Denizli’yi, kıskanılası hizmetlerle geleceğe hazırladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan “Hedefim, her gencimize bir branşta spor yaptırmak, onların kültür-sanatla uğraşmasını sağlamak” dedi.
Milliyet, Denizli’ye çıkarma yaptı. Yerel yönetimler yazarımız Eren Aka ve Ege Bölgesi Reklam Müdürümüz Gülhan Kaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ı ziyaret etti. 16 Mart 2011’den bu yana başkanlık görevini sürdüren Zolan, bugüne nasıl geldiklerini, Denizli’yi, kent insanını, ekonomiyi, kültür-sanatı, tarihi, önümüzdeki dönemle ilgili proje ve hedeflerini anlattı.
Göreve geldikleri günden bu yana yaptıkları en önemli işin altyapı çalışmaları olduğunu belirten Zolan, “Denizli’de yüzde 65 su kaçağı vardı. 100 litre su veriyorsunuz, 35’i ulaşıyor. Bu da temiz mi ulaşıyor, nasıl ulaşıyor meçhul. Altyapı noktasında bu işler maliyetli. Yüz yılın ötesine hizmet verecek projelerdir bunlar. Bugün şehrimize baktığınız zaman, biz altyapıyla ilgili sorunumuzu çözdük” dedi. Birkaç mahallede daha yapılacak çalışmalarla altyapı konusunda sorunları gidermiş olacaklarını kaydeden Zolan, “Yüzde 65 su kayıpları, yüzde 20’lere çekilecek. Hele hele küresel ısınmayı ve kuraklığı da düşündüğümüzde 10 yılı aşkın süredir yapmış olduğumuz bu altyapının ne kadar doğru bir yatırım olduğunu görebiliyoruz. Diğer türlü kayıp kaçak oranı yüzde 65 seviyesinde kalsaydı biz Denizli’ye su veremezdik” diye konuştu.
Denizli’de altyapı, teleferik, kayak merkezi ile sosyal projeler ve turizm yatırımlarının geleceğe yönelik önemli hamleler olduğunu dile getiren Zolan, şu vurguyu yaptı: “Yeşil alan konusunu söylemeye gerek yok. Kişi başına 18 metrekare alanımız var. Evinizden çıktığınızda, 100-200 metre yürüdüğünüzde mutlaka bir parka ulaşırsınız. 1500 metre falan gittiğinizde 30-40 metrekareye varan büyük parklar karşınıza çıkar. Bazı parklarımız var ki 500 bin metrekare, 250 bin metrekare. Denizli’de herkesin nefes alabileceği güzel alanlar var. O konuda çok şanslıyız.”
‘Dönüşümün önü açılmalı’
Dönüşümle ilgili neler yapılıyor?
99 sonrası yapı stoğumuzla bayağı yoğun. Oralarda dönüşümler devam ediyor. Biz, bakanlığımız teşvik ediyor. Deprem, dünya kurulduğundan bugüne var. Panik yaratıcı açıklamalar rahatsız edici. 1 saat sonrada olabilir, 1 ay sonra da, 10 yıl sonra da. Önemli olan, bilim adamlarının, araştırmacıların önceden tespit etmeyle ilgili çalışmalar yapması. Depremle ilgili üniversitemizde çalışıyoruz. Japonya’da da bir ekipman varmış, onu üniversitemiz konuşlandırıyoruz. Orada jeoloji bölümündeki hocalarımız var, Halil Kutsal hocamız. Türkiye, deprem ülkesi. Her yerde her an deprem olabilir. Milletimiz bu konuda zaten duyarlı. Bizler de yapı anlamında kötü olan yerlerde dönüşümün önünü açacak çalışmalar yapmalıyız. Yeni yapıların denetimleri çok üst seviyede. Kanunlar, belli bir koruma getiriyor. Yeni yapılarda çok bir sıkıntı olmaz. 99 yılından önceki yapılarda bir soru işareti oluyor.
Laodikya’da etkinlik
2024 yerel seçimlerine kadar kafanızda bir proje var mı?
