Her şey yolunda görünmesine, sevgilinizin size ilgili davranmasına rağmen huzursuzluk hissediyorsanız bunun sebebi geçmişten gelen güvensizlikler olabilir.
Günümüzde doğru insanla karşılaşmak ve uzun süreli bir ilişki yaşamak son derece zor görünüyor. Özellikle sosyal medya üzerinden bir ilişkiye yelken açanlar, kısa süren flört aşamasının ardından çeşitli bahanelerle uzaklaşıyor ve bir daha görüşmüyorlar. Öte yandan durum her zaman böyle olmayabilir; bazen doğru insan çeşitli koşullar sayesinde karşınıza çıkar ve mutlu bir ilişkinin ilk adımlarını atarsınız. Yine de derinlerde güvensizlik duygusu varsa bu ilişkide huzur bulmanız pek de kolay olmayacaktır.
İlişkinizde her şey yolunda görünmesine, sevgilinizin size ilgili davranmasına rağmen huzursuzluk hissediyorsanız bunun sebebi geçmişten gelen güvensizlikler olabilir. Aşağıdaki altı davranış kalıbını farkında olmadan benimseyen ve kendisini bu davranışları yaparken bulan insanların güvensizlik duygusuna saplandıklarını anlayabiliriz. Bir uzman yardımı ve psikolojik destek alarak bu durumdan rahatlıkla çıkabilirler.
6 davranış kalıbı
Mağdur edebiyatı: Kendi başına rahatlıkla çözebileceği konularda dahi sürekli başkasından yardım bekleyen, hatta yardım alabilmek için sürekli mağdur edebiyatına sığınanların sağlıklı bir ilişkide bile kendilerini güvende hissetmeleri mümkün değildir. Partnerleri yeterli ilgiyi, sevgiyi ve şefkati göstermesine rağmen, bu tip kişileri sevdiğine ikna edemez ve sürekli ona her konuda yardım etmek zorunda kalır. Güvensiz hisseden sevgilisini ilişkide dengede tutmak için büyük çaba gösteren partner, bir süre sonra yorulmaya başlar ve ilişkiden kaçmayı tercih eder.
Uzaklık korkusu: Birlikteyken mutlu ve huzurlu hissetmelerine rağmen, 1 saat ayrı kaldıkları anlarda bile aşırı güvensiz hisseden kişilerin güvensizlik problemi yaşadıkları görülür. Sürekli mesaj ve aramalarla partnerlerini bir an bile yalnız bırakmazlar. Bu durum yine partnerin ilişkiden uzaklaşmasına neden olabilir. Çünkü hiçbir ilişkide sürekli iletişim ve kontrol çabası sağlıklı değildir.
Devamlı fiziksel temas: Sevgililerin el ele tutuşmaları ve birbirlerine dokunmaları gayet normaldir. Fakat bir buluşmada yüzlerce defa sarılmak isteyen veya sürekli el ele tutuşmaya çalışan bir kişinin güvensizlik duygusuyla baş etmekte zorlandığını söyleyebiliriz. Her konuda olduğu gibi fiziksel temas konusunda da bir denge olması gerekir.
Kıskandırma çabası: Son dönemde kadın danışanlarımdan sık duyduğum bir konu var: Partnerleri onları kıskandırmak için başka kadınlardan bahsediyor, hatta gece yarısı kendisine gelen mesajları gösteriyor. Bir erkek kıskandırmaya çalışıyorsa ve bunun için çeşitli oyunlara başvuruyorsa güvensizlik duygusuyla baş edemiyor demektir. Bu tip oyunlardan medet uman bir erkeğin özgüvenli olduğunu söylemek kolay değildir.
Agresif tavırlar: Önemsiz görünen konularda bile aniden yükselen öfke patlamaları güvensiz ruh halinin belki de en açık sinyalidir. İncir çekirdeğini doldurmayacak konularda sürekli tartışma yaşayan çiftlerde bu güvensizlik çift taraflı da olabilir. Çünkü normal şartlar altında öfkeli bir partnere kimse uzun süre dayanamaz, dayanıyorsa kendisinde de kaybetme korkusu var demektir.
Pasif agresif tavırlar: Küsen insanın amacı aslında birlikte olduğu kişiyi dolaylı yoldan cezalandırmaktır. İletişimi keserek haftalarca konuşmaz ya da benzer bir yöntemle ince imalarda bulunarak rahatsız eder. İlişkisinde ya da evliliğinde bunları yapanların sürekli bir kaybetme korkusu ve güvensizlik hissettiklerini, bunu gizlemek için pasif agresif tavırlar gösterdiklerini söyleyebiliriz.