Kadınların sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmede dikkat etmesi gereken noktalar

7 Mart 2021

Tüm dünya ile birlikte ülkemizde Mart’ın en özel günü olarak kutlanan Kadınlar Günü’nde beslenmenin önemini bir kez daha hatırlayalım istedik. Hepimiz biliyoruz ki düzenli beslenme alışkanlıkları açısından öğün atlamamak, bol su içmek, mevsiminde taze sebze meyve tüketmek, yeterli uyku uyumak ve hareket etmek önem arz ediyor. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemimizi korumak da oldukça önemli. Peki doğru beslenebiliyor muyuz? Ne gibi hatalar yapıyoruz?

Tüm dünyada yapılan çalışmalara baktığımızda Akdeniz tipi beslenmenin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Akdeniz diyetinin temel özelliği; hayvansal besinleri az içermesi nedeniyle doymuş yağ içeriğinin düşük, zeytinyağı sayesinde tekli doymamış yağ içeriği yüksek, tam tahıllı ürünlerden baklagilleri, sebze ve meyveyi çok içermesidir. Taze sebze, meyve, zeytinyağı, fındık, ceviz, badem ve beyaz et, balık içeren Akdeniz diyeti ile sağlıklı yaşamak ve bağışıklık sistemimizi korumak

Yazının Devamı

Çikolata kisti ve beslenme

2 Aralık 2020

Çikolata kisti olarak bilinen endometriozis karın altı bölgesindeki rahmin dış bölümünün zemininde gelişir ve üreme çağındaki kadınlar açısından önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastaların beslenmesinin düzenlenmesinde 4 ana hedef bulunmaktadır.

-İmmün sistemi güçlendiren A, C, E vitaminlerinden zengin bir beslenme planı oluşturmak,

-Enflamasyonu arttırabilecek yiyeceklerden uzak durmak,

-Antioksidan içeriği yüksek gıdaları tüketmek,

-Ağrılı semptomları azaltmak için çoklu doymamış yağ asitleri ( n-3 ve n-6 yağ asitleri) tüketimini arttırmak.

Beslenme konusunun halk sağlığı üzerindeki etkisi ve belirli bir diyet türünün endometriozis üzerindeki olası etkisi göz önüne alındığında bu alanda daha çok insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Ancak beslenmenin hastalığın ilerleme ve hayat kalitesine olan etkisi net olarak görülmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Püf Nokta

1- Endometriozise karşı mücadelede immün sistemi güçlendiren besinlerin ve antioksidan içeriği yüksek gıdala

Yazının Devamı

D vitamini ve Covid-19

2 Aralık 2020

D vitamini, anti-inflamatuvar ve antioksidan etkisiyle bilinen bir steroid hormondur. D vitamini takviyesinin solunum yolu enfeksiyonlarını önlemede etkili olduğu çalışmalar tarafından gösterilmiştir şimdi ise COVID-19 hastalarında D vitamininin rolü araştırılmaktadır.

Yakın zaman önce 20 Avrupa ülkesine ait verilerle yapılan kapsamlı bir araştırmada, her bir ülkedeki popülasyon genelinde kandaki ortalama D Vitamini seviyeleri ve COVID-19 insidansı/mortalitesi arasında anlamlı negatif bir ilişki olduğu tespit edildi. D Vitamini eksikliği oranlarının genel olarak yüksek olduğu Kuzey Yarımküre ülkelerindeki mortalite oranı da yüksek çıkmıştır. Pek çok çalışmada D Vitamini eksikliği ile şiddetli COVID-19 insidansı arasında bir ilişki bulunduğu bildirilmiştir ve klinik çalışmalar hala sürmektedir.

Besinler tek başına yeterli mi?

D vitamini güneş yardımıyla vücutta sentez edilir. Tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini almamız maalesef mümkün değil. Sağlıklı bir yaşam ve bağışıklık sistemi için dengeli bir Akdeniz diyeti her zaman için tavsiyemiz.

Yüksek

Yazının Devamı

Protein ve kilo kontrolü

4 Mart 2020

Proteini yüksek karbonhidratı kısmen düşük olan beslenme programı kilo kontrolüne en iyi destek veren programı oluşturuyor. Bu durumun iki nedeni var: birincisi tavuk, kırmızı et, balık, baklagiller ve diğer yüksek proteinli gıdalar yiyeceklerin mideden bağırsaklara geçişini yavaşlatır. Midenin daha yavaş boşalması sizin daha uzun süre kendinizi tok tutacağınız anlamına gelir. İkincisi, proteinin kan şekeri üzerindeki hafif, istikrarlı etkisi beyaz ekmek, fırında patates gibi hızlı sindirilen karbonhidratları yedikten sonra meydana gelen hızlı ve keskin kan şekeri yükselmelerini ve çabuk acıkmayı önler.

Protein konusunda aşırıya gitmek de sağlıklı değildir. Meyve, sebze ve tahıllardan uzak durarak proteinlerden alamayacağınız lif, vitamin ve diğer fitokimyasallardan uzak kalırsınız. Doymuş yağ oranı az, yüksek proteinli gıdalar seçmek hem kalbiniz hem sağlığınız için iyidir.

