06.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
Eşsiz Boğaz manzarası, mükemmel et yemekleri ve bir de o akıl almaz tatlılarıyla Safran Et Lokantası sizde de bir tutku haline gelecek.
Vitrin'deki iş arkadaşlarımdan Sibel Arna'nın bir keşfi geçtiğimiz cumartesi günü beni inanılmaz mutlu etti. Onun sayesinde hem eski bir tanıdığa rastladım hem de müthiş yemekler yapan bir et lokantasının varlığından haberdar oldum. Bu yemeklerin sunulduğu mekan Baltalimanı'nda çok kısa bir süre önce açılan Safran Et Lokantası. Şaziye'nin eski yazlık mekanı, rustik ile art deco karışımı dekorasyonu ve genişliği ile çok hoş bir yer. Özellikle avizelere bayıldım.
Yeşim ve Koray'la gittiğim Safran'da karşılaştığım tanıdık ise zamanının en iyi lokantalarından biri olarak tarihe geçen Yeşilyurt'daki Hasır'ın eski müdürü Celal Bey'di. Boğaz manzaralı masamıza oturduğumuzda bir de baktım ki şef garsonların çoğu tanıdık. Olayı biraz inceleyince Celal Bey'in Safran'ın müdürü olduğunu ve eski ekibinin bir bölümünün burada çalıştığını öğrendim. Bu bilgilerden sonra elemanların dört dörtlük servis anlayışına neden şaşmamam gerektiği açıklık kazandı. Lokantanın feci geniş mönüsünü incelemek yerine yemek seçimini şef garsona bırakarak koyu bir sohbete daldık.
Masaya önce taze lavaş ekmek ile pideler, tulum peyniri, tereyağı, çok lezzetli çoban ve mevsim salatası geldi. Kısa aralıklarla masaya gelen sıcak mezelerden yufkaya sarılmış patates püresi, zeytin, sosis ve kaşar peynirli sütlü yufka sarma, et suyunda 15 saniye haşlanan tutmaç, kekikli süt kuzu kokoreç ve safranlı pilavla lezzetin doruklarını yeniden keşfetmiş olduk. Bu kadar müthiş başlangıçlardan sonra kendimizde yemek yemeye devam edecek gücü nereden nasıl bulduk bilmem ama sunulan yumuşacık bonfile ve patates püresini de iç ettik.
Safran'ın birbirinden lezzetli yemeklerini yemenin tek çaresinin tekrar tekrar buraya gelmek olduğunu anlamakta güçlük çekmedik. Bu arada kebap mönüsünde kıytırık kebap çok ilgimi çektiği için en kısa sürede yeniden ziyaretlerine gitmem gerekiyor.
Müessese öldürücü darbesini üzerine susam serpilmiş pişmaniye ve tahinli kaymak tatlısıyla vurdu. Bu olağanüstü lezzetin psikolojik dengemi sarstığını söyleyebilirim. Bu tatlının bir de profiterollüsü var. Daha ne diyeyim! Damak zevkini tekrar diriltmenin kişi başına bedeli ise 4.5 - 8 milyon lira arasında.
Safran Et Lokantası
Tel: 212 277 98 72
PEYNİR VE PIRASALI TART
Hazırlanış süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Porsiyon adedi: 4 kişilik
Malzemesi:
* 350 gram milföy hamuru
* 4 pırasa
* 2 fincan rendelenmiş kaşar peyniri
* 2 tatlı kaşığı hardal tozu
* 1 çırpılmış yumurta
Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Hamurun 3 / 4'ünü unlanmış tezgahta açın. Hamurdan 4 tane 4x13 santimlik yuvarlaklar oluşturun. Yağlanmış parşömen kağıdına yerleştirip yuvarlakların muhtelif yerlerine çatal batırın.
2. Kalan hamuru elinizle uzun rulo haline getirip 4 kenar oluşturun. Yuvarlakların kenarına su sürün. Rulolanmış hamurları kenarlara yerleştirin ve buzdolabında yarım saat bekletin.
3. Pırasaları temizleyip ince ince dilimleyin. Kaynar suda 2 dakika haşlayın. İyice süzüp yuvarlakların üzerine paylaştırın. Rendelenmiş peyniri ve hardal tozunu üzerine serpin. Tuz biber ekleyin. Tartların kenarlarına çırpılmış yumurta sürün. Fırının orta kısmında 15 dakika pişirin.
KARIŞIK MEYVE KIZARTMASI
Hazırlanış süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 3 dakika
Porsiyon adedi: 6 kişilik
Malzemesi:
* 2 yumurta
* 3 / 4 bardak elma şarabı veya suyu
* 1 çay bardağı elenmiş un
* 2 kırmızı elma
* 2 armut
* 2 muz
* 2 ananas dilimi
* 4 çorba kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 175 gram frambuaz
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* Sıvı yağ
Hazırlanışı:
1. Yumurtaları kapta bir tutam tuz koyarak köpürene kadar çırpın. Unu ve elma şarabını azar azar ekleyerek hafif koyu bir kıvama getirin. Meyveleri ayıklayın. Ananas dilimlerini kurulayın. Muzları uzunlamasına, diğerlerini yuvarlak dilimlere kesin.
2. Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın. Meyveleri yumurtalı karışıma banıp 3 dakika veya iyice kızarana kadar kızartın. Yağdan alıp buruşturulmuş parşömen kağıdıyla kaplı tepsiye dizin. 2 çorba kaşığı toz şeker ile 1 tatlı kaşığı tarçını harmanlayıp meyvelerin üzerine serpin.
3. Frambuazları ezin. Kalan şeker ve limonlu su ile iyice karıştırın. Bir kaseye dökün ve sıcak meyvelerle servis yapın.