Yedikleriniz sizi daha da hasta etmek yerine hastalıklardan koruyor, hatta tedavi ediyorsa doğru yoldasınız demektir. Bu hafta da doğanın bize ilaç niyetine sunduğu besinleri incelemeye devam ediyoruz.
Besininiz ilacınız, ilacınız besininiz olsun”. Bu cümle tıbbın babası Hipokrat’a ait. Bugünü, yediklerimizi, yediklerimizin bizi nasıl hasta ettiğini binlerce yıl önceden öngörmüş de bize seslenmiş sanki! Bu yazımızda da şifalı etkileri pek çok bilimsel çalışmayla kanıtlanmış bitkisel güçleri keşfetmeye devam edeceğiz.
Doğal antibiyotik sarımsak
Tarih boyunca ilaç niyetine kullanılan bitkilerin başında sarımsak gelir. Sarımsak vebadan korunmak, yaraları iyileştirmek, hastalıklara karşı direnci artırmak için kullanılırmış. Bugün sarımsağın virüs ve bakterileri öldüren maddeler içerdiğini, yani doğal bir antibiyotik olduğunu biliyoruz.
Antibiyotiklere dirençli bakteriler bugün insanlık için ciddi bir tehdittir. Bu ne demek? O kadar çok antibiyotik kullanılıyor ki, bazı bakteriler bunlara karşı direnç geliştirerek yenilmez, tedavi edilemez bir hale geliyorlar. Doğanın antibiyotiği sarımsak ise anti-bakteriyel etkisini gösterirken süper bakteriler yaratmaz! Amerikan Kanser Enstitüsü’nün kansere karşı etkilerini araştırdığı sebzelerin başında sarımsağın geldiğini biliyor muydunuz? Sarımsağa kokusunu veren allicin maddesinin kansere karşı koruyucu ve tedavi edici etkileri olduğuna dair bulgular var. Karşınızda öyle şifalı bir güç var ki, hastalıkları önleme ve tedavi etmedeki etkisi 5000’in üstünde bilimsel araştırmayla kanıtlanmış.
Düzenli olarak sarımsak tüketirseniz:
- Kanserden korunursunuz
Çalışmalar tüm kanserleri özellikle de meme kanserini- önlemede, hatta hastalığın seyrini geri çevirmede etkili olduğunu gösteriyor.
- Kalp krizinden ve inmeden korunursunuz
2016 yayınlanan bir çalışma1 sarımsak ekstresinin kalbi besleyen damarlardaki plak oluşumunu önlediğini gösteriyor.
- Tansiyonunuz düşer
Bir çalışma2 için yüksek tansiyon hastalarına üç ay boyunca sarımsak ekstresi verilmiş. Bu süre boyunca tansiyon değerlerinde önemli bir düşüş gözlenmiş.
- Gripten ve soğuk algınlığından korunursunuz
Özellikle kış aylarında sarımsak tüketiminizi artırarak hastalıklardan korunabilir, gereksiz yere antibiyotik kullanmamış olursunuz.
- Alzheimer olma riskiniz azalır
Araştırmalar3 sarımsağın antioksidan gücünün beyin hücrelerindeki oksidasyonla savaştığını gösteriyor.
Kullanma kılavuzu
1. Sarımsağı döverek tüketin.
2. Sarımsağı kronik hastalıkların tedavisinde kullanmak istiyorsanız ekstresini tercih edin.
3. Brokoliyi su değdirmeden buharda -ve sadece birkaç dakika- pişirin. Daha da iyisi çiğ tüketin.
4. Brokolinin anti-kanser etkisinden faydalanmak için haftada dört-beş porsiyon tüketin.
5. Daha çok zencefil tüketmek için taze zencefili -ince kesilmiş ya da rendelenmiş olarak yemeklere katabilir- ya da takviyesini alabilirsiniz.
Anti-kanser güç: Brokoli
Brokoli bol miktarda Sulforafan içerir. Bu madde, kansere yol açan moleküler hasara karşı hücreleri koruma altına alır. Araştırmalar, diğer sebzelerle kıyaslandığında brokolide bulunan sulforafanın daha etkili ve güçlü bir yapısı olduğunu gösteriyor. Brokoliye anti-kanserojen gücünü veren tam da bu özelliği. Brokoli hücre dejenerasyonunu önlerken, içeriğinde bulunan bileşenlerle östrojeni baskılamakta da etkili. Özellikle ailesinde meme kanseri bulunanların bol bol brokoli tüketmelerini öneriyorum. Amerika’nın ikinci büyük kanser araştırma merkezi olan John’s Hopkins’in patentli brokoli ekstresi olması boşuna değil!
Brokolinin içinde bulunan glukosinalatların metabolizmayı düzenleyerek kilo vermeye ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Metabolizmanız düzgün çalışırsa yedikleriniz enerjiye çevrilir. Aksi halde yedikleriniz yağ olarak depolanır.
Antienflamatuar: Zencefil
Zerdeçalla aynı aileden gelen zencefil, şifalı özelliklerini vücuttaki enflamasyonla savaşan bileşenlerden alıyor. Geleneksel tıpta binlerce yıldır kullanılan bu kök bitkiyi diyetinize eklemek için pek çok neden var...
- Antifungal özellikleri ile mantarı önler
Tehlikeli mantar ilaçları kullanmak yerine zencefil takviyesi kullanın.
-Enflamasyonla savaşır
Vücuttaki kronik enflamasyon diyabet, kalp krizi ve kanserin ardındaki temel nedendir. Zencefil antienflamatuar etkisiyle bu hastalıklara karşı koruyucudur.
-Ağrı kesici etkisi vardır
Eklem ve kas ağrılarında, romatizmal ağrılarda ciddi yan etkileri olan ağrı kesiciler yerine zencefil takviyesi kullanın.
- Anti-kanserdir
İçindeki gingerol adlı maddeyle kanserli hücrelerin çoğalmasını önlediğini gösteren çalışmalar4 var.
- Mide bulantısını keser
Tedavi nedeniyle mide bulantısı yaşayan kanser hastalarında bile etkili olduğu gösterilmiştir.
1 “Aged Garlic Extract Reduces Low Attenuation Plaque in Coronary Arteries” The Journal of Nutrition, Volume 146, Issue 2, 1 February 2016, Pages 427S432S, https://doi.org/10.3945/jn.114.202424
2 “Aged garlic extract lowers blood pressure in patients with treated but uncontrolled hypertension.” Maturitas. 2010 Oct;67(2):144-50. doi: 10.1016/j.maturitas.2010.06.001. Epub 2010 Jul 1.
3 “Oxidative insults to neurons and synapse are prevented by aged garlic extract” J Neurochem. 2011 May;117(3):388-402. doi: 10.1111/j.1471-4159.2010.07145.x. Epub 2011 Mar 14.
4 “Benefits of whole ginger extract in prostate cancer” Br J Nutr. 2012 Feb;107(4):473-84. doi: 10.1017/S0007114511003308.