Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Moskova- * TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile birlikte Moskova ve St Petersburg’u kapsayan Rusya gezisindeydim. Ukrayna ile savaşta olan Rusya’ya batı ülkelerinin ambargosunu daha giderken hissettik. 2,5 saatlik yolu Avrupa ülkelerinin hava sahasını kullandırmamasından dolayı 4 saat 15 dakika olarak gittik. Ambargoların kimleri etkilediğini göstermesi açısından bu altı çizilmesi gereken bir örnek oldu.

* Kurtulmuş’un Rusya gezisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD gezisiyle aynı tarihlerde oldu. İki ismin ABD’de ve Rusya’da verdikleri mesajlar aynı oldu. Türkiye başka ülkeler gibi bulunduğu ülkeye göre konuşmadığını ve her ülkede ilkeli mesajlar verdiğini tüm dünyaya gösterdi.

Haberin Devamı

* Rusya’da ilk dikkatimi çeken ambargo nedeniyle uluslararası kredi kartları çalışmıyor. Yani dışardan gelenler kart kullanamıyor. Sadece kendi bankalarının kartları kullanılabiliyor. Ayrıca döviz bürolarında kendi paralarına çevirmeden doları da almıyorlar.

Rusya notları ve Putin’in mesajları

Sokaklar canlı ama…

* Moskova ve Petersburg sokaklarında turist görmedim. Eskiden 2 şehirde de yürümek bile zor olurdu kalabalıklardan.

* Moskova sokakları ise canlıydı. Kafeler ve lokantalar doluydu. Sokaklar savaş içinde olan bir ülke görüntüsü vermiyordu. Edindiğim bilgi de Rus halkının savaş başlamadan önceki yaşamına aynen devam ettiği oldu.

* Putin TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşerek Türkiye’ye yakınlığını ve önem verdiğini gösterdi. Normalde Putin gelen Meclis başkanları ile bir araya gelmezmiş.

* Kurtulmuş ayrıca Rusya Federasyon Konseyi Genel Kurulu’na hitap eden İlk Türk Meclis Başkanı olmuş. Kurtulmuş’un konuşmasını senatörlerin ayakta alkışlaması da Türkiye’ye verilen önemi gösteriyor.

Türkiye’ye önem veriyor

Kurtulmuş ile Moskova’dan Petersburg’a geçerken Putin ile görüşmesini konuştuk. Kurtulmuş, “Türkiye ile ilişkilere büyük bir önem veriyor. Cumhurbaşkanımız ile çok yakın dostluğu, samimiyeti var. Savaşın bitirilmesi konusunda Türkiye’nin arabuluculuğuna da önem veriyor. Bölgesel ve küresel konuları görüştük. Filistin sorununda neredeyse birebir örtüşen çok verimli bir görüşme oldu. Önem verdiğimiz konuları çok açık ifade ettim, o da açık yüreklilikle düşüncelerini söyledi. Devlet Başkanı Sayın Putin’in Türkiye’ye büyük önem verdiğini bir kere daha teyit etmiş olduk” diyor.

Haberin Devamı

ABD ile Rusya’da aynı anda aynı mesajların verilmesiyle ilgili olarak da Kurtulmuş, “Bu planlanmış bir şey değildi ama sonuçta bir mesaj ortaya çıktı. Yani denk geldi. Türkiye dünyanın her ülkesiyle, bölgesiyle konuşabilen, ilkeli dış politika tutumları çerçevesinde ilişki kurabilen, tüm sorunları açıklıkla konuşabilen bir ülke. Bunun somut göstergelerinden birisi de bu oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız BM’de ‘İsrail’in saldırganlığı durdurulmalıdır’ derken biz de burada aynı şeyleri söylemiş olduk. Yani şunu yapmıyoruz Türkiye olarak; Amerika’da başka bir şey, Rusya’da başka bir şey konuşmuyoruz. Dünyanın neresinde ne konuşuyorsak, Türkiye’nin tezlerini makul, anlaşılabilir bir şekilde muhataplarımıza anlatmaya gayret ediyoruz” diyor.

Perde arkası

* Edindiğim bilgilere göre görüşmede Suriye konusu da ele alınmış. Kurtulmuş Suriye’de biran evvel normalleşmenin sağlanmasının gerekliliği mesajını iletmiş.

Haberin Devamı

* Görüşmede ekim ayında Kazan’da toplanacak olan BRICS zirvesi de ele alınmış. BRICS zirvesine Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da davet edilmiş.

* Kurtulmuş ayrıca görüşmede Putin’i Türkiye’ye davet etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını iletmiş. Putin ise “Sayın Erdoğan’a en iyi dileklerimi iletin” demiş.