Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Köpeklerde yüksek derecede bulaşıcı, öldürücü viral bir hastalıktır. Genelde yavru köpeklerde çok rastlanır fakat yetişkin köpeklerde de eğer ki aşılamaları yapılmazsa görülür.
Hastalığın değişik formları vardır, göz, solunum, deri, sindirim ve sinirsel form.
Hastalık bütün vücut artıklarıyla özellikle dışkı yoluyla bulaşır. Hastalığı atlatmış bir köpek bile birkaç hafta daha virüsü yayabilir.
Eğer ki yavru köpeğinizi bu hastalıktan kaybettiyseniz evi tamamen dezenfekte etmeden başka bir yavru sahiplenilmemelidir.
Bazen bu hastalık belirgin bir semptom göstermez bu da teşhisi güçlendirir. Fakat en belirgin sistemik semptomlar, kusma, ishal, halsizlik, gözlerde kanlanma, çevreye ilgisizlik, yüksek ateş olabilir.
Hastalığın sinirsel formunda ise yürüme, dönme v.b. hareketlerde zorluklar, nöbetler, uyarılara karşı aşırı duyarlılık, davranış değişiklikleri, kısmi veya genel felç, dudaklarda ve ayaklarda ritmik titremeler olabilir.
Sinirsel form, sistematik formdan birkaç hafta sonra meydana çıkabilir.

Nasıl önlem alabiliriniz?
Aşılama en önemli önlemdir. Yavru köpekleri sahiplenir sahiplenmez veterinere gitmeli ve aşı takvimini yaptırmalısınız.
Yavru köpeklerinizin ilk aşılamaları bitmeden onları başka hayvanlarla temas ettirmemeli ve başka hayvanların temas edebileceği yerlere, parklardaki çimenlere vs koymamalısınız. Yani yavrunuzun aşıları bitmeden sokağa çıkartmamalısınız.
Dişi köpeklerde çiftleştirilmeden önce tekrar bir aşılamayla yavrularında korunması sağlanabilir. Hamile köpeklere bu aşı uygulanmamalıdır. Hastalık yüksek oranda öldürücü bir hastalıktır. Genelde hastanın bu hastalıktan sinirsel form ortaya çıktıktan sonra kurtulma olasılığı çok düşüktür.
Bu hastalığa yakalanmamak için yapılması gereken en önemli şey bilinmeyen yerlerden yavru alınmamalı.
Yavrular aşıları bitene kadar sokağa çıkarılmamalı ve aşıları düzenli yapılmalıdır.
Sahipleneceğiniz yavruları seçerken annesinin babasının aşılı ve sağlıklı olduklarını görüp almanız size bu hastalığa yakalanmaktan kurtarır.
Geçen hafta biraz bahsetmiştim. Güzelbahçe Belediyesi hayvan barınağından bir boxer var, 9 yaşında. O kulağındaki küpe de hiç yakışmamış.
Sahiplenmek için Atatürk Mah. Kazım Dirik Cad. No:46 Güzelbahçe’ye başvurulabilir . Ayrıca 234 20 20 numaralı telefondan da barınağa ulaşabilirsiniz.