Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Avrupa’daki ırkçılık ve İslam karşıtlığının artması her zaman tartışılır.

Son Fransa seçimlerindeki sonuçlar bunun artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Avrupa’nın nereye gittiği bilinmez ama Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’nin önemini artırdı.

Almanya Başbakanı Scholz’nun Türkiye ziyareti iki ülke arasındaki ilişkiler açısından çok önemli.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç geçtiğimiz günlerde Almanya’daydı.

Almanya’dan beklentiler, ırkçılık ve islam karşıtlığı

Kılıç ile Almanya ziyaretini, İslam düşmanlığını ve Türkiye’nin Almanya’dan beklentilerini konuştuk. Hem çifte vatandaşlık hem savunma sanayii ambargosu konusunda Türkiye’nin beklentileri olduğunu belirten Kılıç şunları söyledi:

Haberin Devamı

Türkiye’nin önemini hatırladılar

“Almanya’yı savaşın gölgesi ciddi manada etkilemiş. Koronanın ortaya koyduğu iki yıllık ekonomik ve sosyal bunalımda söz konusu. Tüm partilerin temsilcileriyle görüştük. Türkiye’nin önemini herkes hatırlamış durumda. Geçmişte haksız ithamlarla karşı karşıya kalmıştık. ‘Yok eksen mi kaydı? Türkiye nereye gidiyor?’ gibi bizim kabul etmediğimiz safsatalarla bizi itham etmişlerdir. Türkiye Montrö Antlaşması’nı harekete geçirerek nerede durduğunu, neyin parçası olduğunu gösterdi. Bunu da gördüler. Almanya’dan iki beklentimiz var. Birincisi, orada yaşayan Türk vatandaşlarının çifte vatandaşlık konusu. Amasız, fakatsız, tercih etmek, etmemek gibi ayrımlar kaldırılmalı. Nasıl AB vatandaşları ve bazı Latin Amerika vatandaşlarının nasıl çifte vatandaşlık hakkı varsa orada yaşayan ve Alman ekonomisine ciddi katkıları olan ve 6. nesle giden o vatandaşlarımızın Almanya gerçeği olduğunun gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yakın zamanda bir siyasetçi ‘İslam Almanya’nın parçası değil’ gibi bir garabet söz dile getirmiş. Açıkçası saçmalamış. Çünkü bir dinin, bir inancın bir ülkenin içerisinde var olup olmadığının kararını vermek yakışık olmayan ve doğru olmayan bir durum. Türkiye’de yaşayan Hıristiyan ve Musevi vatandaşlarımız var. Biz de şimdi bunu mu tartışacağız. ‘Hıristiyanlık Türkiye’nin parçası değildir’ gibi bir saçmalık mı dile getireceğiz. Bu anlamda önemli beklentimiz var. Yeni nesiller üzerinde birtakım operasyonlar yapmaya çalışmasınlar. Bunu engellemek için de inançlarıyla alakalı çalışmalarda ne diyoruz, Türkiye’de Türkiye Alman üniversitesi var. Gelin Almanya’da Almanya Türk üniversitesi açalım.”

Haberin Devamı

Almanya’ya ambargo çağrısı

Savunma sanayii iş birliğinde artık Almanya’nın bir karar vermesi gerektiğini belirten Kılıç, “Bugün bağımsız ve yüksek teknolojisi olan savunma sanayiini başardık. Türkiye ilerliyor. Almanya’nın tarihsel olarak Türkiye ile savunma sanayi iş birliği var. Bunların önüne siyasi bakış açılarıyla engel koymak Almanya’nın çıkarına değildir. Bugün gelirlerse Türkiye’nin savunma sanayiinin gelişmesinde payları olur. Ve paylaşarak bunu yaparız. Bu Almanya’nın da çıkarına olacak bir şey” diyor.

Barış ne zaman gelecek?

- Ukrayna’da hâlâ siviller ölüyor

- Ukrayna’da hâlâ insanlık dramı yaşanıyor

- Ukrayna’da hâlâ çocuklar ve kadınlar çaresiz

- Ukrayna’da hâlâ çaresiz insanlar göç ediyor.

Haberin Devamı

- Ukrayna’da hâlâ vahşet görüntüleri bitmiyor...

Yeni sorun ruh sağlığı

Salgında vakalar düştü, hastanelere yatışlar azaldı.

Hastaneler eski hasta rutinlerine geri dönmeye başladı.

Yoğun bakımlarda Kovid hastası değil diğer hastaları görüyoruz.

Ama yeni dönemde iki sorun karşımıza çıkacak:

Birincisi, iki senedir salgın nedeniyle hastanelere gidememe korkusu ve bazı rahatsızlıklarda erken teşhisi yakalayamama, geç kalma.

İkincisi ise salgının yarattığı ruh sağlığı bozukluğu.