Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şanlıurfa’da Göbeklitepe’yi uzaylıların yapmış olabileceğini dile getiren Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, 11 bin 500 yıl önce yapılan Karahantepe’de ise başka dünyaya ait varlıklarla yaşanmış olabileceğini kaydetti.

ŞANLIURFA - Peygamberler şehri. Balıklıgöl. Nemrut’un tahtı. Harran. Göbeklitepe. Ve son olarak Karahantepe. Bunların hepsi Şanlıurfa’da.

Şanlıurfa’daki tepeler ise dünya tarihini değiştirdi ve değiştirecek. 12 tepe bulunan Şanlıurfa’da şimdilik en eski döneme 12 bin yıl ile Göbeklitepe götürüyor. Yani tarihin sıfır noktası. Kazı çalışmaları süren Karahantepe’de ise neler çıkacak merak konusu. Arkasından gizemlerle dolu 10 tepe daha gelecek.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile sırlar ve gizemlerle dolu olan Karahantepe’de dolaştık. 11 bin 500 yıl önce yapılan bir alanda dolaşırken insan etkileniyor. Üç boyutlu insan başını görünce de şaşırmamak elde değil. Zemin ise tek parça duruyor. Tonlarca ağırlıktaki dev taşlar burada da var.

Göbeklitepe’yi uzaylıların yapmış olabileceğini dile getiren Başkan Beyazgül, 11 bin 500 yıl önce yapılan Karahantepe’de ise başka dünyaya ait varlıklarla yerel insanların ortak yaşamış olabileceğini kaydetti. Beyazgül, “Karahantepe’de farklı bir medeniyet var” diyor. Başkan Beyazgül, Karahantepe’de Milliyet’e şunları söyledi:

- GÖBEKLİTEPE’Yİ AÇIKLAMIYOR

Karahantepe, Göbeklitepe’yi aydınlatır, açıklar, sırlar ortaya çıkar diyorduk. Ama öyle olmadı. Karahantepe, Göbeklitepe’yi açıklamıyor. Farklı bir uygarlık. Farklı uygarlığın yaşadığı yerler. Karahantepe’de Üç boyutlu insan resmi var. O dev taşları neden yapmışlar anlamakta zorluk çekiyoruz. Karahantepe dünya için çok önemli. 12 bin yıl önce acaba neler oldu? Bunu çözmemiz lazım. Dünya enerjisini buraları aydınlatmak için harcamalı. Herkeste merak uyandıran sırları ve gizemleri aydınlatmalıyız. O günü, o günün şartlarında çözebilecek argümanlar bulmamız lazım.

- FARKLI MEDENİYET VE VARLIKLAR

Karahantepe’de bir mühendislik ve sanat var. Yani farklı bir medeniyet var. Burası 11 bin 500 yıl önce yapılmış. O dönem nasıl düşünülüyordu? İnsanlar avcı toplayıcı, ellerinde mızraklar, hayvanların peşinden koşuyor. Ama burada mimarlık var, statik var, mühendislik var. Sanat var. Demek ki bir ayrı medeniyet var. Bu medeniyet bugünkü ile hiç benzeşmiyor. Ne ile benzeşiyor? Kendine özgü bir medeniyet. Şu iddiamı tekrarlıyorum. Buranın başka bir dünyaya ait varlıklara ait olma ihtimali var. Çünkü buradaki hiçbir yapı, hiçbir sanat eseri bugünkü ritüellere ne uygun ne de bugünkü yaşamla örtüşüyor. O gün o insanlarla bizim yerel insanların birlikte yaşadığı başka varlıklar var.

Haberin Devamı

Başka dünyaya ait varlıklarla ortak yaşam

- CANLI PANTERİ NASIL TAŞIR?

Buradan çıkan bir eserde panter canlı olarak bir insanın sırtında taşınıyor. Panter vahşi bir hayvan. Bu vahşi hayvan nasıl canlı olarak bir insanın sırtında taşınabiliyor? Bunu anlamlandırmak çok mümkün değil. Burada yaşayanlar yine burayı kapatıp gitmişler. Üstü kapanmış. Koruyarak gitmişler. Nedir amaç? Saklamak ve tekrar açmak. Şu taşlar (dev taşları gösteriyor) korunmuş. Açılınca aynen dursun kullanılsın diye. Yazı benzeri şeyler var. Yazının bulunmadığı bir dönem deniliyor. Göbeklitepe’de de harfler var, burada da harflere benzeşen birtakım işaretler var. Harf gibi duruyor. Ne işi var o dönemde bunların?

Haberin Devamı

- BELKİ BAŞLANGIÇ

Şunu söyleyebiliriz: ya ilk insan, neolitik dönem dediğimiz, kafamızda düşündüğümüz ilk insandan vazgeçeceğiz. Belki başlangıç diyebiliriz. Ve bu başlangıçla da bir medeniyetten bahsedebiliriz. Bu medeniyetin de çok farklı bir medeniyet olduğundan bahsedebiliriz. Bu medeniyetin bizim medeniyetimizle benzeşmediğinden bahsedebiliriz. Bu medeniyette sanat var, mimarlık var, statik var, mühendislik var. Birçok şey var. Ama bugünkü ile benzeşen bir şey yok.

- 10 TEPE DAHA VAR

Burada 10 tepe daha var. İnsanlık tarihi 11 bin 500, en son 7 bin 500. Arada boşluk var. Bu boşluğa ait bir medeniyet bulamıyoruz. Şimdi bu boşluğu buradaki tepelerin doldurma ihtimali var. Yani bizim Göbeklitepe açıldı, arkasından Karahantepe kazıları başladı ama daha birçok tepe var. Göbeklitepe’ye benzeyen tarafları da var. Ama burada 3 boyutlu insan başı var. Madem ki artık insan figürü yapılabiliyor. Neden hâlâ T şeklinde dikili taşlar var burada? T taşlarının ellerini bağlayan insan figürü kabul ediliyor ama baş kısmı bulunmuyor. Ama burada baş kısmını gördüğümüz insana benzer bir yapı var. Bir tane var. Ama bir tane de canlı panteri sırtlayan kişi var. O heykel müzeye götürüldü. Zemin tek parça olarak oluşturulmuş. Düz bir zemin.

Başka dünyaya ait varlıklarla ortak yaşam

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile sır dolu olan Karahan-tepe’de dolaştık.

- GİZEM VE SIRLAR ARTTI

Sonuç olarak, Göbeklitepe ve Karahantepe birbirinin tamamlayıcısı değil. Orada gizemden bahsederken Karahantepe ortaya çıktıktan sonra yeniden gizem ve sır daha fazlalaştı. 500 yıl öncesi, sonrasını düşününce burası orayı aydınlatır diyorduk ama aydınlatmıyor. Bu da kendine özgü bir yapı olarak ortaya çıktı. Soru işaretleri çok. Ve devam ediyor. Bu soru işaretlerini aydınlatacak bugüne işaret eden veya bugünden o güne bağlantı kurabileceğimiz bir şey bulamıyoruz. Bir işaret, bir simge bulamıyoruz.