Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şu günlerde sosyal medyanın tartışma konularından biri Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenecek konserlerden şarkıcılara ödenecek paralar.

Önce İzmir Konak Meydanı’ndaki Cumhuriyet kutlamalarında sahne alacak Şevval Sam konseri, Konak Belediyesi’ne maliyetinin 5 milyon 300 bin lira olacağı haberi ve Vigor Yapım’ın belediyeye verdiği makbuzun görseliyle gündem oldu.

Melek Mosso’nun bağışı ve gözyaşları

Şevval Sam, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bu belge bir fatura veya ödeme belgesi değildir ve söz konusu rakam total bir organizasyon bütçesini içerir. Bunun içinde ses-ışık sahne, ulaşım, konaklama, ağırlama, jeneratör, reji, sanatçı kaşesi dahil olmak üzere bütün prodüksiyon giderleri mevcuttur.”

Haberin Devamı

Konak Belediyesi, “Mali disiplin adımlarımızın meyvelerini toplayıp, ekonomik sıkıntılarımızı aştığımız günlerde komşularımızı yeniden kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle buluşturacağız” açıklamasıyla konseri iptal ettiğini duyurdu, ama tartışma bitmedi.

Tartışılan ücretler

Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı konserlerinde sahne alacak Hadise’ye 4 milyon lira ödeneceği haberleri çıktı. Hadise’nin, İBB’den alacağı paraya dair taraflardan bir yalanlama gelmedi.

Milli bayramların bazı şarkıcılar için iyi para kazandıran etkinliklere dönüşmesi tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Bir tarafta, “Cumhuriyet Bayramı’nda sahneye çıkmak ticari bir iş olmamalı. Belediyeler para isteyen değil, istemeyen şarkıcıları sahneye çıkarmalı” diyenler, diğer yanda Şevval Sam 5.3 milyon alırken Hadise’ye layık görülen 4 milyon liranın az olduğunu savunanların yanı sıra, bu paraların günün sonunda vatandaşa fatura edildiğini dile getirenler.

Melek Mosso’nun bağışı ve gözyaşları

Sosyal medyada bu tartışmalar yaşanırken, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konser veren Melek Mosso, çoğu insandan alkış alan bir hamle yaptı.

Terörü lanetledi

TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını lanetleyen şarkıcı konser gelirinin bir bölümünü Mehmetçik Vakfı’na bağışladı. Sahnede gözyaşlarını tutamayan şarkıcı şunları söyledi:

“Şehit ailelerine ve Türkiye Cumhuriyeti’ne başsağlığı diliyorum. Teröre lanet olsun. Biz de bu yüzden konser gelirinin bir kısmını Mehmetçik Vakfı’na bağışlamak istedik. Bu kadar insanı dışarıda bırakmak istemedim. Biz de ne yapacağımızı bilemedik, bizim için de zor süreçti, konseri gerçekleştirmeye karar verdik. Müzik sadece eğlenmek için değildir, keder ve üzüntümüzü de müzikle belirtebiliriz. Hem kederimizi hem de üzüntümüzü şifalandırmak için buradayız.”

Haberin Devamı

Milli bayramlar ve milli hassasiyetler konusunda hangi şarkıcının nerede durduğunu bir kez daha tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bir tablo bu...

“Melek Mosso, TUSAŞ saldırısının acısı dinmeden konser vermesine insanlar tepki göstermesin diye Mehmetçik Vakfı’na o bağışı yaptı” diyenler olabilir. Melek Mosso’nun konserdeki gözyaşlarının sahici olduğu ve Mehmetçik Vakfı’na o bağışı içinden geldiği için yaptığı kanaatindeyim.

GÜNÜN SÖZÜ

“Yalan kadar insanı alçaltan  bir şey yoktur.” (Anton Çehov)