Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri Genel Müdürü M. Serhat Dinç ile buluştuk, elektrikte arz güvenliği için kömür santrallerinin önemini koruduğunu, gelecek 15 yıl içinde de korumaya devam edeceğini söyledi. Enerji fiyatlarında yaşanan artışın ekonomiye büyük maliyetler getirdiğini, sadece maliyetler için değil enerji arz güvenliğinin öneminin gelişmiş ülkelerin de ilk gündem maddesi haline geldiğini söyledi Dinç.
M. Serhat Dinç ile hem santralleri gezdik hem de yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi edindik.
***
Hem maliyetleri hem de ulusal stratejileri göz önünde bulunduran kömür madeni sahibi ülkelerin termik santrallerini orta vadede çalıştıracağını kaydeden Dinç, Avrupa’da elektrik üretiminde kömür kullanımından çıkılması için ülkelerin belli bir takvimde planı bulunduğunu belirtti, şöyle devam etti: “Almanya 2038’i belirlemişti son olarak bunu 2030 olarak güncelledi. Romanya 2032, Slovakya 2030, İspanya 2030, Finlandiya ve Hollanda ise 2029 yılı sonunda kömürden çıkmayı planlıyor. Fakat gelişmiş dünya ülkeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının talebi karşılayamamasından ötürü, bu süreyi öne çekmeyi henüz başarabilmiş değil.”
***
Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’nin, ülkenin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2’sini karşıladığını, Yeniköy ve Kemerköy’ün 1070 mw kurulu gücü ile Türkiye’de baz yük santrallerin elektrik üretiminde de yüzde 9.4’lük orana sahip olduğunu söyleyen Dinç, “Hukuki sürecin devam ettiği sahada Yeniköy Kemerköy Enerji’nin sahip olduğu izinler kamu tarafından verildi. Orman Genel Müdürlüğü’nden de onay alındı. Bu somut bilgilere rağmen bölgede uygulanan yürütmeyi durdurma kararı elektrik arzında sıkıntı oluşturacak. Bugün kömürümüz var; ancak 7-8 ay içinde durum tersine dönebilir. İzmir, Muğla ve Aydın başta olmak üzere, bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilir. İthal kömürdeki fiyat artışını da düşünürsek, güvenilir yerli kaynağı kaybetmeyi millet olarak istemeyiz” dedi.
***
Bugüne kadar orman izni alınmış ve kullanımı tamamlanarak Orman Genel Müdürlüğü’ne iadesi yapılmış 1.2 milyon m2’lik alanlarda da ağaçlandırma ve fidan dikimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Dinç, “Maden sahalarımızda 22 bin 100 adet zeytin ağacımız var. Topladığımız zeytinleri yağ haline getirip, çalışanlarımıza veriyoruz. Bu çalışmaların aynen süreceğinden ve madencilik faaliyetinin bittiği her noktayı devlet geleneğimizi ve yasaların hükmünü yerine getirerek aynı şekilde doğaya kazandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
***
Devasa büyüklükte bir alanı kapsıyor iki santral. Bacalarından birinin yüksekliği 200’ü, diğerinin 300 metreyi geçtiğini öğrendim. Yaklaşık 3 bin kişinin çalıştığı kurum, her şeyi düşünmüş. Çalışanlarının ikamet edeceği lojmandan tutun, çocukların eğitim göreceği okul bile var.
***
Dinlenme tesisinde ne ararsan bulabiliyorsun. Havuzundan, spor salonuna kadar her şey mevcut. Sosyal tesisteki yemek ücretleri ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) lokantadan farksız. Bir tabak dolusu karışık ızgara 12 lira. Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri Genel Müdürü M. Serhat Dinç, maliyet üzerine herhangi bir rakam ilave etmediklerini, çalışanlarının her zaman yanında olduklarını söyledi. Gerçekten güzel bir uygulama. Darısı, diğer büyük kurumların da başına...