Ukrayna’da bombalanan yerlerin inşası için kendilerine büyük talep geldiğini belirten Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Demir, “Ukrayna’da yapılacak çok iş var. Alt yapı ve üst yapı için ‘Kazmanızla, küreğinizle hızlı bir şekilde gelin burayı inşa edelim’ daveti var” diyor.
Ukrayna’da birçok aile bombalamalar yüzünden evsiz kaldı. Savaş uzadıkça alt ve üst yapı sürekli zarar görüyor. Savaş bitiminde tartışılacak konulardan biri de Ukrayna’nın yeniden inşası olacak. Bununla ilgili Türk şirketlerine de ilgi büyük.
Ukrayna’da yıkılan evleri, alt yapıları ve yeniden inşasını Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir ile konuştuk. Bombalanan yerlerin inşası için kendilerine büyük talep geldiğini belirten Demir, “Ukrayna’da yapılacak çok iş var. Alt yapı ve üst yapı için çok büyük talep var. ‘Kazmanızla, küreğinizle her şeyinizle hızlı bir şekilde gelin burayı inşa edelim’ daveti var” diyor. Ukrayna’da savaş öncesi 550 konut ve 1 otel yaptıklarını belirten Demir, “Türk malını çok istiyorlar. Savaşın bir an önce bitmesini ve bizimde oralara gidip güzel şeyler yapmayı diliyoruz” dedi. Yurtdışındaki inşaatlarda kapıdan cama kadar tüm malzemelerin yüzde 99’unun Türk malı olduğunu ve bunları Türkiye’den götürdüklerini dile getiren Demir, Ukrayna’daki sitelerinin isimlerinin de Türk City konulduğunu vurguladı.
550 konut yaptık
4 farklı faaliyet alanı ve 10 bini aşkın çalışanı bulunan Demir Grup, Ukrayna’da savaş öncesi büyük projelere imza atmış. Ukrayna Kiev’de savaş öncesi 3 yeni projeye başlamak için ruhsat aldıklarını belirten Demir, “tam başlayacaktık, savaş başladı iptal ettik. Şimdiye kadar Ukrayna’da 550 konut yaptık. Bir otel bitirdik. Polonya sınırına doğru bulunduğumuz yer. Ayrıca güneş tarlaları dediğimiz güneş enerjisi sahamız var. Ukrayna devleti bize kestiğimiz faturaları, parayı ödememezlik yapmadı. Ukrayna halkıyla ve siyasetçileriyle iyi diyalogumuz var. Türkleri çok seviyorlar. Türk malını çok istiyorlar. Bizim Ukrayna’daki sitelerimizin ismi Türk City yani tüm binaların üstünde T.C. var. Türkiye Cumhuriyeti” vurgusu yaptı.
Gelin çağrısı
Savaş nedeniyle yıkılan binaların yapılması için Ukrayna’dan kendilerine talep gelip gelmediğini de soruyorum Demir’e. Demir taleplerle ilgili
olarak şunları söyledi:
“Çok talep geliyor. Bakanlıklarda görüştüğümüz dostlarımız ‘hazır olun, gelin’ diyorlar. Ama biz ekibi göndermekten şu anda çekiniyoruz. Savaş tam bitmedi. Birkaç arkadaşımızı gönderdik. Bomba atılınca korkuyorlar, çekiniyorlar. Bir de o savaşın ilk çıktığı dönemde genel müdür ve bazı arkadaşlarımız Kiev’de mahsur kaldılar. 12 günde zor kurtardık. Bu zorluğu o sıkıntıyı yaşadılar. Gitmek için oraların biraz sakinleşmesi gerekiyor. Alt yapı ve üst yapı için çok büyük talep var. Öyle böyle değil. Bakanlar bize ‘Hazır olun, kazmanızla, küreğinizle, her şeyinizle hızlı bir şekilde gelin burayı inşa edelim’ diyorlar. Bekliyoruz. Bir an önce bitmesini istiyoruz. Ukrayna’da yapılacak çok iş var.”
4 ülkede proje
İnşaat sektöründe 38 senedir çalışan bir firma olduklarını belirten Demir şunları söyledi: “Sadece inşaat yap, sat, kazandığınla da yetin değil. Aksine topluma, insanlığa ne verebiliriz düşüncesiyle hareket ediyoruz. Afrika, Ukrayna, Macaristan, Almanya serüvenimiz başladı. Özbekistan’da tarım işi yapıyoruz. Ukrayna’da 14 senedir iş yapıyoruz. Konut yaptık, otel yatık, enerji sahaları yaptık. Çok şükür bu savaşta bizim yaptığımız bölgede zarar görmedik. Bunun yanında ne yaparız dedik? 14 ay önce bir Kenya serüvenimiz başladı. Gidip baktığımızda çok güzel imkân oluştu. Büyükelçimizin çok büyük desteği oldu. Dünya Bankası’nın ve BM’nin organize ettiği ve yerlerin belirlendiği çok büyük bir alana talip olduk. Çalıştık, çok emek verdik, çok uğraştık. Şu anda imzalanacak noktaya getirdik. Güneş paneli, güneş tarlaları.”
Afrika’nın neresine giderseniz gidin Türklere saygı duyulduğunu belirten Demir, “Afrika’da önümüzdeki günlerde çok güzel işler yapacağız. Hem inşaatta hem enerjide hem tarımda. Tarım açısından da güzel verimli bir ülke. Biz geleceğin işleri olan enerji ve tarım gibi alanlara da önem veriyoruz. Hem ülkemize faydası olsun hem de kendimize faydalı olsun. Hem de dünyaya insanlığa faydası olsun diye onlara yöneldik” diyor.
Malzemelerin %99’u Türkiye’den
Cari açığı kapatmaya yönelik destek vermek için yurtdışındaki projeleri hazırlarken ‘ne alırsak yüzde 99 Türkiye’den gidecek’ prensibini belirlediklerini söyleyen Demir, şunların altını çizdi: “Benim Türkiye’de ürettiğimi dışarıya çıkarmam lazım. Türk malı olacak. Afrika’da güneş sahaları yapacağız. Bunun için Sivas’ta 2 tane fabrikanın temelini attık. Orada panelimi üreteceğiz, bakır kablomuzu üreteceğiz ve Afrika’ya göndereceğiz. Bizim amacımız kendi ürettiğimizi yurtdışına göndermek. Cari açığı dengelersek artıya geçince bu ülke fırlar. İnşaatlarda da bunu yapıyoruz. Mesela Ukrayna’da. Camını, seramiğini, kapısını, mobilyasını aklınıza ne gelirse hepsini buradan götürüyoruz. Mimarlar gidiyor çiziyor, burada imalat ediyoruz. Paketliyorlar, koyuyorlar tırlara götürüyoruz. Oradan sadece demir ve betonu alıyoruz. Onun dışında her şeyi Türkiye’den götürüyoruz. İnce detaylar camını, doğramasını götürüyoruz. Asansörü götürüyoruz. Kendi markamızı götürüyoruz. Bunu götürdüğümüz müddetçe cari açığı tersine çevirdiğimiz zaman işte ülkemize en büyük katkımız bu olacak. Ülkemizin geleceğinden çok umutluyum. Bizim yatırımlarımız ve projelerimiz de artacak. Yurtdışına tüm ekibi de buradan götürerek, yani üreticisi, imalatçısını, teknik ekibi de buradan götürerek ülkeye katkı sağlamak istiyoruz.”