Omega-3 yağ asitlerinin, D vitamininin sağlık için ne kadar elzem olduğunu biliyorsunuz. Peki ya, sistemin başrol oyuncularından olan magnezyumun öneminin farkında mısınız?
Devamlı kilonuzla boğuşuyorsunuz, kendinizi hep bitkin hissediyorsunuz, depresyona eğilimlisiniz, kas kramplarından şikâyetçisiniz, baş ağrıları çekiyorsunuz, yüksek tansiyon probleminiz var…
Bu sorunlardan biri ya da birkaçından muzdaripseniz sorun magnezyum eksikliği olabilir. Maalesef bu hayati mineralin sağlık için ne kadar önemli olduğu çoğu zaman göz ardı edilir. Pek çok defa da yukarıdaki belirtilerin ardında magnezyum eksikliği olup olmadığı araştırılmaz, dolayısıyla da bu ciddi sorun kolayca atlanır.
Ekstrem önlemler
Hastalarımda ilk araştırdığım değerlerden biri magnezyumdur. Özellikle yüksek tansiyon hastalarında sevimsiz yan etkileri olan tansiyon ilaçları reçete etmek yerine ilk yapılması gereken magnezyum seviyelerini yükseltmek olmalıdır. İnsülin direnci problemi olanlar, prediyabet ve diyabet hastalarının yarısından çoğunun magnezyum eksikliğinden muzdarip olduğunu gösteren çalışmalar var.
Magnezyumun ne kadar önemli bir mineral olduğu düşünülecek olursa, eksikliğinin son derece ciddi sağlık problemlerine yol açması şaşırtıcı değil. Karşınızda öylesine hayati bir yapıtaşı var ki, eğer diyetinizde yeterince magnezyum yoksa vücudunuz normal değerleri sağlayabilmek için ekstrem yollara başvuruyor ve gidip bu minerali kemiklerden, kas ve iç organlardan çekiyor.
Vücutta 600’den fazla biyokimyasal reaksiyonda rol alan bu değerli mineralin eksikliğinin tetiklediği pek çok sağlık sorunundan birkaçına göz atalım dilerseniz.
Magnezyum eksikliğiniz varsa…
- İnme ve kalp krizi geçirebilirsiniz: Magnezyum inme ve kalp krizine neden olan kan pıhtılarının oluşumunu engeller. Bu önemli mineralin eksikliğinin ölümcül sonuçları olabileceği unutulmamalı.(1)
- Mutsuz olursunuz: Depresyon, panik atak, endişe, sinirli bir ruh hali… Magnezyum eksikliği psikolojinizi olumsuz etkiler. Bu önemli mineralin stres hormonu kortizolü dengelediğini biliyor muydunuz? 8 bin 894 kişiyle yapılan bir araştırma(2) düşük magnezyum seviyelerinin depresyon riskini yüzde 22 artırdığını gösteriyor.
- Toksik yükünüzü atamazsınız: Magnezyum olmadan vücudun detoks mekanizmaları etkin bir şekilde çalışamaz. Magnezyum özellikle alüminyum ve kurşun gibi ağır metallerin vücuttan atılmasında son derece önemli bir rol oynar.
- Bitkin, halsiz hissedersiniz: Mitokondriyal fonksiyonların düzgün çalışması için magnezyum gerekir. Mitokondriler hücrelerin enerji santralleridir. Hücreleriniz enerji üretemezse sizin de enerjiniz olmaz.
- Uykusuzluk çekersiniz: Magnezyum eksikliği uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun üretimini sekteye uğratır.
- Tansiyon hastası olursunuz: Magnezyum eksikliği damarların kasılmasına, bu da tansiyon yüksekliğine neden olur.
- Nörolojik sorunlar yaşarsınız: Kendini farklı şekillerde gösteren nörolojik sorunlar -migren, kaslarda kasılmalar, ayak ve ayak parmaklarında kramplar, mide spazmları- magnezyum eksikliğinin başlıca belirtilerinden biridir.
- Diyabet hastası olursunuz: Eğer sistemde magnezyum eksikliği varsa insülin hormonu şeker molekülünü hücreye sokamaz. Bu da insülin direnci, kilo problemi ve Tip 2 diyabet anlamına geliyor.(3)
MAGNEZYUM RAPORU
- Eğer devamlı işlenmiş yiyecekler tüketiyorsanız, sofranıza yeşillikler uğramıyorsa magnezyum eksikliğinden muzdarip olma ihtimaliniz çok yüksek. Magnezyum zengini besinlere diyetinizde bol bol yer verseniz de bu yeterli gelmeyebilir. Çünkü tarım yapılan topraklar magnezyum açısından giderek fakirleşiyor, doğal olarak bu topraklarda yetişen bitkiler de eskisi kadar magnezyum içermiyor. Bu yüzden de diyetinizi magnezyum takviyesi ile desteklemek iyi bir fikir.
- Kandaki magnezyum değerinizi ölçtürmek magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını anlamak için yeterli değil. Neden? Çünkü yukarıda da belirttiğim gibi sistem kandaki magnezyum seviyesini belli bir değerde tutmak için gerektiğinde kemiklerden, kaslardan magnezyum çekiyor eğer bunu yapmazsa kalp krizi geçirirsiniz!
GÜNÜN TARİFİ
Eğer diyetinizin yeterince magnezyum içermediğinden endişe ediyorsanız bu tarifi deneyin.
Yarım bardak ev yoğurdu (merada yayılmış hayvanın sütünden yapılmış)
1 avokado
1 kahve fincanı çiğ ay çekirdeği
1 kahve fincanı susam
Yarım demet maydanoz (kış aylarında ıspanak kullanın)
Bir tutam kaya tuzu
Tüm malzemeleri blenderın içine koyun. Malzemeler kıvamlı bir hal alıncaya kadar makineyi bir-iki dakika çalıştırın. Gerekiyorsa biraz su ekleyin. Haftada iki-üç defa tüketmeye çalışın.
10 SÜPER GÜÇ
Magnezyum zengini besinler…
1. Ispanak
2. Brüksel lahanası
3. Avokado
4. Kabak çekirdeği
5.Ay Çekirdeği
6. Susam
7. Hardal tohumu
8. Kimyon tohumu
9. Yağlı balıklar
10. Ev yoğurdu
1 “Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies” Larsson Orsini N, Am J Clin Nutr 2012;95:362-6.
2 “Magnesium intake and depression in adults” Tarleton EKJ Am Board Fam Med. 2015 Mar-Apr;28(2):249-56
3 “Magnesium intake decreases Type 2 diabetes risk through the improvement of insulin resistance and inflammation” A. Hata, Y. Doi, Diabetic Medicine, 12 Haziran 2013, https: //doi.org/10.1111/dme.2250