Aile bağının güçlendirilmesini önemseyen Uşak Valisi Kocabıyık, okullarda psikolojik danışmanlar aracılığıyla iletişimin kuvvetlendirilmesini hedefliyor. Faaliyetler, online platformlarda yürütülecek.
27 Ekim 2018’de Uşak’a Vali olarak atanan Funda Kocabıyık, göreve başladığı günden bugüne yaptığı projelerle dikkat çekiyor. Kendisini Yerel Yönetimler Yazarımız Eren Aka ve Milliyet Ege Reklam Müdürü Gülhan Kaya ile ziyaret ettik. Aile kurumuna çok önem verdiğini, değerlerin korunmasının kendisi için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Kocabıyık, “Toplumsal dönüşümler aile kurumlarında olumsuz etki yarattı. Değerlerimizin korunamaması, yeni nesillere sağlıklı şekilde aktarılamaması, kentteki boşanma oranının artması, genç nüfusta intiharın çoğalması, iletişimsizlik üzerine bu yılı ‘Aile Yılı’ olarak ilan ettik. Tüm kurum ve kuruluşlarla, STK’ları da sürece dahil ettik, yıl boyunca faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Bu yılın her ayına özgü belirlenmiş temaya uygun etkinlik ve eğitimler düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı toplumun, sağlıklı ailelerin var olmasıyla mümkün olabileceğini belirten Kocabıyık, şöyle konuştu:
İlgisizlik ve ihmal
“Aile toplumun temeli. Geleneklerimizde; insani değerlerin ve kültürün devamını sağlamakta öncü ve belirleyici role sahip. Eğitimin ailede başladığı düşünüldüğünde, değer aktarımı konusunda ailenin önemi açıkça görülmekte. Günümüzde iletişimsizlik başta olmak üzere, bireyselliğin artması sonucu sorumlulukların unutularak, ilgisizlik, ihmal, bilgi ve bilinç düzeyinin düşüklüğü gibi sebeplerle aile içinde birçok sorun yaşandığı bilinmekte. ‘Uşak Aile Değerleriyle Mutlu’ sloganıyla yürüttüğümüz proje; aileyi ayakta tutan tüm değerlerin can tutulması gerektiği ilkesini temel ilke edinmiştir. Bu ilke doğrultusunda kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı toplumun her kesiminde aile bilincinin yükseltilmesine yönelik çözüm odaklı bu projenin, hem bölgesel hem de ulusal aile sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum.”
Psikolojik danışmanlık
Kocabıyık, “Aile bağlarının güçlendirilmesi, verilecek eğitimlerle aile içinde kaliteli zaman geçirme becerisi kazandırılması, aile içi çatışmaların çözümlenmesi adına danışmanlık hizmeti verilmesi, okullarda psikolojik danışmanlar aracılığıyla aile içi iletişimin güçlendirilmesi hedeflenmekte. Proje kapsamında, ücretsiz eğitim, danışma ve rehberlik hizmetleri verilecek. YouTube kanalı açılacak. Online platformlarda eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütülecek” dedi.
7’den 77’ye her kesime destek
Vali Funda Kocabıyık’tan diğer projeler hakkında bilgi aldık. 7’den 77’ye herkesi ilgilendiren çalışmalarını anlatan Kocabıyık, “Biz valilik olarak tüm toplumu kucaklıyoruz. Herkesin sıkıntısına çare olmak istiyoruz. Elimizden geldiği kadar destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi, diğer çalışmalarını paylaştı.
Dokuyan Eller Halı-Kilim Evi: Kadın istihdamının artırılmasına yönelik 8 Mart 2019 Dünya Kadınlar Günü’nde Dokuyan Eller Halı ve Kilim Evi açıldı. Kadınların istihdamı sağlandı, tarihi Uşak halısının geleneksel yöntemlerle dokunmasına imkan tanındı.’Uşak Halıları Kataloğu’ oluşturuldu, yurtiçi ve dışına gönderildi.
Çocuk trafik eğitim parkı: Çocuklara trafik bilinci aşılamak amacıyla hizmete girdi.
Uşak esnafı; tütüne hayır, yaşama merhaba diyor: Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Yeşilay Uşak Şubesi, İl Milli Eğitim ve İl Sağlık müdürlüklerinin işbirliğiyle zararlı alışkanlıklardan olan tütün kullanımının önüne geçildi. Türkiye’de ilk kez uygulanan proje kapsamında, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı 19 oda, üyesine tütün kullanımının insan sağlığına ve ülke ekonomisine zararları konusunda bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapıldı.
Büyükoturak doğal yaşam köyü: Köy tüzel kişiliğine ait atıl durumdaki belediye binası ve eklentileri, tıbbi aromatik bitki işleme ve satış tesisine dönüştürüldü; kadın istihdamı sağlandı. Çeşitli bitkilerin yağından elde edilen kozmetik ürünlerle (kolonya, krem, sabun) kent ekonomisine kaktkıda bulunuldu. Kurutma bölümlerinde bitki çayı üretimi de yapılacağı açıklandı.
Kadın kültür evleri: Eşme ve Sivaslı ilçelerinde açılan, içinde kütüphane, konferans ve spor salonu, etkinlik alanı bulunan yerleşimde, kadınlar bilinçlendirilecek, onlara yönelik etkinlik yapılacak.
Doğa, tarih bir arada; Karahallı’da: Bakırali Köprüsü’nden Pepuza Tarihi Manastırı ve Pepuza Antik Kenti’ni de içine alacak şekilde Clandras Su Kemeri’ne kadar olan bölgede yürüyüş parkurları, dinlenme alanları, yeme içme mekanları, çadır ve karavan kamp alanları, seyir terası ve tabelalar yapılacak. Karahallı Belediyesi’ne ait, restorasyonu devam eden binanın projeye tahsis edilen bölümlerinde deneyimleme atölyesi, sinevizyon ve tanıtım bölümü yer alacak.
Hamamboğazı termal su dağıtım altyapısının iyileştirilmesi: Hamamboğazı’ndaki termal su kaynakları bir depoda toplanıp tek elden dağıtılacak.
Kitabım yolda projesi: Öğrencilerin okuma alışkanlıklarını geliştirmek, okuma motivasyonlarını artırmak, okuduğunu anlayan, yorumlayan, analiz eden bireyler yetiştirmek amaçlandı. Proje kapsamında öğrenciler, usak.meb.gov.tr/kitabimyolda adresinden kayıt yaptıracak, sistemde oluşturacakları profille kitap listesinden beğenilerine uygun kitabı seçecek, eserler İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilgi birimlerince kargo yoluyla ulaştırılacak. ‘Kitap Değerlendirme Komisyonu’ tarafından okunan kitapla ilgili değerlendirmeden sonra yeni bir kitap talebi oluşturabilecek.
Diyabeti (Y)aşıyorum: 75 diyabet hastası öğrenciye sensörlü kan şekeri ölçme cihazı verilecek, acı çekmeden ölçümleri yapılacak.
Diyabet dostu okul: Diyabetli öğrencilerin bulunduğu okullara ilaçların muhafaza edilmesi için soğutucu temin edilecek, düzenli ara öğün almaları sağlanacak. Öğretmen, öğrenci ve velilere psikolojik danışma ve rehberlik servisi yoluyla eğitim verilecek, Tip 1 Diyabet konusunda farkındalık yaratılacak.