Çevremdeki yakın dostlarımdan sayısız telefon alıyorum. Yeni köpek bakmaya başlayanlar, hayvanlarının, beklenmedik hareketlerini anlatılar, sorular sorarlar. Bu da beni bazen çok eğlendirir.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, yavru köpekler insanlardan çok farklı değildir. Sadece aşamaların süreçleri, köpeklerin yaşamları daha kısa olduğundan çok çabuk gelişir.
Bana gelen telefonları çoktan aza doğru konu başlıklarıyla sıralamam gerekirse, ilk başta diş değiştirme alıyor. İnsanlardaki süt dişleri, köpeklerimizde de var. Doğduklarında dişsiz olan bu yavruların süt dişleri 2 aylıkken çıkıyor ve iğne gibi sivri oluyorlar. Oyun amaçlı yada diş kaşıma amaçlı ısırabilir, ciddi yaralara sebep olabilir.
Süt dişleri değişir
Süt dişlerini 4-5 aylık arasında değiştirirler. İşte o zaman telefonlar yoğunlaşır. “Köpeğimin dişi kırıldı, kanıyor ne yapmalıyım?” sorusu sıkça sorulur.
Herkese tek tek, “Evet onlar süt dişiydi. Şimdi gerçek dişleri çıkacak” açıklamasını sıkılmadan yaparım. Köpekler, düşen dişleri genellikte yutar. Bu normal bir süreçtir. Bu dönemlerde mobilyalarınızla vedalaşmamak için onlara çiğ yada petshoplarda satılan kurutulmuş deri kemiklerinden vermenizi tavsiye ederim.
İkinci soru, “Dün gazeteye işemişti, bugün işemedi” şeklinde... İki aylık bir köpek eğer gazeteye işemişse, bu, tuvalet terbiyesini almış demek değildir. Tesadüfen yaptığı bir harekettir. Unutmayın ki onların 5 ayda öğrendikleri şeyi sizin çocuklarınız 3 yaşına kadar öğrenemediler. Bu yüzden biraz sabır lütfen.
Köpekler de esner
Üçüncü sırada, köpeklerin çıkardıkları sesler var. Bir gün bir arkadaşım beni arayıp köpeğinin esnerken ses çıkardığını ve bunu neden yaptığını sordu. Açıkçası sanırım bu sorulan en ilginç soruydu.
Ben de ona, “Sen de esnerken ses çıkartıyorsun, neden yapıyorsun?” dediğimde bir gülüştük.
Bir de en çok konuştuğumuz konu, ben rahmetli Hercules’i yada Daisy’i anlatırken oluyor.
Hercules kanserden öldü, Daisy ise yaşlılıktan kör oldu ve karaciğer yetmezliği olduğu için tedavi görememişti.
“Aaa köpeklerde mi kanser oluyor?”, “Onlarda da mı kalp krizi geçiriyor?”
gibi cümleleri de çok duyuyorum. Evet söylemesi hoş olmasa da köpeklerde obezite, kalp krizi, kalp yetmezliği,
kanser türleri, geçici yada kalıcı körlük hatta ve hatta soğuk algınlığı, üşütme gibi hastalıkların hepsi görülüyor.
Dolayısıyla köpeğin diş değiştirebiliyor olmasına, kanser olmasına yada tuvaletini öğrenememesine çok fazla şaşırmayınız.
Ayrıca son olarak değinmek istediğim konu tüy dökülmesi...
Sarımsak tabletler, yok ense damlası gibi piyasada binlerce bulunan “Tüy dökümüne son!” gibi para tuzaklarına düşmeyiniz. Köpekler tüy döker, dökmeyeni yoktur. Ayrıca bunu engelleyen bir şey de yoktur. Eğer olsaydı dünyada kellik kalmazdı. Çünkü o buluş, insanlar için de kullanılırdı.