OSB yaratma çabasındayız” diye konuştu.
***
Eğitim, turizm ve kültüre biraz daha ağırlık vermeyi düşündüklerini, iki üniversiteleri olduğunu, bu yüzden eğitim şehri olmaları gerektiğini vurgulayan Şıldak, “Orta ve ilköğretimde kaliteyi yükseltmek istiyoruz. Turizm altyapısında arzu ettiğimiz payı alamıyoruz. Çünkü, tanıtım çok zayıf kalmış. Turizm altyapısında mesafe almamız gereken alanlar var. Bir marka şehir, gastronomi şehri olma konusunda Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışıyoruz. Balıkesir’in çok farklılıklar taşıyan özelliği bulunuyor. Her ilçenin bir kültür özelliği söz konusu. Renkli bir yapıya sahibiz. Çalışmalarımıza, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Araştırmaları’ projeleri adını verdik. İki yıl sürecek. El sanatları, kılık kıyafet, halk oyunları, gelenek görenekler tüm hazinelerimizi tespit edeceğiz. Bu işin ustaları ile çalışacağız. Daha sonra bir eser ortaya çıkaracağız. Balıkesir’in kültürünü kayıt altına alacağız. Üniversiteden 38 akademisyen bu görevi üstlendi” ifadesini kullandı.
***
Kentin en önemli sorunların birinin uyuşturucu olduğunu, son zamanlarda da yaygınlaştığını söyleyen Vali Şıldak, “Uyuşturucudan terör örgütüne parayı kesmek, boynumuzun borcu. Bu konuda seferberlik başlattık. Ancak trafik çok yoğun. Bunu sadece polisiye tedbirlerle değil, toplu mücadeleyle yok edebiliriz” dedi.
***
Balıkesir’in kalkınması için büyük çaba harcadıklarını dile getiren Şıldak; tarımı sanayisi, turizmi ve hayvancılığıyla yüksek kapasitede bir kent olduklarına vurgu yaptı.
***
İki valimiz de görevli oldukları kentler için var güçleriyle çalışıyor.
Canları pahasına bu dönemde halkla bütünleşip, yapılması gerekenleri sıralıyor.
Vatandaş olarak bizlerin de kamu görevlilerine elimizden gelen desteği göstermemiz gerekiyor ki, beladan topyekûn kurtulalım...