Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son depremi ve sonrasını konuşmak için gittiğim Düzce’de artçı deprem bile korkuttu bizi. Türkiye depreme ne kadar hazır? Neler yapmalı? Aldıkları tedbirlerle ve mimariyle Düzce’nin depremde Türkiye’ye model ve örnek olabileceğini belirten Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, riskli olan İstanbul ve İzmir’in hızlıca büyük alan bölgesel bazlı kentsel dönüşüm yapması gerektiğini söyledi...

Düzce Türkiye’ye model olmalı…

2 Aralık Cuma günü öğle saatleri. Önce büyük bir gürültü geliyor ne olduğunu anlamadığınız. Sonra sallanma. Sallanma olunca deprem oluyor diyorsunuz. Yer Düzce. Depremin şiddeti 3.7. Yani 5.9’dan sonraki artçılardan biri. Deprem izlenimlerim için gittiğim Düzce’de artçı bile korkuttu. Deprem gerçeği bize kendini hatırlatıyor. Acaba Türkiye depreme hazır mı?

Haberin Devamı

Eski Bakan olan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ise 23 Kasım sabaha karşı yaşadığı 5.9’u şöyle anlatıyor: “Şiddetli bir sarsıntı ile uyandım. Sanki ev, bina yıkılıyor sandım. Elektrikler kesikti, yere basınca bir şeyler olduğunu fark ettim. Kırık dökükler vardı. Cep telefonumun ışığını yaktım. Kitaplar raflardan düşmüş. Cam vazolar kırılmış...”

2 büyük deprem yaşayan Düzce’nin aldığı dersler, kentsel dönüşüm ve tedbirler nedeniyle büyük kayıp vermediğini dile getiren Özlü, “Düzce yaptıkları ile Türkiye’ye örnek bir şehirdir, model olacaktır” diyor. Depremin şakası olmadığını belirten Özlü, İstanbul ve İzmir’in hızlıca büyük alan bölgesel bazlı kentsel dönüşüm yapması gerektiğini söyledi.

Düzce’de birlikte dolaştığımız eski Bakan Özlü Milliyet’e şunları söyledi:

DÜZCE DEPREME HAZIR

Bu depremde Düzce büyük kayıp vermedi. Çünkü yatay mimariyi esas aldık. Konut stokumuzun yüzde 75-80’i yeni. Deprem yönetmeliklerini harfiyen uyguluyoruz. Yüksek katlı yapılaşmaya son verdik. Çok şükür can kaybımız yok. Binalarda hasarlı olanlar var. Hasar tespit çalışması yapılıyor. Çadırlar kuruldu, isteyene hemen verdik. Birçoğu korkudan eve çıkmak istemiyor. Düzce depremler konusunda deneyimli ve bilinçli bir şehir. 2 büyük deprem yaşamış bir şehir. 17 Ağustos ve 12 Kasım. Biz depreme hazırlıklı bir şehiriz.

Haberin Devamı

DERSLER ÇIKARDIK, TAVİZ VERMİYORUZ

Düzce kentsel dönüşümü yaptı. Düzce’nin 8 bölgesinde kentsel dönüşüm alanı olarak planlama yaptık. Yüzde 25 konut stokunun eski olduğu yerler var. Oralardaki kentsel dönüşüm çalışmasına da hız vereceğiz. Geçmiş depremlerden dersler çıkardı Düzce. Depreme hazırdık, hazırlıklıydık. 2 büyük depremin Düzce’ye öğrettiği çok şey var. Düzce dikkatli yapılaşan bir şehir. Dolayısıyla biz onun çok büyük faydasını gördük. Bugün can kaybı yoksa bugün çok yıkık dökük binalar yoksa deprem sonrasında alınan tedbirlerin sonucudur.

YATAY MİMARİ VE YÜZDE 80 YENİLEME

Düzce konut stokunu yenileme, deprem kurallarını uygulama ve yatay mimari ile yapılaşma yönüyle Türkiye’ye örnek bir şehirdir, model olacaktır. Yüksek bina yapılmaması konusunda hassas davranıyoruz, taviz vermiyoruz. Yüzde 80’e yakın eski binalarımızı yeniledik. Bugün geldiğimiz noktada yıkılması gereken camiler, konutlar var. Onların yıkım çalışmaları yürütülüyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL VE İZMİR’E UYARI

Deprem konusunda deneyimli bir belediye başkanı olarak benim özellikle İstanbul ve İzmir gibi 2 büyük şehre mesajlarım var. Bu 2 şehirdeki konut stoku çok eski. Bu 2 şehirdeki yöneticilerimiz büyük alan bölge bazlı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmeliler. 2 şehre yapacakları en büyük katkı budur. Kısmen yapıyorlar ama yeterli değil. Bu çok hızlı olması lazım. Bunun yolu konut stokunu yenilemek. Ben İstanbul ve İzmir’i riskli görüyorum. Şakası yok.

TÜRKİYE DEPREME HAZIR MI?

Türkiye’nin depreme tam olarak hazır olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü Türkiye’de çok ciddi ölçekte eski konut stoku var. Yeni deprem yönetmeliklerine göre zayıf kalacak evler var. Bunların yenilenmesi lazım. İnşaata ve konuta para ayırmak lazım. Çünkü çok eski. Aslında kentsel dönüşüm şehir mimarisinin de yenilenmesine vesile oluyor. Nüfusun önemli bir kısmının yaşadığı İstanbul ve İzmir’in birinci problemi büyük ölçekli kentsel dönüşüm. Bir sokakta 6 apartman var, onu yenilemek değil. Geniş alan bazlı olmalı. Bu dönüşümü teşvik edici bir şekilde cazip hale getirmeye yönelik bir formül üretmeleri lazım bu iki şehrimizin.

KENTSEL DÖNÜŞÜME HIZ VERİLMELİ

Bütün Türkiye’de kentsel dönüşüme hız verelim. Bir an önce İstanbul ve İzmir başta olmak üzere kentsel dönüşümü gerçekleştirelim. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz tüm tedbirlerimizi alalım biz de Japonya gibi depremden etkilenmeyelim. Düşünün, evdesin, uykudasın. Korkunç, acayip bir ses ve gürültü. Sonrasında şiddetli sarsılma. Kötü bir şey. Allah kimseye yaşatmasın.

NORMALLEŞME ZAMANI

Biz şu an Düzce’de normalleşme sürecini hızlandırmaya çalışıyoruz. Düzce’nin süratle normalleşmesi lazım. Düzceli hemşerilerime artık normalleşmeye geçelim diyorum. Deprem oldu. Artçılar olacak. Ekonomik ve sosyal hayata geçme süreci hızlandırılmalı. İnsanlarımız deprem korkusunu bir an önce yenmeli. 5-6 bin kişi evine girmiyor. 395 bin kişi korkuyu yenmiş evinde yaşıyor. Biz ‘tedbiri al, korkuyu yen, normalleş’ diyoruz.