30.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
Çok hoş bir zeytinyağlılar büfesi ve lezzetli yemeklerle Sıcak Meyhane'nin mekanı birleşince babamla keyfimiz yerine geldi.
Az da yesem çok da yesem sürekli olarak bu konuda söylenen babam, geçen gün nasıl olduysa beni akşam yemeğine götürmeye karar verdi. Fırsatı kaçırır mıyım! Hemen seferber oldum ve tavsiye üzerine Esentepe Basın Sitesi'ndeki Sıcak Meyhane'nin adresini aldım. Adı meyhane ama, mekan meyhaneden çok Fransa'daki şirin brasserie'lere benziyor. Villa tipi bir binanın ilk katındaki mekana tahta merdivenler ve yeşillikler arasından çıkılıyor.Rustik bir dekoru olan Sıcak Meyhane'nin barından geçip, oldukça geniş restoran kısmına ve terasa gelince, kendimi İstanbul dışına çıkmış gibi hissetmeme sebep olan yeşilliklerle karşı karşıya gelmek beni çok mutlu etti. Terasta trafikten uzak bir masa seçerek bir oh çektik. Usul usul esen rüzgar, kuş cıvıltıları ve batan güneşin son ışıltıları eşliğinde mönüyü inceledik. Gözüme zeytinyağlılar büfesini kestirdiğim için diğer başlangıçlara pek göz atmadım. Ancak babam çok sevdiği için sıcak başlangıç olarak tadınca çok lezzetli olduğunu anladığımız peynirli muska böreğini sipariş verdi. Tabağıma yığdığım zeytinyağlılardan biber dolması, baklalı enginar ve imambayıldı hem hafif hem de damak zevkime çok uygundu. Beni ye diyen her türlü malzemeyi (bunların arasında pul biber, sarmısak ve dereotu da var) içeren müthiş lezzetli humus ise kızarmış ekmekle iç edildi. Normalde formunu gençlere taş çıkartacak kadar iyi koruyan babam bile zıvanadan çıktı yani. Bu arada çeşitli baharatlarla daha hoş bir hale gelen zeytinyağına banılıp yenen kızarmış ekmek ve etli üzümlü meyhane pilavı da cabası.
Ana yemek seçiminde işinin ehli olan şef garson Necdet Bey'in sayesinde zorlanmadık. Masaya gelen mantar ve kaşar soslu köfte ile ıspanak gratine bonfile de çok iyiydi. Yemeklerle sunulan kızarmış patateslerse tarif edilmeye değil, yenmeye layık. Tatlılara gelince; Çeşni Börek'in gül tatlısını çok iyi tanıyan ve müdavimi olanlar burada yaşadı. Zira Sıcak Meyhane'de bu tatlıdan mahrum kalınmıyor. Neyse ki tatlı istemesek bile müessesenin ikramı olarak gelen tadımlık gül tatlısını ve muz likörünü kahve keyfimizle entegre ettikten sonra son derece keyif aldığımız bu mekana bir dahaki sefere kadar veda ettik. Burada yemenin kişi başına bedeli 4 - 7 milyon lira arasında.
Sıcak Meyhane
Esentepe, İstanbul
Tel: 267 38 56
ÇİLEKLİ PARSELLER
Hazırlanış süresi: 60 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
Porsiyon adedi: 24 dilim
Malzemesi:
Hamur için:
* 10 çay bardağı un
* 250 gram margarin
* 2 yumurta sarısı
* 1 tutam tuz
* 12.5 çorba kaşığı toz şeker
Kreması için:
* 2.5 bardak süt
* 1 paket vanilyalı puding
* 5 çorba kaşığı toz şeker
Üzeri için:
* 1.5 kilo çilek
* 1 bardak file badem
Hazırlanışı:
1. Fırını 180 derecede ısıtın. Unu, şekeri, margarin, yumurta sarılarını ve tuzu yoğurun. Koyu kıvama gelince elinizle yoğurmaya devam edin. Hamuru top haline getirip alüminyum kağıdına sarın. 1 saat buzdolabında bekletin.
2. Fırın tepsisini yağlayın. Hamuru açın ve yerleştirin. Fırının orta kısmında 20 dakika pişirin. Soğuması için bekletin.
3. Kreması için 5 çorba kaşığı sütü, şekeri ve puding tozunu karıştırın. Kalan sütü tencerede kaynatıp puding malzemelerini ekleyip karıştırın. Hemen ocaktan alın ve iyice soğutun. Kremayı tepsideki pişmiş hamurun üzerine yayın. Çilekleri de kremanın üzerine dizin. File badem ile süsleyin.
KURU ERİK VE BADEMLİ TART
Hazırlanış süresi: 1 saat 15 dakika
Pişirme süresi: 35 - 40 dakika
Porsiyon adedi: 8 kişilik
Malzemesi:
* 15 kuru erik
* 3 çorba kaşığı portakal suyu veya brandy
* 225 gram hazır milföy hamuru
* 5 çorba kaşığı toz şeker
* 75 gram tereyağı
* 2 yumurta
* 2 çay bardağı toz badem
* 1 çay bardağı un
* Birkaç damla badem esansı
* 2 çorba kaşığı kayısı marmelatı
* 1 çorba kaşığı limon suyu
* Süslemek için kavrulmuş file badem
Hazırlanışı:
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Erikleri bir saat brandy veya portakal suyunda ıslatın. Hafif unlanmış tezgahın üzerinde milföy hamurunu merdane ile açın. Kenarı tırtıllı kek kalıbını hamur ile katlayın. Birkaç yerine çatal batırın ve 45 dakika buzdolabında bekletin. Toz şekeri, yumurtaları, tereyağını, toz bademi ve badem esansını mikserde karıştırın. Unu azar azar ekleyip koyulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Bu karışımı soğutulan hamura paylaştırın.
2. Erikleri bademli karışımın üzerine dizin. 20 dakika fırının orta kısmında pişirin. Sonra fırının ısısını 180 dereceye düşürün. Tartın üzerine alüminyum kağıdı yerleştirip 20 dakika daha pişirin.
3. Kayısı marmeladını küçük tencerede kısık ateşte eritin. Süzgeçten geçirin, limon suyu ile karıştırın. Tart fırından çıkınca sıcak sosu bir fırça ile sürün. File badem ile süsleyin.