Aralıklı Oruç Çeşitleri:
1) Dönüşümlü Açlık (5:2): Haftanın 5 günü klasik beslenme uygulanır herhangi bir kısıtlama yapılmaz, 2 günü ise bireyin enerji ihtiyacının %25'i kadar tüketilir. Enerji ihtiyacının %25'inin tüketildiği 2 günün art arda olmaması önerilir.
2) Zaman Kısıtlı Beslenme (8:16): 8 saat beslenme ve 16 saat açlık ile karakterizedir. Sirkadiyen saatlere etki ederek metabolik işlevleri düzenler. En sık uygulanan aralıklı oruç çeşidi 8:16'dır.
Örneğin; 8:16 şeklinde beslenmek isteyen bir birey ilk öğününü 11:00'de son öğününü ise 19:00'da tüketebilir, saatler genel olarak bireyin beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzına göre düzenlenir. Açlık saatlerinde ise kalorisiz içeceklerden faydalanılabilir.
Hamile veya emzirme döneminde olan bireylerin aralıklı oruç uygulaması önerilmez. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız mevcutsa uygulamadan önce mutlaka diyetisyeninize danışın.
Zaman Kısıtlı Beslenmede (8:16) 16 saat süren açlık saatleri içerisinde serbest
Özellikle bu yaş aralığındaki çocuklar ebeveynlerini rol model olarak almaktadır ve davranışlarını taklit etme eğilimindedir.
Ebeveynlerin beslenme düzeni ve davranışları, çocukların kazanacağı beslenme alışkanlıkları ve büyüme gelişimi adına alması gereken mikro/makro besin öğelerinin tüketimi açısından önem taşımaktadır.
Süt ve Süt Grubu
(süt, peynir, yoğurt, ayran..)
*Tam yağlı seçenekler 1-3 yaş arası çocuklar için daha sağlıklıdır. 5 yaş altı çocuklar için (özel bir diyet uygulanmıyorsa) yağsız veya %1 yağ içeren süt ve süt ürünleri önerilmemektedir.
*1-3 yaş arası çocukların beslenmesinde gün içerisinde yaklaşık 3 porsiyon süt ve süt ürünleri yer alması önerilir.
Protein Grubu
(et, balık, yumurta...)
Bu içerik sağlık ve tıp ile ilişkili olup bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye veya tanı kriteri değildir.
DEPRESYON NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Depresyon, beş kişiden birinde görülen ciddi bir sendromdur. Çevresel değişikliklere uygun olmayan tepkiler gösterme ve iç yaşamda sürekli çelişkiler içinde olma hali olarak tanımlanabilir, psikomotor inhibe halidir. Duygulanım bozukluklarından biri olan depresyon; unutkanlık, karar vermede zorlanma, az veya çok uyuma, karar vermede zorlanma, hayata karşı ilgisizlik, suçluluk hissiyatı, kaygılanma, değersizlik hissiyatı, severek yaptığı işlerden zevk alamama, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık veya iştah artışı, karamsarlık duygu ve düşünceleri ile fizyolojik fonksiyonlarda yavaşlama gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. (DSM IV'e göre tanı için depresyon tanı kriterlerinin en az 2 hafta devam etmesi ve bir yas durumuna veya bir madde kullanımına bağlı olmaması gerekir.)
DEPRESYONA NEDEN OLABİLEN TIBBİ DURUMLAR:
-Beslenme Yetersizlikleri
-Endokrin Bozukluklar (Hipotiroid, hipertiroid, menapoz, diyabet...)
-Meta
GASTRİT NEDİR?
Gastrit, çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Mide iç zarındaki hücreler normal şartlar altında asit üretir, bu asitler besinlerin parçalanmasında rol oynamaktadır. Mide iç zarındaki hücreler, bazı mekanizmalar ile hasara karşı kendilerini korurlar, aside karşı dayanıklıdırlar. Bu direnç mekanizmalarının bozulması ve mide iç zarının iltihaplanması ile gastrit ortaya çıkar. Bu mekanizmaların bozulmasındaki en büyük etken helicobacter pylori bakterisidir.
Gastrite Sebep Olan Faktörler;
•Dengesiz Beslenme
•Hazır ve Paketli Gıdaların Aşırı Tüketimi
•Alkol Kullanımı
•Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanımı