VitrinBotter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

28.03.2022 - 12:06 | Son Güncellenme:

İstanbul’un ilk Art Nouveau binası olarak 20. yüzyılın başında dönemin ünlü İtalyan mimarı Raimondo D’Aronco tarafından tasarlanan Botter Apartmanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonuyla tasarım merkezine dönüştürülecek.

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

Yasemin Şener, Mimar

Haberin Devamı

Osmanlı padişahı II. Abdülhamit tarafından sarayın resmi terzisi ve modacısı Hollandalı Maison Jean Botter için dönemin en ünlü mimarlarından biri olan Raimondo D’Aronco’ya tasarlattırılan Botter Apartmanı, dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru filizlenen Art Nouveau akımının Türkiye’deki en belirgin temsilcilerinden biri. 1900-1901 yılları arasında inşa edilen Botter Apartmanı, İstanbul’daki ilk Art Nouveau bina olarak da biliniyor. Jean Botter’in atölyesini ve evini içinde bulunduran apartman toplam 7 kattan oluşuyor.

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

Dökme demir strüktür kullanılarak inşa edilen binanın dış cephesinde taş kaplama kullanılmış. Cephede kullanılan süslemelerin her biri Mimar D’Aronco tarafından ayrı ayrı çizilerek uygulanmış. İsveç Konsolosluğu’nun yanında seçilen dar ve uzun arsaya inşa edilen Botter Apartmanı bu nedenle yanındaki binalarla bitişik nizama sahip.

Haberin Devamı

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

Botter Apartmanı, mimarı Raimondo D’Aronco’nun Avusturya’da filizlenen Viyana Sesesyonu’ndan ne kadar etkilendiğinin de bir göstergesi. Birinci kattaki kavisli küçük balkon, üst katlardaki diğer balkoncuklar, terasın tüm demir korkulukları ve yüzeyi dolduran yoğun bitkisel bezemeler Sesesyon’un Viyana dışındaki en önemli örnekleri arasında.

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

Botter Apartmanı, İstiklal Caddesi üzerinde olduğu için oldukça işlek bir zemin kotuna sahip. Cadde üzerinde bulunan, apartman girişinin sağa çekilmesi ile oluşan yüksek tavanlı, asma katlı mağaza, Botter Modaevi’nin prestij mekanı olarak ön plana çıkıyor. Yukarıdaki 5 katta ise 6 kişilik Botter ailesinin hayatlarını geçirdikleri evleri bulunuyor. Ek yapı ve müştemilatla birlikte toplam 3.137 metrekare alana sahip olan Botter Apartmanı, Botter Ailesi'nin Paris'e göç etmesinden sonra birçok kez el değiştirmiş.

Botter Apartmanı tasarım merkezine dönüşüyor

60’lı yıllarda bir banka şubesine dönüşen Botter Apartmanı’nın giriş katının merdivenleri bu değişim yüzünden yıkıma uğramış. Uzun yıllar boyunca atıl vaziyette kalan ve “Birinci Derece Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescilli olan yapı şu sıralarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettiriliyor. Casa Botter adıyla bir tasarım merkezine dönüştürülecek olan yapı, İstanbul’un sosyal ve kültürel yaşamına yeniden kazandırılmış olacak.