İstanbul’da her gün yeni bir mekan açılıyor ama her yeni mekan beni heyecanlandırmıyor. Bu hafta bir istisna oldu, şehrin yeme-içme alışkanlıklarını değiştirecek bir değil, birbirinden farklı iki yeni mekan Surplus ve Eataly’yi denedim
Her şey sevgili arkadaşım Saffet Emre Tonguç’un telefonuyla başlıyor. “Bu cumartesi sizi yeni açılan bir yere götüreceğim” diyor. Saffet gibi dünyanın en önemli kişilerine rehberlik eden, İstanbul’u tanıtan bir arkadaşınız varsa şanslısınız. O “hadi” dediğinde, nerede ne yapıyor olursanız bırakıp koşmanız gerektiğini de biliyorsunuz, kaçırmamak ve sonradan pişman olmamak için.
Şule Zorlu Cümbüş (ortada), Oscar Farinetti ve Zülfikar Bekar ile birlikte Eataly’i daha açılmadan gezdik.
Zorlu Center’ın kalbi: Eataly
Bu haftanın en önemli yeme-içme olayı açılıştan önce Eataly’yi teftişe çıkmaktı. Roma’daki Eataly’yi kurucusu Oscar Farinetti, oğlu Nicola ve Türk ortakları Zülfikar Bekar ile gezmiş ve “İstanbul’da da fiyatları makul tutuyoruz” sözünü almıştım. Yine de böyle bir şeyin mümkün olamayacağını içten içe biliyordum. Hatta Zorlu Center’da diğer yeme-içme mekanlarının fiyatlarını gördükten sonra Eataly’den neredeyse umudumu kesiyordum. Ta ki bu hafta Şule Zorlu Cümbüş, Oscar Farinetti ve Zülfikar Bekar ile birlikte Eataly’yi daha açılmadan gezene kadar.
Oscar Farinetti ısrarla Eataly için Kapalıçarşı’dan ilham aldığını bir kez daha vurguladı. “Bence en iyi Eataly, İstanbul’daki oldu. Zaten 8 bin metrekareyle, Roma’dan sonra en büyük Eataly de burası” dedi. Eataly’yi ilk 2007’de Torino’da kurdu. Şimdi İtalya’da 11, Japonya’da
4, ABD’de 2 Eataly var. Türkiye’den sonra sırada Kanada, Brezilya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt var.
Peki ama İstanbul’da büyük gün ne zaman? Açılış yarın. Önceden bilmeniz gerekenleri sıralayalım. Giriş katında panini, kahve, tatlı, manav ve kasalar yer alıyor. Üst katta ise kendinizi kaybetmemek mümkün değil. Pizza ve taze makarna bölümlerini tadım yapmadan atlatabilirseniz şanslısınız.
Alışkanlıklarımızı değiştirecek
Eataly’de hamburger 28 lira. Bu da Zorlu Center’daki diğer mekanların yanında son derece makul kalıyor. Ayrıca tadına baktığım her şey gerçekten lezzetli. Özellikle peynirler, önünüzde yapılan mozzarellalar çıtayı çok yükseltecek.
Eataly’de restoran markalarından çok malzeme ön planda. Boşuna
“Ne pişirirsek satıyoruz, ne satarsak pişiriyoruz” demiyorlar. Kabul etmek lazım, Eataly şehrin yeme-içme alışkanlıklarını değiştirecek, sadece dışarıda yemek yemek için değil. Malzemeleri Eataly’den alıp evde yemek pişirmeye de dönüş sağlayacak. Zaten bir de mutfak sanatları bölümü var. Burada yemek dersleri almak da mümkün.
Hatırlatalım, 16 Aralık’tan itibaren cuma-cumartesi 10.00-23.00 saatlerinde, diğer günler ise 10.00-22.00 saatlerinde açık olacak.
Zorlu Center, meydan katı