Makul Miktarda Protein

Son yüksek protein diyeti çılgınlığı ve yirmi yıl önceki öncüsü potansiyel bir sorunu göz ardı ediyor. Ne kadar protein yerseniz o kadar fazla kalsiyum atarsınız

Yazının Devamı

Kilo vermede gluten etkisi

21 Ocak 2020

Gluten; buğday, arpa, çavdar, mısır ve yulaftaki glutenin ve gliadin proteinlerin karışımı, ana protein kompleksidir. Gluten proteini günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin çoğunda bulunmaktadır. Buğday, arpa, yulaf, çavdar unu ile yapılmış her türlü yiyecekte; makarna, şehriye, erişte, kuskus, bisküviler, simit, dondurma külahı, ekmek, tarhana, irmik, krakerler, hazır salça, ketçap, çikolata, şeker gibi bir çok işlenmiş gıdada bulunmakla birlikte, içeceklerden boza, malt kullanılarak üretilen alkollü içecekler (bira, cin, viski, likör vb.),alkolsüz malt içeceklerinde de bulunmaktadır.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı, genetik yatkınlığı olan kişilerde oluşan, ince bağırsağı etkileyen uzun vadeli bir otoimmün hastalıktır. Bu kişiler glutenli ürünleri tüketemezler. Türkiye’de her 100-150 kişiden birinin çölyak hastası olduğu tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılı verilerinde kayıtlı hasta sayısı 67 bin kişi olsa da tanı konulamayan çölyak hastası sayısının 1

Yazının Devamı

Hindistan Cevizi Yağı Zayıflatıyor mu?

28 Aralık 2019

Hindistan cevizi yağı nedir?

Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi ağacının kurutulmuş meyvelerinden yapılan tropikal bir yağdır. Bir doymuş yağ asiti türü olan laurik asit içerir. 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı yaklaşık 90-100 kaloridir ve yaklaşık 10 gram yağ içerir.

Hindistan cevizi yağı zayıflatıyor mu?

Hindistan cevizi yağının kilo kaybı açısından çok popüler olması kısmen orta zincirli yağ asitleri (MCT) içeriğinden kaynaklanıyor. Fakat yayımlanan başka bir araştırmada, orta zincirli yağ asitlerinin kilo kaybına yardımcı olmadığını gösteriyor. Hiçbir besinin tek başına zayıflatıcı etkisi yoktur ancak düzenli bir beslenme programı ile zayıflamaya yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağı ve zayıflama konulu az sayıda küçük çalışmada, hindistan cevizi yağının bel boyutunu azaltmaya yardımcı olabileceğini, ancak önemli kilo kaybına ya da vücut kütle indeksinin (BKİ) iyileştirilmediğine işaret ediyor.

Az miktarda hindistan cevizi yağı yemeniz sağlığınıza büyük zarar vermezse de, kilo vermenize yardımcı olma ihtimali de yoktur. Başarılı ve uzun süreli kilo

Yazının Devamı

Güzellik Düşmanı 5 Hata

2 Aralık 2019

Hiç kuşkusuz hemen her kadın ışıl ışıl ve pürüzsüz bir cilde sahip olmayı ve gençliğini uzun yıllar koruyabilmeyi istiyor. Ancak güzel ve genç görünmek sadece iyi bir makyaj veya cilt bakımıyla olmuyor. Cilt güzelliğini bir bütün içinde değerlendirmek gerekiyor. Bu bütünün en önemli parçası ise dengeli beslenmek. Sıkça yaptığımız beslenme hataları cildin sarkmasına, kırışıkların derinleşmesine veya çatlakların oluşmasına yol açabiliyor.

1. Hata - Şekeri fazla kaçırmak: Cilt sarkıyor

Cilt yaşlanmasının %50’lik bir kısmından sorumlu olan aşırı şeker tüketimi Karşımıza çıkıyor. Bu nedenle cildin gençliğini koruması için şekeri hayatımızdan çıkarmak şart. Yapılan araştırmalara göre kandaki şeker seviyesi ansızın yükseldiğinde fazla şeker ciltteki kolajen liflerine yapışıyor. Şekerin kolajen liflerine yapışması ise onları sert hale getirerek cildin esnekliğini kaybetmesine ve zamanla sarkmasına yol açabiliyor. Şeker sadece bildiğimiz rafine şeker değildir. Yediğimizde hızla glikoza dönüşen

Yazının Devamı

Tatlı Krizini Kontrol Edin

3 Kasım 2019

Şeker günlük beslenmemizin her noktasında vazgeçilmez besinlerinden hatta 7’den 70’e herkesin sevdiği besin. Söz konusu şeker veya şekerli besinler olduğunda buna karşı gelmek hiç kolay değil ama tabii ki baş edebiliriz. Kabul etmek gerekir ki şeker bizi rahatlatmayı, sakinleştirmeyi ve mutlu etmeyi sağlayan endorfin maddesinin salınımını uyarıyor. Ayrıca şeker kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için yenildikçe yenmek isteniyor. Ancak şeker bizi kısa süreli mutlu etse de tehlikesi maalesef sadece kilo almamızla sınırlı kalmıyor. Şekerin fazla tüketimi; obezite, kanser, kalp hastalıklarından karaciğer yağlanmasına hatta tekrarlayan düşük kan şekeri ataklarından bağışıklık sisteminin zayıflamasına kadar pek çok sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın

Gün boyu kan şekerinin normal sınırlarda kalmasını sağlamak ve şeker ihtiyacını en aza indirmek için sabahları kahvaltı etmek çok önemli. Çünkü tüm gece boyunca kan şekeri düşüyor ve vücut gerekli enerjiyi ilk öğünden almaya çalışıyor. Özellikle peynir ve yumurta içeren proteinden zengin bir kahvaltı, kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker açlığının bastırılması için olmazsa olmaz.

Tatlı

Yazının Devamı