Bazı insanlarda retroaktif kıskançlık vardır; yani sizin geçmişinize yönelik yaşantılarınızı kurcalayıp sürekli bunları gündeme getirerek sizi suçlarlar. Bu davranışları sağlıklı değildir. Tam aksine, partneriniz eğer bunu yapıyorsa onun bazı geçmiş travmaları ya da saplantıları nedeniyle bir uzman terapiste başvurması gerektiğini unutmayın. Bu konulardaki ısrarlı sorularına yanıt vermeyin; çünkü ilişkilerde geçmişi konuşmak sakıncalıdır!Bazı insanlar geçmişinizi kurcalayıp eski ilişkilerinizi gündeme getirerek sizi suçlar. Bu davranışları sağlıklı değildir
Adil’e Sor köşesinden sizlere ulaşmaya başladığım tarihten beri dünyanın dört bir yanındaki okurlarımdan ilişkilere dair sorular alıyorum ve aramızdaki sinerjiyi seviyorum. Bugün Almanya ve Belçika gibi farklı ülkelerden de mail adresime gelen soruları yanıtlıyorum.
1- “Farklı kültürden biriyle ilişki yaşarken nelere dikkat etmeliyim?”
Farklı kültürden ilişkiyi sağlam veya kırılgan hale getiren anahtar kelime “esneklik” olacaktır. Farklılıklara yönelik, esnek bir bakış açısına sahip insanların arasında muazzam bir uyum olabilir; hatta bu kültür farkından beslenirler. Öte yandan kendi kültürüne ve değerlerine fanatik ölçüde bağlı olan insanlar farklı kültürden biriyle hayatlarını paylaşamaz. Dolayısıyla eğer partneriniz sizi değiştirerek kendi kültürüne çekmeye çalışmıyor ve sizi olduğunuz gibi kabul ediyorsa çok mutlu olabilirsiniz. Sizi yönlendirmeyen ve görüşlerinize saygı duyan bir insan olmasına dikkat ediniz.
2- “Türkiye’den görüştüğüm biri var; henüz tanışmadık, nasıl ilerlemeliyiz?”
Muhtemelen bu insan size uzaktan ilgi gösteriyor, arıyor, soruyor, günaydın ve iyi geceler mesajları eksik olmuyor; fakat bunlar onun ideal partner olduğunu göstermez. Asıl önemli olan bu insanla en kısa zamanda bir fırsat yaratıp yüz yüze tanışmanızdır. Sizin açınızdan risk şurada: Bu ilgisi sizi duygusal olarak yükseltiyor ve ondan beklentiniz artıyor; dolayısıyla aniden ortadan kaybolması halinde büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Bunu önlemek için yüz yüze tanışma faslını hızlandırmanızı tavsiye ederim. Onu görmeden tanıyamazsınız.
3- “2 aydır görüştüğüm kişi benden borç para istiyor, sizce normal mi?”
Son zamanlarda ilişkilerde borç verme sorusu daha sık gelmeye başladı, fakat maddi konulara girmek genelde ilişkinin kimyasını bozan unsurların başında gelmektedir. Aile hukukunda her şey ortaktır; dolayısıyla burada eşler arasındaki maddi ilişkiden bahsetmiyoruz. Öte yandan evlilik öncesi ilişki aşamasında borç para vermek, almak veya bunu gündeme getirmek büyük ölçüde aradaki uyumun bozulmasına neden oluyor, dolayısıyla sizden borç para istemesini normal bulmuyorum.
4-“Bir erkek neden sürekli partnerinin eski sevgilisiyle ilgili soru sorar?”
Bazı insanlarda retroaktif kıskançlık vardır; yani sizin geçmişinize yönelik yaşantılarınızı kurcalayıp sürekli bunları gündeme getirerek sizi suçlarlar. Bu davranışları sağlıklı değildir. Tam aksine, partneriniz eğer bunu yapıyorsa onun bazı geçmiş travmaları ya da saplantıları nedeniyle bir uzman terapiste başvurması gerektiğini unutmayın. Bu konulardaki ısrarlı sorularına yanıt vermeyin; çünkü ilişkilerde geçmişi konuşmak sakıncalıdır!
5- “Erkek arkadaşımı ailemle tanıştırdım ama onu pek sevmediler, ne yapmalıyım?”
Basit bir soruyla yanıt verelim: “Ailenizin sizin kötülüğünüzü isteme olasılığı var mıdır?” Elbette böyle bir olasılık söz konusu olamaz; dolayısıyla onlar deneyimle ve iyi niyetle dışarıdan gözlem yapar ve sizin göremediğiniz bazı detayları görmüş olabilirler. Siz sevgilinize yoğun duygular beslediğiniz için, ona objektif ve mantık odaklı bakamayabilirsiniz; zaten tam da bu sebeple yani dışarıdan objektif ve koruyucu yorumlar alabilmek için sevgilinizi aile bireyleriyle tanıştırmak iyi bir fikir olacaktır. Dolayısıyla onlar da size gerçek fikirlerini söyledikleri zaman bunlara alınmayın ve yorumlarını mutlaka dikkate alın; geçmişte büyüklerinizi dinlemiş olmanın faydasını gelecekte göreceksiniz.