Dilara Koçak''Yeter salata görmek istemiyorum! Diyette bana salata yazmayın da ne yazarsanız yazın! Salatadan başka bir şey yemiyorum yine de kilo alıyorum''...
Bu tür serzenişlere sıkça rastlıyorum. Ancak
diyet listelerinin vazgeçilmezi olan salataya enerji değerini asıl veren içindeki sos ve üzerindeki malzeme miktarı oluyor. Bu sebeple sosları yakından incelemek lazım.
Salatalar günlük beslenmemizin önemli bir kısmı haline geldi. Annelerimizin sofrasında yemeğin yanında çeşit olarak bulunan yeşillikler ve sebzeler şimdi ana yemeğimiz olabiliyor. Salata yaparken; göbek, marul, ıspanak, kereviz, roka, tere, karnabahar, havuç, domates, yeşil biber, kırmızı biber, yeşil soğan, kırmızı soğan, kuru soğan, kırmızı lahana, semizotu, turp, beyaz lahana, brokoli, soya fasulyesi, enginar, salatalık, maydanoz, dereotu, patlıcan, Akdeniz yeşillikleri ve benzeri besinleri çiÇ olarak tüketebilirsiniz.
Salata yaptığımız çiÇ sebzelerin genelde su oranı ve lif içeriği yüksektir. Bu sebeple de enerji değeri düşüktür. Bu durum kilo kontrolü yapmak isteyen kişileri doğrudan salataya yönlendiriyor. Ancak soslara dikkat! Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt gibi) katılarak yapılır.
Sosları tanıyalım
Limon: Her çeşit yiyeceğe lezzet vermek için kattığımız bir besindir. Bileşimindeki C vitamini miktarı oldukça yüksektir. C vitaminin faydalarını saymakla bitiremeyiz.
Sirke: Çeşni vericidir. Salatalarınıza aroma vermek amacıyla, sirke kullanabilirsiniz. Ancak tuz oranının yüksek olduğu unutulmamalıdır.
Yağ: Çok az miktarda tüketildiğinde bile, yüksek enerji verir. Bu nedenle, tüketim miktarına çok dikkat etmek önemlidir. Salatalarda favori yaÇ olarak zeytinyağı kullanmanız tavsiye edilir. Ama onun da bir gramı diğer yağlarda olduğu gibi 9 kalori verir. Bunun yanında, soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar, içerdikleri yaÇ asitleri nedeniyle 'kalp koruyucu’ olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşimlerindeki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.
Mayonez: Yüksek miktarda yağ içerir. Zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni, yumurta sarısıyla hazırlanmasıdır.
Yoğurt: Birçok salataya yoğurt ilave edebilirsiniz. Mayonez yerine tercih edebileceğiniz sağlıklı bir besindir. Yoğun kalsiyum içeriğinin kemik sağlığı için göz ardı edilemeyecek faydaları vardır.
Diğer malzemeler: Zeytin, peynir, ton balığı, füme et, jambon kullanabilirsiniz.
Salataların çeşidi zenginleştikçe, gözünüze daha doyurucu görünecektir. Bir de yanında bol miktarda
ekmek ile tüketirseniz, aldığınız enerji miktarı iyice artar. Salatalarınıza eklediğiniz her fazladan madde, cinsi ve miktarına göre, aldığınız enerjiyi artıracaktır. Salata seçiminizde her zaman kalori ve yağ miktarını göz önüne alın. Örneğin, Sezar salatası yerine Akdeniz yeşillikleri salatasını tercih edin.
Her gün salata yiyin
17 bin kişiyle yapılan bir araştırmada, her gün salata ve çiğ sebze içeren salata yiyen kişilerin vücutlarındaki C, E, B6 vitaminleri ve folik asit seviyelerinin fark edilir şekilde daha yüksek olduğu görüldü. Bunların hepsi bağışıklık sistemini güçlendiren öğeler. Günde bir kez salata yemenin kış aylarındaki soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi geleceği bildiriliyor.
Soslar ve kaloriler |
---|
Salata | Ölçü | Enerji Değeri |
| | (Kalori) |
Mavi peynir (Danimarka peyniri) | 2 yemek kaşığı | 155 |
İtalyan sos | 2 yemek kaşığı | 160 |
İtalyan (düşük kalorili) | 2 yemek kaşığı | 15 |
Fransız sosu | 2 yemek kaşığı | 135 |
Bin ada sosu | 2 yemek kaşığı | 120 |
Gurme caesar | 2 yemek kaşığı | 150 |
Klasik caesar | 2 yemek kaşığı | 120 |
Gurme parmesan | 2 yemek kaşığı | 150 |
Pesto İtalyan | 2 yemek kaşığı | 90 |
Dijon vinaigrette | 2 yemek kaşığı | 60 |
Balsamic vinaigrette | 2 yemek kaşığı | 90 |
Limon suyu | 2 yemek kaşığı | 8 |
Sirke | 2 yemek kaşığı | 4 |
Zeytinyağı ve sirke | 2 yemek kaşığı | 100 |
|