VitrinBursa’da 2 bin 300 yıllık tarihi ‘Zindan Kapı’ restorasyonun ardından sanata açıldı

Bursa’da 2 bin 300 yıllık tarihi ‘Zindan Kapı’ restorasyonun ardından sanata açıldı

25.04.2022 - 12:29 | Son Güncellenme:

Bursa'da, Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen ve İstanbul Yedikule Zindanları'nın bir benzeri olan 2 bin 300 yıllık Zindan Kapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildikten sonra törenle ziyarete açıldı.

Bursa’da 2 bin 300 yıllık tarihi ‘Zindan Kapı’ restorasyonun ardından sanata açıldı

Bursa'da Bitinya Kralı Prusias tarafından yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen Zindan Kapı için Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyon çalışmalarına başlandı. Tarihi surlarda yaşanan deformasyon, başarılı çalışma ile aslına uygun olarak restore edildi. Yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda önce Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı'nın restorasyonu, ardından da İstanbul Yedikule zindanlarının bir örneği olan Zindan Kapı'daki restorasyon tamamlandı. Alacahırka Mahallesi'nde yer alan, 'kanlı kuyu, 'işkence odası' ve 'kule bağlantılı koridorlar' ile ʼzindanların' bulunduğu Zindan Kapı, artık tutsaklara değil, interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

"Bursa önde olmaya devam edecek"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın 8 bin 500 yıllık tarihi kültürel birikimi, doğal güzellikleri ve bereketli topraklarını ile eşsiz bir şehir olduğunu belirterek, "Tarihi dokunun yoğunlukla hissedildiği yerler, kaleli kentler. Bitinyalılar tarafından yapılmaya başlanan, Romalılar ve Bizanslılar tarafından kullanılan, Osmanlılar zamanında birçok kez onarılan Bursa Kalesi de farklı medeniyetlerin izlerini taşıması anlamında bir odak noktasıdır. Bursa her zaman olduğu gibi, Osmanlı'da olduğu gibi, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren olduğu gibi öncü rolünü üstlenerek hep önde olmaya devam edecek" dedi.

Bursa’da 2 bin 300 yıllık tarihi ‘Zindan Kapı’ restorasyonun ardından sanata açıldı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş

Haberin Devamı

8 bin 500 yıllık yolculuk

Bursa'da kazı çalışmalarının 15. Yılının tamamlandığı Aktopraklık Höyüğü, kazı alanlarının yanı sıra bu kazılardan elde edilen verilerle oluşturulan 3 farklı köyde ziyaretçilerini 8 bin 500 yıl öncesine götürüyor. Merkez Nilüfer ilçesine bağlı Akçalar Mahallesi'nin doğusunda ve Uluabat Gölü'nün doğu teraslarından birinin üzerindeki Aktopraklık Höyüğü, eski yerleşim merkezlerinin bulunduğu alanda oluşturulan Neolitik, Kalkolitik ve Osmanlı dönemlerine ait 3 canlandırma köyüyle açık hava müzesine dönüştürüldü. Alana giden ziyaretçiler, geziye önce 8 bin 500 yıllık yerleşim yerinden başlıyor. Ardından üzeri sarmaşıklarla kaplı "zaman tüneli"nden geçen ziyaretçiler, 7 bin 500 yıllık köye, son olarak da Osmanlı köyüne ulaşıyor. Kent merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafedeki bu köylerdeki yapıların içinde bölgedeki kazı alanlarında ortaya çıkarılan eşyaların replikaları, ziyaretçilere o dönemdeki günlük hayat hakkında bilgi veriyor.

Geçmiş ile bugün arasında köprü

Müzenin ilgi odağı alanlarından biri de Eskikızılelma köyünden sökülerek proje alanına yeniden inşa edilen yapıların oluşturduğu geleneksel köy. Köyde evlerin yanı sıra köy kahvesi, ahır, odunluk, su değirmeni, çeşme, ekmek fırını, ambar, demirci atölyesi ve pekmezlik gibi bölümlerle gerçek bir doku elde ediliyor.

Haberin Devamı

"Türkiye'de ilk olan bir yer"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da açık hava müzesinin Bursa için farkındalık oluşturacak ve kentin turizmine, geleceğine ciddi değer katacak bir yer olduğunu ifade eden Aktaş, "Burası Türkiye'de ilk olan bir yer. Etrafta yaşamın devam ettiği, hemen batısındaki Gölyazı gibi özellikli bir yerin de seyrinin mümkün olduğu, içinde bulunan sosyal tesisleriyle bir yaşam alanı da olan bu açık hava müzesi Bursa turizmine ciddi değer katıyor." diye konuştu.

Bursa Arkeoloji Müzesi

Çok sayıda değerli arkeolojik kalıntıya ev sahipliği yapan Bursa Arkeoloji Müzesi'nde 60 biniden fazla eser ziyaretçilerle buluşuyor. Müzede yaklaşık 15 milyon yıl öncesinden kalan fosiller; Kalkolitik Dönem'e ait kadın cesedi; Antandros yani Edremit Nekropolü'nden kap kacak ile süs eşyaları; Bursa ovasında bulunmuş olan Greko-Pers mezar steli; Roma dönemine ait taş eserleri; Kibele heykelleri ile Athena ve Apollon'a ait olan bronz büstleri; Bizans dönemindeki bronz, gümüş ve pişmiş toprak eserleri ile Arkaik, Roma, Helenistik ve Bizans dönemlerine ait olan gümüş, altın ve bronz sikkeler bulunuyor. İlk tıbbi kalıntıların yanı sıra özel asma katta olan ilk sikke koleksiyonu da Bursa Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor.