Yenilenebilir enerji üretiminde dünya markası olduk. Bu geleceğin şekillenmesinde büyük söz sahibi olacağımızı gösteriyor.
Çünkü dünya için küresel enerji arzı hayati öneme sahip. Türkiye yeni projeleri ile uzaya da açıldı ve aranan ülke oldu.
Güneş teknolojileri üretim merkezi olan Kalyon PV bu alanda Çin’in tekelini kırmış ve birçok ilklere imza atarak yerli üretimde yüzde 90 orana ulaşmış. Bu enerji bağımsızlığı için de büyük bir rakam.
Avrupa’nın en büyük üretim merkezini oluşturan Kalyon PV, dünyaya adını uydularda kullanılmak üzere uzay hücresi üreterek yazmış ve ABD’ye satmaya başlamış. Uzaya açılmak katma değeri yüksek ürün olarak cari açığa katkı sağlıyor.
Kalyon PV ayrıca Japonya ve Belçika’ya da hücre ihracatı yapıyor. Fabrikanın cari açığa katkısı yıllık 450 milyon dolar.
Ayrıca yokluğu ile dünyada krizlere neden olan çip teknolojisi için de çalışmalara başlamış. Bu da tamamlanınca Türkiye için büyük artı olacak.
Bu bilgileri önceki gün Kalyon PV CEO’su İhsan Kulalı ile Ankara’daki Kalyon PV Güneş Teknolojileri Üretim Merkezi’ni gezerek aldım.
Global oyuncu olarak büyük adımlar attıklarını belirten Kulalı, ABD’nin hedef pazarları olduğunu vurguladı.
111 bini kapalı 250 bin metrekarelik bir alanda konumlanan Kalyon PV, toplamda dört fabrikadan, bir yardımcı tesisten ve bir Ar-Ge merkezinden oluşuyor.
Fabrikada güneş paneli üretiminin tüm aşamaları 2 bine yakın çalışanla tek çatı altında yapılıyor.
Geleceğin teknolojileri
Kulalı, 100 üzerinde Ar-Ge çalışanı ile geleceğin teknolojileri için çalıştıklarını söyledi.
Ana vizyonlarının enerjide tam bağımsız bir Türkiye olduğunu dile getiren Kulalı, güneşle geleceği aydınlattıklarını vurguluyor.
Önümüzdeki 10 yılın güneş teknolojileri için altın yıllar olduğunu ve planlamalarını ona göre yaptıklarını söyleyen Kulalı, küresel anlamda büyük adımlar atacaklarını belirtiyor.
Uzay çalışmalarında kullanılan güneş enerji hücresini ABD’ye satmaya başladıklarını söyleyen Kulalı, “Bu yüksek teknoloji ürünleri artıracağız. Geleceğin teknolojilerini yapacağız. Uzay hücrelerini de Türk mühendislerimiz yaptı. Bu uyduların uzayda elektrik üretimini sağlayacak” diyor.
Çevre dostu
Kulalı, Kalyon PV’de şimdiye kadar 7 milyonun üzerinde güneş paneli ürettiklerini söylüyor. 500 milyonun üzerinde güneş hücresi kullandıklarını belirten Kulalı, çevre dostu olduklarını da belirtiyor.
Gelecek kuşaklara daha temiz, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalıştıklarını söyleyen Kulalı, çalışmalarıyla yaklaşık 4 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçildiğini vurguluyor. Kulalı, “Sürdürülebilir bir dünya ve aydınlık bir gelecek için çalışıyoruz” diyor.
Fabrikada akıllı sistemler kullanılıyor ve 24 saat üretim yapılıyor. Sistemin ve makinaların çalışması ve verimi de akıllı fabrika izleme merkezinden takip ediliyor.
Sistemde bir sıkıntı ve üretim azalması gibi ani gelişmelere ise hemen bu merkezden müdahale ediliyor.
Enerji krizleri ve savaşları tartışılırken bu gibi fabrikalar gelecekte söz sahibi olmak için çok önemli.
Enerjimiz ne kadar milli olursa ve dışa bağımlılık azalırsa geleceğimizde o kadar güçlü olur.
Kalyon PV Güneş Teknolojileri Üretim Merkezi gibi tesisler bu nedenle Türkiye için çok değerli…