VitrinTürkiye yeşil hidrojen ihracatçısı olabilir

Türkiye yeşil hidrojen ihracatçısı olabilir

28.12.2021 - 15:31 | Son Güncellenme:

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi ve Alman Enerji Ajansı (dena) iş birliği ile hazırladığı ‘Türkiye’nin Yeşil Hidrojen Üretim ve İhracat Potansiyelinin Teknik ve Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi’ raporunu açıkladı. Raporda, uygun yatırımlar ve politikalarla Türkiye’nin 2050’de yıllık 3,4 milyon tona (Mt) kadar yeşil hidrojen üretimine ulaşabileceği ve bunun 1,5 ila 1,9 Mt’unun ihraç edilebileceği belirtildi.

Türkiye yeşil hidrojen ihracatçısı olabilir

Rapora göre, Tekno-ekonomik değerlendirmeye göre, 3,4 milyon ton yeşil hidrojen üretimi için 2050’ye kadar toplam 85 ila 119 milyar dolar arası yatırımın gerekli olduğu kaydedildi. Bununla birlikte, 2050’de yeşil hidrojenin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 6 ila 8 milyar dolar arasında gerçekleşebileceği de eklendi. Raporun açıklandığı etkinlikte, açılış konuşmalarını, Türk-Alman Enerji Forumu’ndan Alman Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı İkili Enerji İş Birliği Bölümü Direktör Yardımcısı Beatrix Massig, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Politikaları ve Teknoloji Dairesi Başkanı Dr. Fazıl Kaytez ile Alman Enerji Ajansı (dena) Enerji Sistemleri ve Enerji Hizmetleri Bölüm Başkanı Hannes Seidl yaptı.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir madencilik tartışıldı

Türkiye Madenciler Derneği (TMD), 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında, “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sorumlu Madencilik” temasıyla düzenlediği online konferansta, Z kuşağının madencilik sektöründen beklentileri, madenlerin yenilenebilir enerjinin geleceğinde oynayacağı rol ve iklim kriziyle mücadelede madencilik sektörünün önemine dikkat çekildi. Dernek olarak insana ve çevreye öncelik veren Sorumlu Madencilik İnisiyatifi adında bir girişim başlattıklarını belirten Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, bu anlayışıyla madenlerin çıkartılmasını, işletilmesini ve şirketlerin faaliyetlerini sürdürmesini desteklediklerini ve sorumlu madencilik uygulamalarının yerleşmesi için var gücüyle çalıştıklarını ifade etti. Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin ise, “Yenilenebilir Enerjide Stratejik Kaynak: Madenler” paneline katıldı ve “Teknolojik gelişmeler madene daha az ihtiyaç olacağı anlamına gelmiyor. Nikel, çinko ve bakır gibi birçok madenin yenilenebilir enerjide öne çıkan stratejik madenler olduğunu görüyoruz. Maden endüstrisinde kapasite artışına ciddi anlamda ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Swiss Solar’dan Türkiye’ye panel fabrikası

sviçre merkezli güneş paneli üreticisi Swiss Solar Türkiye’de üretim tesisi kurma çalışmalarına başladığını açıkladı. Şirket konuyla ilgili açıklamada söz konusu tesisin ilk etapta her biri yıllık 500 MW üretim kapasitesine sahip üç ayrı üretim hattından oluşacağını duyurdu. Bu üretim hatlarında 450 Wp, 500 Wp ve 545 Wp güce sahip çift yüzlü (bifacial) güneş panelleri üretileceği belirtildi. Swiss Solar üretim hattını ve panel güçleri kademeli olarak artırarak 2027 yılında Türkiye’deki tesisinde yıllık 5 GW’lık üretim kapasitesine sahip olmayı ve 590 Wp gücünde çift yüzlü panel üretmeyi hedefliyor. Şirketin açıklamasında fabrika için halihazırda 50 milyon İsviçre Frangı (47 milyon Avro) düzeyinde yatırım yapıldığı bilgisi verilirken yatırım ile ilgili ayrıntıların ise gelecek ay paylaşılacağı bildirildi.