Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Aliağa’da hizmete giren Azra Galvaniz’in sahibi Recep Özekinci ile açılış öncesi sohbet ettim.
Yaptıkları işin dışında fabrika bahçesindeki rüzgâr ağaçları ile dış ve iç cephedeki mural çalışmanın dikkatimi çektiğini, bir fabrikaya değil de, sanki bir sanat merkezine girmiş hissi yarattığını söyledim.

Bunun üzerine Özekinci, galvaniz dışında yaptıkları çalışmaları anlattı.
Bir Fransız mühendis ile beraber hayata geçirdikleri rüzgârgülleri, yani rüzgâr ağaçlarının işlevini paylaştı.
Enerjinin günümüzde büyük önem taşıdığını söyleyen Özekinci, konuyla ilgili Ar-Ge çalışmalarını 1.5-2 yıl önce bitirdiklerini belirtti.

Rüzgâr ağaçlarının daha çok büyük rüzgârgüllerinin girmediği alanlarda değerlendirildiğini ifade eden Özekinci, “Yol kenarlarındaki, orta refüjlerdeki aydınlatma direkleri, rüzgârgülleri sayesinde aydınlatılabilir. Seralarda da rahatlıkla kullanılabilir. Hatta ve hatta, dağın başına bile kurabilirsiniz. Yani, elektriğe para vermemiş oluyorsunuz” dedi.

Rüzgâr ağaçlarının saatte 20 kilovat enerji ürettiğini, bunun daha da geliştirilebileceğini söyleyen Özekinci, “Şu anda 32 dallı. Şimdi 64 dallısını yapıyoruz. Yeşil rüzgârgülleri ne kadar fazla olursa, enerji o kadar artıyor. Bunu da GES ile birleştiriyoruz. Güneş enerjisiyle beraber bunların teknik olarak inventör girişlerine hem rüzgârdan hem de güneşten enerji geçişini sağlıyoruz, böylelikle depolanan enerji miktarımız artıyor. Artınca da daha fazla enerjiyi yaymış oluyorsunuz. Bunun en önemli özelliği, karbon ayak izi dediğimiz karbon salımına destek verecek olması. Rüzgâr ve güneşi daha iyi kullanabiliriz” dedi.

Elektrik parası ödemez, rahat nefes alırsınız nokta



Rüzgârgülünün şu anda hem Türkiye’de hem de İzmir’de ilk olduğunu kaydeden Özekinci, “Ar-Ge’sini bitirdiğimizi belirtmiştim. İnşallah lansmanını da birlikte yapacağız, ardından satışına geçeceğiz. Mesela, rüzgâr ağaçlarını belediyelere satabiliriz. Diyelim ki bir belediye konferans alanı oluşturdu. Rüzgâr ağacını, rüzgâr alan yere monte ederek enerji üretebiliriz. Çünkü, bunlar taşınabilir. Akülere dolan enerjiyi nerede istiyorsanız orada kullanabilirsiniz. Aslında GES’lerle de çok ilgileniyorum. Güneş enerji panelleri dikkatimi çekiyor. Biz bunu rüzgârdan niye almıyoruz dedim. Fransa’da bu işle ilgilenen bir arkadaşımız vardı. Denk geldik; biz ona GES’i, o bize RES’i anlattı, rüzgârgülünü anlattı. Bu şekilde ortak bir proje geliştirdik” diye konuştu.

Malum, pandemi bitti.
Bana göre bitmedi de, neyse...
Birçok kenti, birçok kurumu ziyaret ediyorum, dur durak demeden.
Toplantı, etkinlik, davet, hemen hemen her gün bir şehirdeyim.
Ancak hiçbir yerde Özekinci’nin fabrikasındaki rüzgâr ağaçlarından görmedim

Genç işadamının da söylediği gibi, bunlar RES’lerden daha kullanışlı ve daha ucuz.
İstediğin yere rahatlıkla taşıyabiliyorsun.
Özellikle de belediyelerin rüzgâr ağaçlarıyla sokak aydınlatmalarını hayata geçirebileceklerini umuyorum.
Böylece enerji parası ödemekden kurtulur, rahat bir nefes alırsınız.