Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

12 Haziran’da deprem bölgesine yardım için Londra’da bir yemek konferansı ve bağış etkinliği düzenleniyor. Konferansın mimarları Cemre Torun ve Mehmet Gürs’ün amacı, depremden etkilenen coğrafyanın yemek kültür mirasını tanıtmak.

Yemek birleştirir, paylaşmak yaşatır

Londra’nın eski Balık Pazarı tarihi Old Billingsgate binası 12 Haziran tarihinde bir deprem yardım etkinliğine sahne olacak. Cemre Torun ve Mehmet Gürs’ün düzenlediği “Cradle of Food/Yemeğin Beşiği” başlığını taşıyan etkinlik depremden etkilenen Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Suriye coğrafyasındaki yemek kültürüne dikkat çekmeyi amaçlıyor. Gün boyu sürecek olan etkinlikte sabah ve öğleden sonra iki oturumda bir dizi konuşma yer alacak. Konferansların arasındaki öğle yemeğinde ise katkı veren katılımcıların birlikte hazırlayacağı ve sunacağı yemeklerin paylaşılacağı sofralar kurulacak. Bu sofralar bölge mutfağını bilen yerli ve yabancı şefler ile onlara yardımcı olacak katılımcılardan oluşuyor. Yemekler ise herkesin evde yaptığı geleneksel yemekler üzerine odaklanmış, bu konuda Gaziantepli Filiz Hösükoğlu ve Antakya kökenli şef Maksut Akşar’dan destek alınmış. Gene Antakyalı olan Sandra Kaya ve Yaren Çarpar da destek verenler arasında. Gruplarda liderlik eden şefler arasında dünyaca ünlü isimler var. İngiltere ve İrlanda’da öne çıkan Türk şeflerden İrlanda’da 2 Michelin yıldızı alan Ahmet Dede ve yeni açtığı The Counter ile adından söz ettiren Kemal Demirasal katkı veriyor. Yakın geçmişte Dubai’de Maksut Aşkar ile ortak yemek düzenleyen ve MENA 50 Best listesinde 1. sıraya oturan Mohammad Orfali de desteğini esirgememiş. Gaziantep Orkide pastanesinden Mustafa Özgüler ve geçtiğimiz günlerde Gourmand Awards En İyi Restoran Kitabı 1. Ödülünü alan Antalya 7 Mehmet’ten Mehmet Akdağ da mutfakta olacak.

Haberin Devamı

Konferans bölümünde de önemli konuşmacılar var. Çoğu yakından tanıdığımız Türkiye’ye defalarca gelip gitmiş, mutfağımızı yakından tanıyan eski dostlar. Türkiye’deki yemek kültürünü çok iyi bilen, her yıl Türkiye’ye Oldways grubu ile sayısız yemek meraklısını getiren Boston’daki ünlü restoran Oleana’nın şefi Ana Sortun ise hem konuşmacı hem de şef olarak katkıda bulunuyor. Dünya çapında boy gösteren ve ilk kez İstanbul’da faaliyete geçen Culinary Backstreets kurucularından Ansel Mullins ise misafirperverlik temasını işleyecek. Lübnan’da Suriye göçmenleriyle kurduğu lokanta Tawlat ve üreticileri bir araya getirdiği Souk El Tayeb ile örnek projeler üreten Kamal Mouzawak tüm bu deneyimlerini bu kez deprem bölgesine olacak desteklere model olması için anlatacak.

Haberin Devamı

Yemek birleştirir, paylaşmak yaşatır

Evrensel iletişim aracı

Beni en heyecanlandıran konuşmacılardan biri ise yemek konusuna bambaşka açıdan bakan konuşmacı mimar Carolyn Steel “Hungry City/Aç Şehir” kitabı ile kentlerin yiyecek tedariki üzerine çalışmaları ile tanınıyor. Daha önce birkaç kez dinleme fırsatı bulduğum Steel, kent ile kırsal arasındaki bağları korumanın önemine ve kentleri beslemedeki zorluklara dikkati çekiyor, aynı zamanda gıdayı dünyayı daha iyiye doğru değiştirmek için birlikte düşünmek ve hareket etmek için elimizdeki en güçlü araç olarak görüyor, gıda ile ilişkimizi yeniden yapılandırarak, kendimize ve dünyaya verdiğimiz zararı durduracak yeni ve daha iyi yaşam biçimleri bulabileceğimizi savunuyor.

Haberin Devamı

Etkinlik tam da bunu amaçlıyor. Elde edilen tüm gelir ve bağışlar İngiltere’de kayıtlı yardım kuruluşu Turkey Mozaik Foundation ve Türkiye’de Hayata Destek Derneği aracılığıyla deprem bölgesindeki kadın üretici kooperatiflerini, küçük ölçekli yerel üreticileri ve çiftçileri desteklemek için kullanılacak. Yemek evrensel bir iletişim aracı. Yemek birleştirir, sofralar kültürler arasında köprü kurar. Halep kökenli Antakyalı bir aileden gelen Maksut Aşkar’ın dediği gibi “Mutfak kültürümüzü ve geleneklerimizi ancak paylaşarak yaşatabiliriz!” Ancak paylaşırsak çoğalırız, dayanışmanın gücüyle kültür mirasımızı yarınlara taşıyabiliriz. Zor zamanlar yemeğin birleştirici gücüyle aşılabilir!

Master Sommelier İsa Bal listede

Deprem etkinliği ile aynı günün gecesi Londra’da bir ödül gecesi var. İngiltere genelindeki en iyi restoranlara verilen National Restaurant Awards’da ünlü şarap uzmanı Master Sommelier İsa Bal’ın Fat Duck yıllarından iş arkadaşı, şef Jonny Lake ile ortak olduğu Trivet ödül alacak restoranlar arasında. Bu yıl 86. sırada olan Trivet’in gelecek yıllarda daha da üst sıralarda yer almasını diliyoruz.