Enerji bağımsızlığı için ilkleri yapmaya yönelik çalıştıklarını belirten Cemal Kalyoncu, “Dünyada eşi benzeri olmayan fabrikayı kurduk. İthalatı azaltıyoruz, yerli üretimi ve istihdamı artırıyoruz. Biz büyüyüp ülkemizi de büyüteceğiz” diyor.
Kalyon Holding’in güneş enerji paneli üreten Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın Faz-3 üretim tesisinin açılışı birkaç gün önce Ankara’da yapıldı. Tesis yenilenebilir enerjide dünyanın sayılı tesislerinden biri olmuş. Fabrikada taşı eritip güneş paneli yapılıyor. Fabrika hem çevreci hem de ekonomik. Ayrıca enerji bağımsızlığı için çok önemli. 100 bini kapalı olmak üzere 250 bin metrekarelik bir alanda konumlanan ve dikey entegre bir üretim sistemine sahip Kalyon PV, toplamda 4 fabrikadan ve bir AR-GE merkezinden oluşuyor. AR-GE dahil güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan özelliğiyle dünyada ilk ve tek entegre tesis unvanına sahip.
Fabrikayı Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ile gezdik ve yeni projelerini konuştuk.
4 üretim aşamasını tek çatı altında birleştiren dünyadaki ilk ve tek üretim fabrikası olduğunu dile getiren Kalyoncu, enerji bağımsızlığı için yapılmayanları ve ilkleri yapmaya yönelik çalıştıklarını söyledi. Kalyoncu, “Dünyada eşi benzeri olmayan fabrikayı kurduk. 4 fabrikayı Ankara’da bir arada oluşturduk. İthalatı azaltıyoruz, yerli üretimi ve istihdamı artırıyoruz. Biz büyüyüp ülkemizi de büyüteceğiz” diyor. Kalyoncu şunları söyledi:
YÜZDE 85 YERLİ: “2.5 sene önce fabrikanın açılışını yapmıştık. Faz 1’de 500 MW üretim vardı. Her sene fabrikayı büyütmeye çalışıyoruz. Şimdi Faz 3’ü açtık. Yani 2000 MW üretim. Yüzde 85 yerli paneller üretiyoruz. Dünyada eşi benzeri olmayan 4 fabrika bir arada. AR-GE’si ile 5’i 1 yerde. Yurtiçi ve yurtdışı taleplerden dolayı üretimimizi 2 bin megavata çıkardık. Bu bile yetmiyor. Hem fabrikanın kapasitesini hem de Türkiye’de üretilmeyen bazı ürünlerle ilgili yeni çalışmalar yapıyoruz. Yerliliği de daha yukarı nasıl çıkarırız bunlara bakıyoruz. AR-GE’miz çalışıyor. Yerlilikte yüzde 90’lara çıkacağız. Üretim ve yerlilik oranını artıracağız ve piyasaya daha iyi panel vermek için çalışıyoruz.
HEDEF 10 BİN MEGAVAT: Konya Karapınar’ı 2022 sonu bitirdik. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde. 3.5 milyon adet güneş paneli barındırıyor. Avrupa’nın en büyüğü. Dünyada da ilk 3’te. Kalyon olarak çevreye duyarlı sürdürülebilir yeni yatırımlar için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjide, güneşte, rüzgârda yeni yatırımlarımız olacak. Yabancı ortaklarımızla da daha büyüyeceğiz. Hedefimiz 10 bin megavata çıkarmak.
550 MİLYON DOLAR KATKI: Yıllık 500 milyon dolar ithalatı önlüyoruz. Bu sene bu 550 milyon dolar olur. Yerlilik artınca bu katkıda artacak. Hem çevreciyiz hem ekonomiye katkımız var. Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali ile yılda ortalama 2 milyon ton karbon emisyonunu engelliyoruz. Bu fabrika ile baktığımızda ise bu engelleme 5 milyon ton karbona kadar çıkıyor. İhracatla ilgili çok talep var. Önceliğimiz Türkiye. ABD’den ve Avrupa’dan çok talep var. ‘Gelin aynı fabrikayı bizde de kurun’ diyorlar. Çalışmalarımız, görüşmelerimiz sürüyor. Çin’in dışında bütün ürünleri kendi fabrikasında üreten fabrika biziz. Çin’de entegre değil biz entegreyiz.
700’DEN 3000 İSTİHDAMA: Karapınar’ı bu ay açarız. Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa’da yeni yatırımlarımız olacak. Onları da bu yıl bitireceğiz. Burası öğrencilere, akademisyenlere bir eğitim merkezi olarak da hizmet verecek. İlk başladığımızda 700 kişi olan istihdam şu an 3000’e yaklaştı. Kendi üniversitemizde yetişen gençlerimiz de burada. Hem okul hem çalışma merkezi hem teknoloji öğrenme merkezi. AR-GE ise ayrı.
TAŞI ERİTİYORUZ: Avrupa’da bu tesisten yok. Ben bu fabrikayı açmadan Avrupa’daki tesisleri gezdim. 1 ayda Çin’de kaldık. En yeni en iyi teknolojiyi Türkiye’de kurmak için çalıştık. Ve onu yaptık, başardık. Taşı eritip yapıyoruz. Bütün evrelerin hepsini aynı anda üreten fabrikayız. Ekonomik bağımsızlık, enerji bağımsızlığı çok önemli. Biz enerji bağımsızlığına katkı sağlamak için çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji çok önemli. Güneş var, büyüyeceğiz ve ülkemizi de büyüteceğiz. İthalatı azaltacağız yerli üretim artacak. Bu istihdamı artıracak.
ÇİP VE TOGG: Çipin üretimi ile ilgili ön çalışmalar yapıyoruz. Çip alt yapısı var. AR-GE’miz ön çalışma çalışıyor. O farklı bir teknoloji. Tübitak ile çalışıyoruz. Togg ile elektrikli şarj istasyonları üzerine görüşmeler yapıyoruz. Elektrikli şarj istasyonu şirketimiz var. Bu alanda çalışıyor. Şarj merkezleri kuruyoruz. 50’ye yakın yerde şarj merkezi kurdular.
DEPREMZEDELERE KONTEYNER KENTLER: Bütün ailemle 10 gün deprem bölgesindeydim. 12 gün içinde Gaziantep’in İslâhiye ilçesinde 560 konteyner yaparak 3000 kişinin yaşayacağı alan kurduk. Çocuk bakım merkezi, okullar, yemekhane, psikolojik destek merkezi vb. alanlar kurduk. Kırıkhan’da 1000 kişilik kurduk. Hatay’da da 2500 kişilik konteyner merkezi kurduk. Her şey içinde. Yaklaşık 10 bin kişinin oralarda yaşaması için çalışmalar yaptık.”