Geçen hafta Balıkesir Altıeylül’ün Belediye Başkanı Hasan Avcı’yı ziyaret ettim, yerel yönetimler yazarımız Eren Aka ve Reklam Müdürüm Gülhan Kaya ile birlikte...
***
Altıeylül Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi’ni inşaat halinde gezmiştim, bu kez tamamlanmış halini gördüm.
Merkezin ekim ayında hizmete açıldığını, 33.5 milyon liraya mal olduğunu belirten Başkan Avcı, “Burası çok yönlü bir merkez.
İçinde ne ararsanız var. Aile danışma merkezi, çocuk üniversitesi, etüt salonları, sinemamız mevcut. Kültür sanat etkinliklerine başladık. Yarı tatilde çocuk şenliği yaptık. Bulunduğumuz yer sosyokültürel olarak biraz geride özellikle çocuklarımızı ağırladık. Sinema ve tiyatro etkinliklerinde 305 kişilik salona 500 kişi geldi. Hala da her hafta pazar günleri iki seans filmi çocuklar aileleriyle izliyor. Günlerini neşe içinde geçiriyor” dedi.
Çocuklara önem verdiğini söyleyen Avcı, bir otobüs satın aldıklarını, Balıkesir gezileri de düzenlemeye başladıklarını, 20 ilçeye götürdüklerini belirtti.
***
Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi’ni zemin katından en üst teras katına kadar Başkan Avcı ile dolaştık. Muhteşem bir bina ortaya çıkmış, hayran kaldım.
Tüm katlarda süren etkinlikleri tek tek anlattı Avcı. Etüt salonlarında sınavlara hazırlanan gençlerin ders aldığını, öğretmenlerin halk eğitimden veya kendi anlaştıkları eğitimcilerden oluştuğunu belirten Avcı, “Buradan 600 öğrenci faydalanıyor. Çocuk üniversitesinde 4 ,5, 6 ve 7’nci sınıf öğrencileri yararlanıyor. Yazılım atölyemiz var. Sanal gerçeklik odasında tasarımları inceliyorlar. 3D yazıcılardan çıktısını alıp robotik bölümünde gerçeğe dönüştürüyorlar. Kadınlara meslek kursları veriyoruz. Örneğin, mutfak atölyesinde yapılanlar kütüphanelerimiz de çocuklara ikram ediliyor. Parçalanmak üzere olan aileler, aile danışma merkezimizden yardım alıyor. Gelen ailelerin çocuklarının kendisini kötü hissetmemesi için özel tasarımlı ayrı bir odamız var, burada bekliyorlar. Vatandaşlarımız bu binayı hizmet binası zannediyor. Değil, onun da projesini hazırlıyoruz. İhalesini bu yıl gerçekleştirip 2024’e yetiştirmek istiyoruz. Yani yerel seçimlere” diye konuştu.
***
Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi’nin zemin katındaki sosyal markette giyimle ilgili A’dan Z’ye ne ararsan var.
Giysilerin puan sistemi ile vatandaşlara verildiğini söyleyen Başkan Avcı, “Ailenin durumu ve kişi sayısına göre 300-400 puan veriliyor. Vatandaş gelip ürününü seçiyor. Giysilerimizin hepsi yeni ve ünlü markaların adını taşıyor. Gelen elindeki puana göre alışverişini yapıyor. Aileler tek tek alındığından kimse kimseyi görmüyor. Her yıl 2 kez gelip uğruyorlar. Beş kişilik bir aileye yılda 10 bin liralık giyim desteği veriyoruz. Kendimizin giymeyeceği kıyafeti, ihtiyaç sahibine de sunmuyoruz. Gıdayı farklı bir uygulamayla sunuyoruz vatandaşımıza. Kart hazırladık, iki kişilik aileye aylık 350 lira, sayı artıkça 900-1000 liraya kadar rakam çıkıyor. 6 ay boyunca ilçemizdeki yaklaşık 30 farklı yerel marketlerden alışveriş yapabiliyorlar. Böylece yerel esnaf da kazanmış oluyor. Giysi ve gıda yardımına geçen yıl 5 milyon liradan fazla harcadık. Bu yıl zamlar nedeniyle 15 milyon lira ayırmış olacağız. Şu an depolarımız dolu. Aradıkları her şey bulunabiliyor, yok yok.
Bebek giysisinden iç çamaşırına kadar her şey mevcut. Okullara ziyarete gittiğimizde de ihtiyaç sahibi öğrencilere okul çantası hediye ediyoruz. Kendi tarlamızda ürettiğimiz buğdayın ununu da dağıtıyoruz” şeklinde konuştu.
***
Kısaca, büyükşehirlerde bulunmayan olanakları sunmuş Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, giyimden gıdaya, kırtasiyeden teknolojiye her şey vatandaşın hizmetinde. Yani geleceğin dahileri Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde yetişiyor.