DEĞERLİ okurlarım, köşe yazılarımda zaman zaman İzmir’in güzel eserler veren insanlarından bahsederim. İzmir, ülke çapında eski önemli yerine kavuşacaksa, bu sadece kentimizin ekonomik gelişmesi ile değil, ulusal ve uluslar arası düzeydeki kültürel ve sosyal aktivitelerinin nicelik ve nitelik bakımdan artması ile de olacaktır.
Ben de bu yazımda ilerlemiş yaşlarına karşın İzmir için hizmet üreten iki genç ruhlu İzmirliye teşekkür etmek istiyorum.
Bunlardan biri başarılarla dolu iş hayatını büyük oranda noktaladıktan sonra, eser üzerine eser vermeye devam eden Melih Gürsoy. Melih Gürsoy yaşamını titizlikle işlemiş. Bir yaşam alanında Makine Yüksek Mühendisi: Robert Kolej; sonra Amerika Birleşik Devletlerinde. Ve, dünya devleri ile rekabet eden başarılı sanayi yatırımları. Ömür boyu, yumuşacık dost bir kişilik ile birleştirilmiş disiplinli, ciddi, dinamik bir işadamlığı.
Diğer yaşam alanında ise keyifle okunan, bilgi dolu eserler veren bir araştırmacı yazar Melih Gürsoy! 1989’dan bu yana tam 8 kitap yayınlamış. Bunlar 11 üniversitenin kütüphanesine girmiş. Son eseri, bu yıl Nisan ayında yayınlanan “Ekonomik ve Finansal Krizler, Dünü ve Bugünü”. Her ne kadar kitabın isminde sadece “dünü ve bugünü” diyorsa da Melih Bey kitabın sonuç bölümünde geleceğe yönelik de bir hükme varıyor, “Kişilerde çok fazla çalışmadan, çok kısa zamanda, çok zengin olma hırsı devam ettiği müddetçe aşırı spekülatif hareketler ve bunun getirdiği ekonomik krizler devam edip gidecek.” Melih Gürsoy’un 85’ci yaşında kaleme aldığı bu yapıt, hiç şüphesiz üniversitelerimizde iktisat tarihi ve makro-ekonomi derslerinin vazgeçilmez referans kitaplarından biri olacak. Seksen beş yaşındaki bu çalışkan delikanlıya teşekkür ediyorum.
* * *
Bugün teşekkür etmek istediğim bir diğer İzmir duayeni de Turgut Koyuncuoğlu. ‘Duayen’ kelimesini sadece yaşı ve tecrübesi için kullanmıyorum, Turgut Bey gerçek bir “duayen”! Hindistan Başkonsolosu olarak İzmir’deki fahri ve kariyer konsoloslarının resmi duayeni. İzmir konsoloslarını tüm resmi törenlerde ve temaslarda uzun yıllardır o temsil ediyor.
Turgut Bey, Türkiye’deki ilk Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin kurucu başkanı. O tarihte Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi yok, İş konseyleri yok. Turgut Bey bir “İzmir” Türk Amerikan İş Adamları Derneği değil, tüm Türkiye’ye hizmet verecek bir işadamları derneği kuruyor. İzmir, o tarihten sonra uzun yıllar Türkiye’ye hizmet verme iddiasını taşıyan ama merkezi İzmir’de olan bir Sivil Toplum Kuruluşuna sahip olmadı. İstanbul’da kurulu STK’ların ismlerinin başında “Türkiye”, bizimkilerinse en fazla “Ege” oldu!
Turgut Koyuncuoğlu bugün “Türkiye Fahri Konsoloslar Derneği” TFKD’nin Başkanı. Önce derneğin “Dünya Fahri Konsoloslar Federasyonu”, FİCAC’a üye olması için çaba verdi... Nihayet, geçtiğimiz haftalarda da FICAC’ın 9’uncu kongresinin İzmir’de TFKD ev sahipliğinde yapılmasını sağladı. Federasyon üyesi 70 ülkeden gelen Fahri Konsoloslar, İzmir’de 4 günlük dop dolu bir programla toplandılar, Türk meslektaşları ile tanıştılar. İzmir’i sevdiler. Fahri Konsoloslar genellikle başarılı iş insanları arasından seçilirler. Muhtemelen bu 70 ülkeden gelen katılımcılar şimdi ülkelerinde İzmir ve Türkiye’de iş olanakları arıyorlar. İzmirli iş adamlarına için de dünyada 70 yeni temas noktası oluştu.
Turgut Koyuncuoğlu’na içten teşekkürler!