İşe yaramayan ilaçlar, hastalığı derinleştiren diyetler… Hastanın iyiliğini ilaç sektörünün açgözlülüğüne kurban eden bu anlayışı değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor! Tip 2 diyabeti önlemenin, hastalığı geri çevirmenin tek yolu doğru bir beslenme.
Bu hafta da konumuz günümüzün en büyük sağlık tehdidi Tip 2 diyabet. Tekrar ediyorum: Bu son derece ciddi bir hastalıktır ve sanki bir salgın hastalık gibi artmaktadır. Bunu ben değil istatistikler söylüyor! Geçen haftaki yazımızda modern tıp ekolünün tip 2 diyabet tedavisinin açmazlarını ele aldık. Nedir bu açmazlar? İşe yaramayan ilaçlar ve daha da hasta eden beslenme önerileri… İlaçlarını alıp, doktorlarının, diyetisyenlerinin verdiği diyete harfiyen uyan ama hastalıkları daha da ilerleyen milyonlarca hasta… İnatla aynı tedaviyi uygulamaya devam eden tıp camiası… Sorunun büyüklüğünü, ilaçlı tedaviler ve bolca tam tahıl içeren diyetlerin işe yaramadığını artık biliyorsunuz. Şimdi çözümü konuşalım mı? Dogmalara boyun eğmek yerine doğruları arayan herkesi sohbete davet ediyorum.
Ekmek paradoksu
Diyabet hastalarına tam tahıllı veya kepekli ekmek yemeleri gerektiği söylenir. Hem de günde 6-11 porsiyon! Peki, tam tahıllı ekmeğin kan şekerinizi çay şekerinden bile daha hızlı bir şekilde yükselttiğini biliyor musunuz? Çünkü glisemik indeksi çok yüksektir: Çay şekerinin glisemik indeksi 59 iken, tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi 72’dir. Diyabet hastalarına verilen başka bir beslenme önerisi de “Her şeyden yiyin, abartmayın. Ara sıra tatlı bile yiyebilirsiniz” şeklindedir. Bırakın tatlıyı bir diyabet hastası meyve bile yememeli! Bu saçma önerilerin menşei mi? Herkes tarafından mutlak otorite kabul edilen, her kelamı kutsal bellenen Amerikan Diyabet Derneği. Otoriteymiş… Asıl “Bir diyabet hastası nasıl daha da hasta edilir?” sorusunun cevabı Amerikan Diyabet Derneği’nin beslenme önerilerindedir!
Her diyabet hastasının diyetinde mutlaka yer alması gerektiği söylenen ekmekle ilgili sorun bu kadar da değil. Genetiğine müdahale edilmiş modern buğday yüksek miktarda gluten içerir. Üstelik bu, genetik formasyonumuzun tanımadığı, agresif bir glutendir. Araştırmalar bu gluten molekülünün sağlıklı insanlarda bile enflamasyona neden olduğunu gösteriyor. Vücuttaki enflamasyon ve Tip 2 diyabet arasında bir ilişki olduğu, enflamasyonun insülin direncini ve Tip 2 diyabeti tetiklediği biliniyor. Denklem ortada: Tip 2 diyabet, bir karbonhidrat toksisitesi ve gluten intoleransı tablosudur. Karbonhidrat ve gluten içeren gıdaları tam olarak kesmeden, diyabet iyileşmez. Bu bilgilerin ışığında anti-diyabet bir yaşam tarzının ana hatlarını çıkarmaya başlayabiliriz. Tabii ki en üst sırada bizi Tip 2 diyabet hastası eden, hastalığı derinleştiren modern buğday var…
Önemli bir not
Eğer Tip 2 diyabet hastası iseniz ve ilaç kullanıyorsanız sakın ilaçlarınızı kendi kendinize bırakmaya kalkmayın. Bu doktorunuz tarafından takip edilmesi gereken bir süreçtir. Maalesef bu hafta yerimiz kalmadığı için beslenme modelini yazamıyoruz. Haftaya, Tip 2 diyabeti iyileştiren beslenme modelini tüm ayrıntılarıyla yazacağız.
Bir dilim ekmekten ne mi çıkar?
- Tam buğday ekmeğini yedikten 90 dakika sonra kan şekeriniz tavan yapar. Çünkü glisemik indeksi çok yüksektir.
- Bunun üzerine beyin pankreasa emir verir. Aşırı yükselen kan şekerini düşürmek için bol miktarda insülin salgılatır. İnsülin salgısı kan şekerini düşürür. Kan şekerinin düşmesi 120. dakikadır. Yani, buğday ürünlerini yedikten 2 saat sonra acıkırsınız, eliniz ayağınız titrer.
- Bunun üzerine tekrar yersiniz ve gün boyu bu kısır döngü devam eder. Yani, diyetisyenlerin önerdiği gibi günde 6-8 öğün beslenirsiniz.
- Bu beslenmenin sonunda kilo alırsınız ve kan insülin seviyesi sürekli yüksek kalır. Sürekli insülin uyarısına maruz kalan hücrelerde insülin direnci gelişir ve insülin hormonu yağ yapımını artırır.
- Ardından glikoz metabolizması bozulur ve çok geçmeden de Tip 2 diyabet hastalığı başlar.
- Bundan sonrası yine başka bir kısır döngü. Doktor diyabet ilacı verir ve sizi bir de diyetisyene gönderir. Diyetisyen de bol bol kepekli ya da tam buğday ekmek verir. Ekmekler, sandviçler, tostlar adeta havada uçuşur. Açıklamaları da şudur: “Sen diyabet hastasısın, karbonhidrat almalısın.”
- Verilen ilaçlar geçici olarak kan şekerini düşürür, ama siz buğday yedikçe insülin metabolizmanız alt üst olur, gün gelir ilaçlar artık yeterli olmaz ve doktorunuz insüline başlar.
2018 yılında tamamlanacak bir araştırma 1 için Tip 2 diyabet hastalarına basit karbonhidratları tamamen yasaklayan ve yağ tüketimlerini artıran bir diyet uygulamışlar. Bu diyetle hastalığın seyrinde son derece önemli bir iyileşmenin kaydedildiğini rapor ederek, şöyle bir yorum yapmışlar: “Artık diyabet hastalığını tedavi etmede yeni bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği aşikârdır. Geleneksel tedavide kısıtlı da olsa karbonhidrat tüketimine izin verilir. Bunun bir an önce değiştirilmesi gerekiyor.” Daha fazla söze hacet var mı? 1 http://www.express.co.uk/life-style/health/777963/diabetes-diet-reverses-in-10-weeks-type-tw