Bu önümüzde ki birkaç hafta boyunca petlerimizde görülen hastalıkları yazmaya karar verdim. Bu kararın sebebi ise kendi köpeklerimin birkaç hastalığından söz ederken çevremde “aaa bu da mı köpeklerde oluyor” tepkileriydi. Yani köpeklerde kanser, epilepsi, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, kornea zayıflığı, körlük, bağırsak hastalıkları, mide dönmesi, eklem rahatsızlıkları vb. insanlarda görülen bir çok hastalık olabiliyor. Onların da ateşi çıkıyor, öksürüyorlar, hapşırıyorlar, midelerini bozup ishal olabiliyorlar, üşütüp hastalanabiliyorlar. Mikrop kapabiliyorlar.
Çoğu kişi köpeklerin ya sokakta yaşayanlar nasıl yaşıyorlar o zaman diye düşündüğünü, doğada yada avda bu köpekler eksi bilmem kaç derecelik sularda yüzüyorlar dediklerini duyar gibiyim.
Fakat sahiplendiğimiz dostlarımız bizlere 2 aylıkken geliyorlarsa bizim ortamımızda bizler gibi yaşamaya başlıyorlar. Ve o ortamda olan bir değişiklik bizi olduğu gibi onları da hasta etmeye yetiyor. Kanserde ise insanlarda olduğu gibi petlerimizde de neyden kaynaklı olduğu tam teşhis edilemiyor. Tümör oluşumları, tedavisi, ameliyatı bunlar hep çok zor koşullar ve çok zor tedaviler. Bazı kanser türlerinde insanlarda dahi stresten olmuş olabilir denilirken, köpeklerde de stres kaynaklı olabiliyorken, sigara içmeyen petlerimizde evde içilen sigaranın dumanından pasif içici konumunda olan petlerimiz de yine sigara kaynaklı kanserde görülebiliyor.
Haftaya Epilepsiyi anlatacağım, halk arasında sara olarak ta bilinen bu hastalık köpeklerde de mevcut. Benim köpeğim cookie 6 yaşında ki beagle cinsi kızımda 2 yaşında ortaya çıktı, teşhis ve tanı aşamasını, tedavi süreçlerine değineceğim. Yaşadığım için anlatabileceğimi düşünüyorum.
Ve sevgili okurlarıma sesleniyorum, epilepsiyi yada yukarıda yazdığım hastalıklarla yüzleşmiş pet sahipleri varsa eğer bana mail atın teşhis, tanı ve tedavi süreçlerinizi anlatın. Bu köşe bir çok hayvan severe yardımcı olacak gibime geliyor. Siz de bana yardımcı olun.
İyi pazarlar...