Ticaret Bakanlığı’na bağlı merkezde köpekler kaçakçılıkla mücadele için sıkı bir eğitimden geçiriliyor.
Kaçakçılıkla mücadelede güvenlik güçlerinin en önemli yardımcılarından biri de dedektör köpekler. Dedektör köpekler her türlü yasa dışı uyuşturucu madde, patlayıcı ve mühimmat cinsi madde, yasa dışı banknot ya da para, yasadışı ülkeye sokulmak istenen çay ya da tütün nevi eşyalar başta olmak üzere Türkiye’ye kaçak girecekleri yakalamak için yetiştiriliyor.
2020 yılında gümrük muhafaza ekiplerince ele geçirilen kaçakların değeri bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artışla 4,4 milyar lira olarak gerçekleşmiş. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara’daki köpek eğitim merkezi 22 bin metrekarelik bir alana kurulu. Bu merkezi gezerek köpeklerin nasıl yetiştirildiğini gördük.
Dedektör köpekler, Gümrük Muhafaza Teşkilatı tarafından kaçakçılıkla mücadelede sıklıkla kullanılıyor. Özellikle uyuşturucuların ele geçirilmesinde köpekler önemli rol oynuyor.
22 bin metrekare eğitim alanı
Araçların gizli bölmelerine, şahısların üzerine ya da gümrük kapılarından geçen eşyanın arasına saklanan yasadışı ürünleri süratle tespit edebilen dedektör köpekler, son teknoloji ürünü ekipmanlarla donatılan dünya standartlarındaki bu merkezde eğitilerek göreve başlıyor.
22 bin metrekarelik bir alana kurulu olan bu merkezde açık ve kapalı eğitim alanlarının yanı sıra derslikler, idari bina, misafirhane ve veterinerlik bulunuyor. Bu merkezde narkotik, çay-tütün, silah-mühimmat, nakit ve asayiş branşlarında uzmanlaştırılan dedektör köpekler ile idarecileri kara, hava ve deniz gümrük kapıları başta olmak üzere ülkenin tamamında görev yapıyorlar.
Dedektör köpekler kapalı alan, açık alan, otobüs, tır, otomobil vb araçlar, büyük ve küçük kutular başta olmak üzere birçok yerde özel eğitim alıyor. Eğitim alanında sabit tır bile vardı. Bir köpeğin uyuşturucu ve sigara bulmasını izledik. Sigarayı bulunca köpekler sabit durarak ve havlayarak ‘bir şey’ bulduğunun mesajını veriyor. Eğitim merkezinde büyük ve küçük kutuların olduğu özel bir alanda var. Burada da tek tek koklayarak köpekler istenilenleri kısa sürede buldu.
Uluslararası merkez
Ticaret Bakanlığına bağlı merkez dünya gümrük örgütü tarafından akredite edilen bölgesel uluslararası köpek eğitim merkezi halini almış. Bu sayede sadece Türkiye’nin değil birçok dost ülkenin kolluk güçlerine de hizmet ediyormuş. Pek çok uluslararası iş birliği projesine ev sahipliği yapıyormuş. Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika başta olmak üzere birçok ülkeye de hizmet veriyormuş.
Yavru köpek eğitimi
Köpek Eğitim Merkezi’nde yasadışı ülkeye sokulmak istenenlere yönelik eğitimin yanı sıra asayiş devriye ve yavru köpek eğitimi gibi farklı branşlarda eğitim de gerçekleştiriliyor. Dedektör köpeklerin yetiştirilmesi ve bunlarla birlikte bu köpeklerle görev yapacak personellerin belirlenen branşlara göre bu alanda her türlü tecrübelenmesi ve teorik teknik bilgilerle donatılması başlıca görevleri arasında merkezin. Bunların yanı sıra eğitim merkezi yerli ve milli ırk olarak kabul edilen Tarsus Çatal Burun ve Trabzon Zerdeva cinsi köpeklerle de dedektör köpek olma kabiliyetleri ile ilgili olarak ar-ge çalışmaları yapıyor.
Akla gelmeyecek yerlerde buluyor
Kaçakçılaı akla gelmeyen birçok yöntem denese de; eğitimler boyunca izlenen metotlar sayesinde dedektör köpekler bu maddelere geçit vermemiş.
Bunlardan bazı örnekler şunlar:
- Araç depolarında bulan mazot görünümü verilmiş uyuşturucular - Yangın tüpleri içerisine gizli uyuşturucular - Deodorant, şampuan ya da ilaç kutuları içerisindeki uyuşturucular - Baharatlarla örtülmüş, üzerine teflon dökülerek gizlenen uyuşturucular - Satranç tahtaları arasına gizlenmiş plastik hammadde içerisine emdirilmiş uyuşturucular - Halı ve pike eşya üzerine emdirilmiş uyuşturucular - Cevizin içleri boşaltılarak konulan uyuşturucu maddeler - Toz gübre içerisine emdirilmiş uyuşturucular - İnsan bedenine sarılı ve ya yutarak getirilen uyuşturucular - Valizlerde yasa dışı paralar Araçlara gizlenmiş sigara ve tütün - Silah ya da mermi vb.
Rekor uyuşturucu
2020 yılında ele geçirilenler bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artışla 4,4 milyar lirayı bulmuş. Özellikle rekor seviyede uyuşturucu yakalamış. Bunlardan bazıları şöyle:
- Ambarlı Limanında tonlarca çimentoya karıştırılmış yaklaşık 300 kg kokain
- Gürbulak Gümrük Kapısı’nda iş makinesi tabanına gizlenen 808 kg eroin
- Hamzabeyli’de 100 kilo eroin
- Denizli’de kumaşa emdirilmiş uyuşturucu
-Tonlarca tütün.
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024