Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bülent Akarcalı - Neler yapabiliriz?

Kamuoyunu Aydınlatma ve Bilgilendirme

Broşür

Ülke insanının duyarlılığını, algılama nitelik ve özelliklerini bilen iyi bir iletişim firmasıyla anlaşıp bu terör örgütünün neler yaptığını, terör elebaşının nasıl bir cani olduğunu, öz ve sade, en fazla 10 yaprak fotoğraflı bir broşür çıkarmak. Kimse uzun bir yazı okumaz. Fince ve İsveççe hazırlanacak broşürler daha sonra diğer NATO ülke dillerine çevrilerek onların kamuoyuna da dağıtılır. (****)

Soru ve cevaplı web sitesi ve diğer sosyal medya mecraları

Haberin Devamı

Broşürlerdeki bilgileri özetlenip, yazı ve video halinde tüm sosyal medya mecralarında yayılabilir.

Ayrıca İnsanların kafasında çok soru oluşacaktır. Bunları Twitter’da, internet sitelerinde cevaplayacak bir ekip oluşturmak gerekir. Aynı ekip Broşürdeki bilgi ve fotoğraflara ek olarak sosyal medyada kullanılacak her türlü görsel malzeme vs.’yi hazırlayabilir

Terör, Siyaset ve Demokrasi

Siyasi partilerimizin İsveç ve Finlandiya’daki benzer partilerle yakın temas kurup, 40 yıla yakın süredir devam eden terörün ülkemizin demokrasi, hukuk ve İnsan hakları alanlarında gelişmesi ve ilerlemesine ne büyük darbeler vurduğunu, engeller oluşturduğunu, her iki ülkenin diğer NATO ülkelerine örnek olacak şekilde teröre karşı oluşturacakları yapının aynı zamanda Türk demokrasinin temellerini sağlamlaştıracağını anlatmalıdırlar.

Madrid zirvesinde ele alınıp kabul edilen NATO’nun yeni stratejik belgesinde demokrasiye büyük büyük vurgu yapıldığını ve verilen önemin aynı zamanda her NATO ülkesini, Demokrasilerin kanseri olan teröre karşı mücadeleye davet olduğunu belirtmelidirler.

Eğilimleri ne olursa olsun her iki ülkenin siyasi parti genel başkanlarına mektup yazabilir ve partilerinin görüşlerini oraların kamuoyuna açıklamak üzere heyetler gönderebilirler.

Dostluk grupları

2.TBMM

Benzer şekilde meclis başkanımız zaten çeşitli ortamlarda tanışmış olduğu meclis başkanlarına birer mektup yazarak TBMM’yi temsilen bir heyeti İsveç ve Finlandiya gönderebilir. Bu heyet TBMM Dış İşleri Komisyonu üyeleri arasından seçilenlerden oluşabilir.

Haberin Devamı

Ayrıca meclisimizde belirtilen konularda etkin hizmet verebilecek Türk-İsveç ve Türk-Finlandiya parlamenter dostluk grupları vardır.

Her iki ülkede siyaset, iş, akademi, sanat dünyasından oluşan kişilerle Türkiye dostları grubu oluşturmak rahatlıkla mümkündür. Çoğunluk genelde sessiz ve sakindir, azgın karşıtların sesi çok çıktığı için kalabalık sanılır. Oysa sakin ve sessizler arasında Türkiye’ye sıcak bakan sanıldığından çoktur. Örneğin İsveç ana muhalefet partisinin eski dışişleri ve başbakanı olmuş, halen de yüksek siyasi itibara sahip, şahsen de çok iyi tanıdığım Carl Bild ciddi bir Türkiye Dostudur.

Davetler

Her iki ülkenin siyaset, medya, akademisyen, hukuk dünyasından yetkililer Türkiye’ye davet edilebilir.

YÖK’ün hazırlayacağı bir programla binlerce İsveç ve Finlandiyalı üniversite öğrencisi davet edilip devlet ve vakıf üniversitelerimizde ağırlanabilir. 129 devlet 75 vakıf olmak üzere 204 üniversitemiz var.

3 ay boyunca her üniversiteye 10 İsveç’ten 5 Finlandiya’dan öğrenci davet edilse toplamda 9.180 öğrenci eder ve bu o ülkelerin kamuoyunda büyük etki yaratır.

Haberin Devamı

 Sanat, kültür ve spor

Dışarda ülkemizin sert bir imajı vardır. Bu sertlik sokaktaki insanın kafasında hakkımızda olumsuz bir yargı oluşturmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi’nin vereceği konserler, sanat sergileri bu ülkelerde çok ilgi çekecektir. Her iki ülkenin de başbakanlarının kadın olduklarını dikkate alarak, kadın sporcularımızın bu ülkede futbol, voleybol, basketbol dostluk maçlarına çıkmaları ve akla gelebilecek çeşitli etkinliklerle ortaya çıkmamız teröre vereceğimiz en büyük silahsız mücadele ve en geçerli cevap olacaktır.

(****) 1985 ve 1995 arası büyük çoğunluğu Türk Demokrasi Vakfı olarak yurtdışına 7 dilde toplam 150.000 mektup ve 250.000 kadar broşür göndererek benzer bir çalışma yapmıştık.

- BİTTİ -