30.12.2021 - 12:48 | Son Güncellenme:
Gülüş tasarımı diş hekimliğinde en fazla tercih edilen estetik operasyonlarından birisidir. Güzel bir gülümseme kişinin karakter değerlendirmesinin bir parçası ve bir kişinin genel görünümüne ilişkin ilk izlenimi sağlar. Sağlıklı ve güzel görünen dişler sadece estetik açıdan değil, genel sağlığı korumak açısından da önemlidir.
IstaDental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin kurucusu Emre Alkan, diş estetiği hakkında merak edilenleri anlattı.
Diş estetiği bazı durumlarda kozmetik değil, ihtiyaç haline gelebilmektedir
Günümüzde diş estetiğine ihtiyaç duyan insanlar arasında Türkiye, en çok tercih edilen dental turizm merkezlerinden biridir. Uzman diş hekimleri, diş teknisyenleri ve yüksek teknolojili diş klinikleriyle Türkiye, diş tedavisine ihtiyacı olan turistlerin cazibe merkezidir.
Türkiye, günümüzde diş estetiğine ihtiyaç duyan insanlar tarafından en çok tercih edilen dental turizm merkezlerinden biridir. Uzman diş hekimleri, diş teknisyenleri ve yüksek teknoloji ekipmanlara sahip diş klinikleriyle Türkiye, diş tedavisi ve gülüş tasarımına ihtiyacı olan turistler için cazibe merkezi olmuştur.
Kaplama
Diş kaplamaları, dişlerin rengini, şeklini, boyutunu ve konumunu iyileştirmek ve kırık dişleri onarmak için uygulanan diş tedavilerdir. Diş kaplamaları, direkt kaplamalar ve dolaylı kaplamalar olmak üzere ikiye ayrılır.
Direkt kaplama veya kompozit kaplama, diş ölçü işlemi yapılmadan doğrudan diş üzerine yapılır. Tek seferde uygulanan hızlı bir işlemdir. Kompozit reçine içeren maddeler kullanılır. Dolaylı kaplama ise birden fazla işlem gerektiren diş tedavilerdir. Dolaylı kaplamalarda önce dişin ölçüsü alınır ve gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından kaplamalar ağıza yerleştirilir. Dolaylı kaplamalarda daha dayanıklı bir malzeme olan porselen kullanılır.
Diş telleri (Ortodonti)
Konfor ve özgüvenin azalmasına yol açabilecek çarpık dişler diş teli veya ortodontik cihazlar kullanılarak düzeltilebilir. Ortodontik tedavi, sabit ortodonti ve hareketli ortodonti olarak ikiye ayrılır. Sabit ortodontik tedavide hasta, ortodontik cihazlar dişlerine kalıcı olarak bağlı olduğu için çıkaramaz. Hareketli ortodontik tedavide ise hasta, ortodontik cihazı kendisi çıkarabilir. Tedavi süreci sabit ortodontiden daha rahattır. Maksimum sonuç almak hastanın bu aletleri kullanma disiplinine göre değişiklik gösterir.
Diş beyazlatma
Diş beyazlatmada genellikle hidrojen peroksit ve karbamid peroksit gibi oksidatif maddeler kullanılır. Materyal, diş yüzeyine uygulanır ve mine içinde dağılırak dişlerdeki renk değişikliğine neden olan maddeleri serbest bırakır. Evde uygulanan beyazlatmanın etkili olmadığı durumlarda ofis içi beyazlatma işlemi uygulanabilir.
Diş implantları
Diş implantı, kaybedilen diş kökünü değiştirmek için hastanın çenesine implante edilen civata şeklinde yapay bir diş köküdür. Takılan yapay diş, doğal bir diş gibi doğrudan çene kemiğine yerleştirildiği için daha rahat ve çok doğal görünür. Tedavi süreci nispeten uzun bir işlemdir.
Diş implantı, kaybedilen diş kökünü değiştirmek için hastanın çenesine implante edilen civata şeklinde yapay bir diş köküdür. Takılan implant, doğal bir diş gibi doğrudan çene kemiğine yerleştirildiği için kullanıcıya rahatsızlık vermediği gibi dışarıdan da doğal görünür. Bu uygulamanın tedavi süreci diğer uygulamalara göre nispeten uzun bir işlemdir.
Estetik diş dolguları
Estetik diş dolguları, diş dokusuna ve diş etlerine zarar vermeden dişlerin sağlamlığını, direncini ve çevredeki mukoza ile uyumunu sağlayarak fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olan bir restorasyon yöntemidir. Bu işlemde dişin anatomik şekli eski haline getirilebilir veya yenileri oluşturulabilir. Aynı zamanda, diş eti oluğu ve diş tüberkülleri eski haline getirilebilir, dişlerin şekli, rengi, yönü değiştirilebilir.
İlandır.