Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TOBB uzun zamandır ülkemiz işletmelerinin son dönemde şiddetle ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacı için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen İş Dünyası İstişaresi toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın ve ekibinin katılımıyla önemli kararlara ve protokollere imza atıldı. Bu toplantıya TOBB üyesi oda ve borsaların başkanları da iştirak etti. TOBB ve İŞKUR arasında, gençlere ve kadınlarımıza nitelik kazandıracak ve işletmelerimizin ihtiyaç duyacağı alanlarda işgücüne ulaşabilmelerine olanak verecek iki protokol yürürlüğe girdi. Bu protokoller ile özellikle dezavantajlı gruplarda yer alan işgücüne önemli beceriler kazandırılarak işgücü piyasasına girişleri kolaylaştırılacak. Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı İş Birliği Protokolü (NİYEP) ile aktif işgücü programları kapsamında işletmelerin ihtiyaç duyduğu işgücü taleplerini TOBB üyesi oda/borsalar toplayacak, böylece ihtiyaçlara uygun eğitim programları hazırlanacak, eğiticiler seçilecek, daha sonra programdan faydalanmak isteyen adaylar bir araya getirilerek teorik eğitimleri verilecek, devamında da işbaşı eğitim programları kapsamında işletmelerde uygulamalı eğitime tabi tutularak istihdamları sağlanacak.

Haberin Devamı

İş birliği güçlendirilecek

Diğer yandan TOBB uzun süredir kadın girişimciliği konusunda da önemli adımlar atıyor. 2007 yılında kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda 2021 yılında sanayide kadın istihdamının artırılması için “Sanayide Kadın Eli Projesi” bizzat TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun himayesi ve verdiği önemle önemli başarılara imza attı. Proje kısa zamanda 25 ile yayıldı, İŞKUR İl Müdürlüklerinin de desteğiyle 21 binden fazla kadın işgücü piyasasına kazandırıldı. Sanayide Kadın Eli Projesi ile başlayan süreç bugün tarım, teknoloji, inşaat gibi diğer sektörlerde uygulanmaya başlandı.

Geçen hafta imzalanan protokolle kadın istihdamı konusunda TOBB ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliklerini gerçekleştirecekler. Kadın istihdamının artırılmasına yönelik protokolle TOBB kadın girişimciler kurulunun uyguladığı “Sanayide Kadın Eli” programı ülke genelinde yaygınlaştırılarak Oda/Borsaların katılımıyla bütün illerde uygulanacak. 81 ildeki TOBB Kadın Girişimciler Kurulları, Oda ve Borsaların ve İŞKUR İl Müdürlüklerinin destekleriyle kadın istihdamının artırılmasına büyük katkı sunacak. Her iki programda gerek eğiticilere ödenecek ücretlerde, gerekse adaylara verilecek cep harçlıklarında ve işbaşı eğitimi sürelerinde, mevzuatın imkân verdiği en yüksek rakam ve oranlar uygulanacak.

Haberin Devamı

Prim yükü konusu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu iki protokolün imzalandığı törende önemli konularda da açıklamalar yaptı. Bunlardan ilki aktif işgücü programlarının yeniden etkin hale gelmesi ve daha kapsayıcı olması konusu, gerçekten de bu programlar istihdama önemli katkılar yaptı, ne var ki günümüzde sınırlı kalmaları, kapsayıcılıklarının azalması önemli bir soru işareti. TOBB Başkanı bu programların tekrar eski düzeyde hayata geçmesini hükümetten talep etti.

Haberin Devamı

OECD ve G20 ülkeleri arasında en katı istihdam piyasasının Türkiye’de olduğunu da ifade eden Hisarcıklıoğlu, ILO ve AB standartlarına göre yeni ve esnek bir mevzuata ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.

Gerçekten de istihdam üzerindeki yüklerimiz rekabet ettiğimiz ülkelerin çok üzerinde. Bu nedenle ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamasına çekilmesi tüm iş dünyası açısından çok önemli. TOBB Başkanı son dönemde Türk – İş’in de sürekli dile getirdiği vergi basamakları konusunda da hem işyerleri hem de çalışanlar açısından yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu vurguladı. Gelir vergisinin ilk basamağının geçmişte asgari ücretin yaklaşık 22 katı, bugünse 6 katına düşmüş olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi olan yüzde 40’lık vergi dilimine girmesinin adil olmadığı gibi, mantıklı da olmadığını söyledi. Toplantıda dikkat çekilen bir başka konu da geçen yazımda yer verdiğim “5 puanlık sigorta prim teşviki” ile ilgili konu oldu. TOBB Başkanı geçmişten beri uygulanan 5 puanlık prim teşvikinin, istihdama doğrudan destek sağladığı gibi uygulanmasının da oldukça basit olduğunu, bu nedenle bu teşvikin aynen sürdürülmesinin işletmelerimiz için çok önemli olduğunun altını çizdi.