Bugün birlikte evde yoğurt yapmanın inceliklerini öğreneceğiz. Her gün düzenli olarak ev yoğurdu tüketerek pek çok hastalıktan korunabilirsiniz.
Hastalarımdan sık sık duyduğum bir serzeniş vakitsizliktir. “Hocam çalışıyorum. Çok yoğunum, nasıl yoğurt mayalayayım ben?” cümlesini öyle çok duydum ki... Onlara da söylediğim gibi; sağlıklı yaşamak için vakit ayırmazsanız, vaktinizi doktorlarda harcarsınız. Bir defa yoğurt yapmaya başladıklarında da nasıl basit olduğunu fark eder ve bu şifalı besinden vazgeçemez olurlar.
Sağlığınız için önemli bir adım atın ve bugünden başlayarak siz de kendi yoğurdunuzu kendiniz yapmaya başlayın. Çünkü…
- Düzenli olarak ev yoğurdu yediğinizde basit bir soğuk algınlığından diyabete, kalp krizinden kansere kadar tüm hastalıklara karşı güçlü bir kalkana sahip olursunuz.
- Çocuğunuzu alerjilerden korumak istiyorsanız ona bol bol ev yoğurdu yedirin. Çocuklardaki alerjilerin bu kadar artmasının sorumlusu bağırsaklardaki probiyotiklerin kaybıdır.
- Yoğurda özgü bazı bakterilerin (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis) vücuttaki glutatyon üretimini artırdıklarını gösteren araştırmalar(1) var. Bilinen en güçlü antioksidan olan glutatyon seviyeniz ne kadar yüksekse enerjiniz o kadar artar, yaşlanmaya ve hastalıklara karşı o kadar dirençli olursunuz.
Çiy tanesinden yoğurt
Herkesin kendi yoğurt mayası tarifi, kendi yöntemi vardır. Yöresel olarak da değişen bu tariflerden öyle ilginç olanlar var ki! Karadeniz’de her bahar Hıdırellez zamanı yoğurt mayaları tazelenir. Kadınlar ellerinde tahta kaşıklarla yaprakların üstündeki çiy tanelerini toplarlar. Buradaki amaç çiy tanelerindeki probiyotik bakterileri toplamaktır. Sabırla topladıkları bu suyu yoğurt mayası yapmak için kullanılırlar. Bazıları da çam kozalağı ile yoğurt mayalar. Çam kozalağından kıvamlı, lezzetli bir yoğurt mayası yapılabileceği kimin aklına gelir? Gördüğünüz gibi yoğurt yapmanın envai çeşit yöntemi var, siz yeter ki yapmak isteyin. Bugün size vereceğim ilk yoğurt mayası tarifi nohutla hazırlanıyor. Ben yoğurdumu bu mayayla yapıyorum.
Yoğurt mayası tarifi
Ev yoğurdu hazırlamak için kullanacağınız ilk mayayı yapmak için nohuda ve günlük süte ihtiyacınız var.
- 7-8 adet haşlanmamış çiğ nohut tanesini cam bir kavanoza koyun.
- Üstüne bir bardak -parmağınızı dokundurduğunuzda yakmayacak ısıda- günlük süt ekleyin.
- Bu cam kavanozu, ağzı açık bir şekilde fırının içine koyun. Fırını çalıştırmayın. Burası sadece size mayalanma için ihtiyaç duyulan ortamı sağlayacaktır.
- 24 saat sonra kavanozu fırından çıkarın. İçindekileri tülbentten süzüp ayrı bir kaba koyun. Tülbendin içinde nohutlar ve kesilmiş süte benzeyen parçacıklar kalacak. Nohutları atıp pıhtı parçalarını cam kavanoza alın. Bu sizin ilk mayanız.
- Şimdi kendi yoğurdunuzu yapmak için bu mayayı artırmanız gerekiyor. Yine bir bardak sütü mayalanma ısısına getirin. Süzgeçten geçirip bir kaba koyduğunuz ilk mayanın üstüne bu sütü ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırın.
- Bu defa fırının içinde 12 saat dursun. Bu işlemi (kullandığınız süte göre) 4-8 defa tekrarladığınızda elinizde kıvamlı bir yoğurt olacak.
Mayanız hazır artık ilk yoğurdunuzu yapmaya hazırsınız, sonraki yoğurtlarınızı da bu yoğurtla mayalayarak yapacaksınız.
Günlük sütü ısıtın. Kapaklı bir cam kavanoz ya da kâseye doldurun. Soğumaya bırakın. Süt ılındığında yoğurt mayanızdan bir kaşık alın tahta kaşık kullanın. Bir kaşık yoğurdu sütün içine daldırın, dipten hafifçe sütün içine yayın. Fazla çalkalamadan kavanozu kapağı açık olarak fırınınızın içine koyun. Fırının kapağını kapatın.
Ertesi sabah uyandığınızda yoğurdunuz hazır olacak. Buzdolabına kaldırabilir, akşam işten döndüğünüzde afiyetle yiyebilirsiniz.
1 “The Influence of Probiotic Lactobacillus casei in Combination with Prebiotic Inulin on the Antioxidant Capacity of Human Plasma” Paulina Kleniewska, Arkadiusz Hoffmann, Oxid Med Cell Longev. 2016 Mart
“Bir türlü tutmuyor”
Evde yoğurt mayalamayı deneyip başaramayanlar genelde aşağıdaki 3 yanlıştan birini ya da birkaçını yapıyordur:
1 UHT işleminden geçmiş süt kullanmak: Bu sütlerden yoğurt yapamazsınız. Bunlara süt bile demek mümkün değil. Eğer bulabiliyorsanız açık süt kullanın, tabii öncesinde en az 15 dakika kaynatmanız gerekiyor. Açık süt bulamazsanız günlük süt de olur.
2 Çok sıcak süt kullanmak: En sık rastlanan yanlışlardan biri sütü çok sıcakken mayalamaya çalışmaktır. Böyle yaptığınızda yoğurt kıvamlı bir hal almaz, çok cıvık kalır. Çok soğuk süt kullandığınızda da sonuç aynı olur. Doğru ısı mayalama işlemi için son derece önemlidir.
3 Metal kaşık kullanmak: Yoğurt yaparken kesinlikle metal kaşık kullanmayın. Metal kaşık yoğurdun içindeki faydalı bakterilere zarar verir. Bu yüzden tahta kaşık kullanmanız gerekiyor.
Bunu biliyor muydunuz?
Sadece yoğurt mayalamak bile hayatınızda pek çok değişikliğe neden olur. Yoğurt, şehir hayatında devamlı maruz kaldığımız ağır metallerin ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Maden işçilerine, toksik işlerde çalışan işçilere yoğurt verilir, vücutlarında biriken toksinlerin atılması için. Ama tabii ki verilen yoğurt, ev yoğurdu olmak zorunda; hazır yoğurtlarla toksin falan atamazsınız. Ev yoğurdu, özellikle arsenik ve cıva zehirlenmelerinde hayat kurtarıcıdır.