Ramazan ayının gelmesiyle ve değişen beslenme programıyla beraber herkes kilo almamak veya kilosunu korumak için ne tüketeceğini merak ediyor. Oruç tutmak sağlıklı beslenmenize engel değil; bu aydan kilo alarak çıkıyorsanız ne yazık ki oruç ibadeti de gerçek amacına ulaşmıyor. Sahurda ve iftarda tükettiklerinize dikkat ederek bu ramazan ayını da sağlıklı geçirmeniz mümkün.
Orucunuzu su ve hurmayla açarak düşen kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz. Sonrasında çok yağlı-tuzlu olmayan bir çorbayla devam edebilirsiniz. Ev yapımı çorbaları tercih edin; sebze, mercimek, domates, tarhana, yoğurtlu çorbalar gibi seçenekler olabilir. Bu noktadan sonra biraz dinlenmeli (10-15 dk kadar) ana yemeğe daha sonra geçmelisiniz. Ana yemekte et, tavuk, balık veya kurubaklagil gibi protein kaynakları veya zeytinyağlı sebze yemekleri ile devam edebilirsiniz. İftar boyunca yiyecekleri iyi çiğnemek çok önemli; yavaş yiyip tokluk hissinin oluşmasını sağlamalıyız. Kızartılmış çok yağlı yiyeceklerden, ağır, hamur işi yemeklerden, şeker ve yağı çok olan tatlılardan ise uzak durmanızı öneririm.
Ramazan ayının Mayıs-Haziran aylarına denk gelmesinin en güzel yanlarında bir tanesi soframızı taptaze
Her gün 1 adet yumurtayı kahvaltınızda bulundurun. Yumurta 36 saat iştah yönetimi üzerinde olumlu etkiye sahip. Selenyum ve omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurta metabolizma dostudur. Diyetiniz için zenginleştirilmiş yumurta seçmenizde fayda var.
Günde 3 fincan beyaz çay veya yeşil çay ile metabolizmanızın hızına hız katabilirsiniz. İşte bu çaylar doğadan birer armağan. Hem metabolizmanızı hızlandırıyor hem genç kalmanızı sağlıyor hem yağ yakımına destek oluyor hem de cilt elastikiyetini koruyor.
Diyet dostu yağlara diyetinizde mutlaka yer verin. Zeytinyağı, balık yağı (takviye olarak omega-3), avokado, çiğ badem, yer fıstığı, kakao, keten tohumu, Hindistan cevizi sütü gibi. Bu yağlar yağ yakımına yardımcı.
Yemeklerinizin baharatı acı kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, köri olsun. Bu baharatlar diyetin sihirli baharatları ve kullanmayı sakın ihmal etmeyin.
Protein diyetlerinden uzak durun; bu diyetlerle yaza mutlu, kışa mutsuz girersiniz! Artık umutsuz bir diyet vakası olmayın, diyetlerdeki açlık ve protein tuzaklarına düşmeyin.
Diyetinizin kalorisi metabolizma hızının altında olmamalı. Unutmayın vücudunuz çok iyi bir makine ve ona yeterli bir yakıtı vermezseniz kalıcı
Son yıllarda dünyada ve toplumumuzda, formda kalma ve formda gözükme giderek artan bir ivmeye sahip olmuştur. Obezite tedavisinde etkili olduğu ispatlanan bazı ilaçlar olmasına rağmen bu ilaçların bazılarının reçeteli kullanılma zorunluluğu, maliyet fazlalığı ve ciddi potansiyel yan etkileri vb. nedenlerden dolayı tüketiciler tarafından ilk tercih olmama eğilimindedirler. Bunun yerine bitkisel çaylar, zayıflama amacıyla tercih edilmektedir. Toplumda bitkisel ürünlerin zararsız olduğuna yönelik var olan genel yanlış inanış, bu ürünlerin zararsız olduğuna yönelik reklamlar ve yine bu bitkisel çayların marketlerden ve internet yolu ile bile kolayca temin edilebilmesi, ürünlerin geniş kitleler tarafından yaygın olarak kullanılmasına yol açmaktadır.
Bu çaylar kullanıldığı zaman vücuttan hızlı bir şekilde su ile atılmaktadır. İnsan vücudunun yaklaşık %50-60’ının su olduğu bilinmektedir. Bu bitkisel olduğu iddia edilen çaylar, bir hafta kadar kullanıldığında vücuttan yaklaşık 4-5 litre kadar suyun atılması nedeniyle aşağı yukarı aynı miktarda bir ağırlık kaybına da neden olur. Burada kaybedilen yağ değil sudur. Yaklaşık 10 gün içinde kaybedilen su, zamanla geri alınır. Ayrıca bu tip