İnşallah belirsizlikler ortadan kalktığı zaman bir engelsiz spor yaşam merkezi projemiz var, son noktaya geldi. İhaleye çıkacağız, engelli vatandaşlarımızın spor yapabileceği, eğitim alabileceği bir merkez. Amatör sporlar kompleksi de düşünüyoruz. Orada tabii ki futbola yönelik sahalarımız olacak, bunun ötesinde tüm branşlarda salonlarımız olacak. 3 bin kişilik seyirci kapasiteli bir salon düşünüyoruz. Onun için de ayrıca cimnastikten judoya, okçuluktan güreşe aklınıza gelebilecek her şey... Şu an 20’nin üzerinde branşta ücretsiz kurs veriyoruz. O kurslarımızın da yapıldığı bir yapı olacak. 3-4 ay içinde başlamayı hedefliyoruz. Yapımı, inşallah dönemimizde tamamlanır.
Dördü merkezde dördü ilçelerde olmak üzere 8 kapalı yüzme havuzu yaptık. 10-11 yaş grubumuz geliyor, inşallah Türkiye’de belli noktaya gelecek. Önemli olan çocuklarımızı sporla buluşturmak. Yüzme bilmeyen kalmasın. Boş saati yoktur, ücretsiz. Spor, hem vücut sağlığı hem ruh sağlığı açısından önemli. Onun ötesinde disiplin sağlar. Çünkü; sporun kuralları vardır, hayata hazırlar, mağlubiyeti, galibiyeti öğretir, hayatında yere düştüğünde kalkmasını öğretir. Çocuklarımıza sporu aşıladığımız zaman hayata hazırlamış oluyoruz, ekip ruhunu ortaya koyar. Spor sadece kas yapalım, madalya alsın değildir. Hedefim, her gencimize bir branşta spor yaptırmamız. Bir alanda da kültür-sanatla uğraştırmamız lazım. Enstrüman çalmalı, resim yapmalı, tiyatroyla uğraşmalı... Çocuklarımızın özgüveni gelişiyor. Bizim mesela konservatuvarımız var. Orada ücretsiz piyanodan gitara, kemana neye her türlü enstrümanı öğretiyoruz. Aynı zamanda gençlik merkezi, karikatür, tiyatro kursu var, sanatsal anlamda da çalışmalarımızı yapıyoruz. Belediye başkanlarını toplumun her tarafını sarmalı. Tek altyapı değil, yeni kongre ve kültür merkezimizi yaptık. Aslında 3 yıl önce tamamladık, 2 yıl pandemi olduğu için tam faaliyetler yapamadık. Oraya önceki dönem bakanımız Nihat Zeybekci’nin ismini verdik. Orada 2000, 1000, 500 kişilik salonlarımız var. Her hafta sonu tiyatromuz var, şehir tiyatromuz var. Başka illerden de talep olduğunda bizim tiyatromuz oralara gider, başarıları, ödülleri vardır. Ayrıca bizim orada 15’e yakın toplantı yapılabilecek salonlar da mevcut. İçinde bir planetaryum var gezegen evi. Uydu ve gezengenlerimizi çocuklarımıza, gençlerimize orada gösteriyoruz. Yeni 5-6 ay önce faaliyete başladı. Şimdi de kültür buluşmaları yapıyoruz. Bundan 15-20 gün önce İlber Ortaylı geldi. Alişan Kubatlıkaya vardı. 2000 kişilik salon doluyor, yandaki 1.000 kişilik salonu da açıyoruz orada ekrana yansıtıyoruz. 2-3 salonumuz aynı anda dolabiliyor. 500 kişilik salonumuzda da tiyatro gösterimiz vardı, orası da doluydu. Kültür sanatla da ilgili birçok aktivitemiz var, bunu giderek artıracağız. Çünkü şehirleşmek demek, insanlarımıza dokunmak demek. Laodikya’daki tiyatromuzu ayağa kaldırdık. Orada etkinlik yapmaya başlayacağız. Evlilik Okulu yeniden başladı. Bunun arkasından bir de Hamilelik Okulu açtık.