Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni Anayasa çalışmalarının yol haritasını Milliyet’e anlattı. Kurtulmuş, “Ekim ayıyla birlikte sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, yargı camiasının, farklı kesimlerin yeni Anayasa çalışmaları sürecine katılmasını temin edeceğiz. Her kesimin görüşünü alacağız. Bizim planımız 1 yıl içerisinde yani, Ekim 2024’ten Ekim 2025’e kadar yeni Anayasa konusundaki müzakereleri tamamlayarak bir sonraki yasama yılında bunun kanunlaşması için faaliyetlere başlamaktır” diyor. Anayasa’nın artık Türkiye’yi taşımadığını vurgulayan Kurtulmuş, “Anayasal sistem içerisindeki eksikliklerimizi yeniden bir masa etrafında konuşmalı, ruhu darbecilerden miras kalan metinleri ortadan kaldırmalıyız” diyor.

Haberin Devamı

Bu Anayasa artık Türkiye’yi taşımıyor

Kurtulmuş Milliyet’e şunları söyledi:

ANAYASAL SİSTEM İÇİNDEKİ EKSİKLER: Türkiye’de demokrasinin güçlü bir şekilde işleyebilmesi, anayasal zeminde devlet millet bütünleşmesi tam manasıyla sağlanmış bir siyasal yapısının kurulabilmesi için gayretle çalışıyoruz. Hiç şüphesiz yeni Anayasa çalışmalarımızı da bu doğrultuda ele alıyoruz. Biz diyoruz ki gecikmeden yeni bir Anayasa mutlaka yapılmalıdır, bu Anayasa artık Türkiye’yi taşımıyor. Anayasal sistem içerisindeki eksikliklerimizi yeniden bir masa etrafında konuşmalı, ruhu darbecilerden miras kalan metinleri ortadan kaldırmalıyız. Gelişen ve değişen dünyada bizleri 1960’lara, 1980’lere hapseden mevcut Anayasa, ortak bir konsensüsle mutlaka değiştirilmelidir. Ben yeni bir Anayasanın yapılacağına yürekten inanıyorum.

MECLİS ANAYASA YAPAR: ‘Bu Meclis kurucu meclis olmadığı için Anayasa yapamaz’ görüşünü doğru bulmadığımı net olarak ifade ediyorum. 6 siyasi partinin grubunun, 14 siyasi partinin yer aldığı ve yüzde 95 temsil gücü bulunan Meclisimiz, yeni Anayasa yapmaya tam yetkilidir, bundan kimsenin şüphesi olmasın. 28. Dönem Meclisimizin temel görevlerinden birisi yeni, çağdaş, demokratik, kapsayıcı, kuşatıcı bir Anayasayı yapmaktır. Güçlü bir yeni Anayasa yapma iradesini ben Meclisimizde görüyorum.

OLUMSUZ TEPKİ ALMADIM: Biliyorsunuz bu süreçte bütün siyasi parti gruplarını ziyaret ettim, onların görüşlerini aldım. Grubu bulunmayan ancak Meclisimizde temsil edilen partilerin genel başkanlarıyla da bir araya gelerek Anayasa konusundaki yaklaşımlarını dinledim. Görüştüğüm siyasi partilerden olumsuz hiçbir tepki almadım. Farklı görüşler olmakla birlikte herkes prensip olarak yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu, bu sürecin içerisinde bulunmak istediğini söyledi. Biz yokuz bu işin içinde diyen olmadı. Bir anlayış birliği ortamında millete gitmeye gerek kalmadan büyük bir ittifakla 28. Dönem Meclisimiz tarafından yeni Anayasanın hayata geçirileceğini ümit ediyorum.

Haberin Devamı

1 YIL MÜZAKERE: TBMM, Anayasa görüşmelerinin sürdürüleceği en doğru ve en önemli yerdir. Her kesimin görüşünü bu süreçte alarak ayakları yere basan, daha güçlü, daha demokratik, kapsayıcı, kuşatıcı sivil Anayasayı yapmayı arzuluyoruz. Ekim ayıyla birlikte sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, yargı camiasının, farklı kesimlerin yeni Anayasa çalışmaları sürecine katılmasını temin edeceğiz. Bizim planımız 1 yıl içerisinde yani, Ekim 2024’ten Ekim 2025’e kadar yeni Anayasa konusundaki müzakereleri tamamlayarak bir sonraki yasama yılında bunun kanunlaşması için faaliyetlere başlamaktır. Bütün gayretimiz bu yönde olacaktır. Her kesimi dinleyerek Cumhuriyetimizin ikinci asrında Anayasasıyla, kurumlarıyla, devlet yapısıyla, daha güçlü bir Türkiye ile yolumuza devam edeceğiz.