Rüzgar enerjisi ve sanayisinin merkezi olan İzmir’de dünyanın en büyük kule ve kanat üreticilerini gezdik. Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar 100 ülkeye ihracat yapılan İzmir’de 30’a yakın firmanın cirosu 1 milyar Euro’yu aşıyormuş. 2022 hedefi ise 2 milyar Euro’yu bulmak.
İZMİR
İzmir’de rüzgâr enerjisi ve sanayisine yönelik başarı hikayesi yazılmış. Dünyanın en büyük kule ve kanat üreticileri İzmir’de. Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar 100 ülkeye ihracat yapılıyor. 30’a yakın firmanın cirosu 1 milyar euro’yu aşıyormuş. 2022 hedefi ise 2 milyar euro’yu bulmak. Sanayide ihracat oranı ise yüzde 70-80. Yüzde 95’ini de ihracat eden şirketler var. Rüzgâr sanayisi ayrıca 20 bin kişiye istihdam sağlıyor. İzmir’de yatırım yapan ABD’li ve Güney Koreli şirketler yeni fabrika açmak için çalışmalara başlamış.
11 bin megavat
Yenilenebilir enerji alanında Türkiye her geçen gün yeni adımlar atıyor. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’u rüzgârdan sağlanmaya başlanmış. Özellikle bol rüzgârlı olan İzmir çevresi rüzgâr enerjisi ve sanayisinin merkezi olmuş. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Milliyet’e, son yıllarda yenilenebilir enerji alanında attıkları adımların meyvelerini toplamaya başladıklarını söyledi. Bakan Dönmez, “Kurulu gücümüz içinde yenilenebilirin payı yüzde 50’nin üzerinde. Rüzgârda yaklaşık 11 bin megavat kurulu güce ulaştık. Sadece santral yatırımları değil, teknoloji yatırımları da hız kesmiyor. Artık Türkiye dünyaya rüzgâr enerjisi ekipmanı ihraç eden ülkelerin başında yer alıyor. Bu alanda yerli firma sayımız hızla artarken uluslararası firmalar da yatırımlarını artırıyor. Kanat ve kule üretimini Türkiye’de yapan dev firmalar, bu yatırımlarına yenilerini ekliyor. Sektörde uluslararası alanda tedarikini Uzakdoğu’dan yapan firmalar yüzünü Türkiye’ye dönüyor. Türkiye’nin rüzgarına güven tam” vurgusu yaptı.
İhtiyacın %30’u Ege’den
Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği Genel Sekreteri İskender Kökey ile ilk olarak İzmir’de kuleleri yapan Güney Koreli bir şirkete gittik. 2 fabrikası olan şirket üretimini 10 kat artırmış ve 3. fabrika açmak için çalışma başlatmış. Şirket üretiminin yüzde 90’ını ihracat yapıyor. Kökey Türkiye’de 3983 rüzgâr türbini olduğunu söylüyor. Santral sayısı 273, yatırımcı sayısı ise 129. Rüzgâr türbinleri Ege Bölgesi’nin elektrik ihtiyacını yüzde 30-40’ını üretiyormuş. İzmir’de dünya devi 3 kanat markasının 4 fabrikasında kanat üretimi olduğunu belirten Kökey, yatırımların artması için Çandarlı Limanı gibi özel bir alan ve teşvik verilmesi gerektiğini söylüyor.
Hasan Tekkaya, 5 türbinden 1 günde 40 bin evin elektriğini karşılayacak bir enerji ürettiklerini söyledi.
4250 kişi çalışıyor
Daha sonra dünyanın en büyük kanat üreticisi olan ABD’li şirket TPI Composites’i ziyaret ettik. Şirket yöneticisi Gökhan Serdar ihracatta 100 ülkeyi geçtiklerini söylüyor. 4 bin 250 çalışanları olduğunu dile getiren Serdar yüzde 70 dış pazara yönelik üretim yaptıklarını vurguluyor. Kanatların 300 km hızla döndüğünü de orada öğreniyoruz. 80 metrelik kanatın ağırlığının 20 ton civarında olduğunu dile getiren Serdar, kanatların 25 yıl dönebileceğini de vurguluyor.
Rüzgâr sanayisinin Türkiye için altın bilezik olduğunu belirten Serdar, İzmir’in geldiği noktanın büyük bir başarı hikâyesi olduğunu dile getiriyor. İki fabrikaları olduğunu 3’üncü için çalışma yaptıklarını söyleyen Serdar, “Dünya için potansiyel var. Rüzgâr esiyor yelkeni açarsak doldurabiliriz” diyor.
Güney Koreli şirket 3’üncü fabrika hazırlığında
Dünyanın en büyük kule üreticisi olan Güney Koreli şirket 85-130 metreye kadar yükseklikte kule yapıyor. Haftada ortalama 12 kule yapabilen şirkette 500 işçi çalışıyor. Üretimin yüzde 95’ini ihracat yapan şirket 3’üncü fabrika açarsa 1000 işçi daha alacakmış. Avrupa, Afrika ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren şirket yöneticileri, “1 kaç milyar dolarlık anlaşma yapmaya hazır müşterilerimiz var. Biz yatırımı Türkiye’de yapmak istiyoruz” diyor.
40 bin evin elektriği 5 türbinden
İzmir turumuzda son durağımız ise türbin santralleri oldu. Akça’nın Aliağa’daki rüzgâr enerji santralinde Menderes Enerji Santralleri Direktörü Hakan Tekkaya ile buluştuk. 5 türbinleri olduğunu ve 1 günde 40 bin evin elektriğini karşılayacak bir enerji ürettiklerini söyledi. Bu neredeyse bölgedeki bir ilçenin elektriğini karşılamak demekmiş. Rüzgâr enerjisinin Türkiye’nin elektriğinin 3’te 1’ini karşılayacak potansiyele sahip olduğunu dile getiren Tekkaya, “Türkiye’nin rüzgar potansiyeli müthiş. Yerli kaynakları daha çok kullanmalıyız. Devletin yatırımcıya daha çok destek olması lazım. Yakında depolama yapılmaya da başlanacak” diyor.Savunma sanayisinde olduğu gibi enerji alanında da yerlileşmenin arttığını İzmir’de gördük. Kule üretiminde yerlilik oranı yüzde 67, kanat üretiminde yerlilik oranı ise yüzde 64’u bulmuş. Enerji savaşlarının yaşandığı günümüzde özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının artması Türkiye için sevindirici gelişmeler...