The OthersMeclis Başkanı Siber: 'Geçmişine sahip çık'

Meclis Başkanı Siber: 'Geçmişine sahip çık'

04.05.2016 - 12:36 | Son Güncellenme:

Sibel Siber, "Geçmişine sahip çıkan, müzelerine sahip çıkan, kültürüne sahip çıkan toplumlar ilelebet yaşar. Geçmişle olan bağları güçlenir. Bunlar için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor." dedi.

Meclis Başkanı Siber: Geçmişine sahip çık

Meclis Başkanı Siber: Geçmişine sahip çık

Haberin Devamı

Barış YORGANCI
Meclis Başkanı Sibel Siber, "Siyaset tabii ki bizim toplumumuzda çok önemli bir yer tutar ama toplumun sanata, kültüre verdiği değer, önem o toplumun yaşam kalitesine olumlu yansır" dedi. Milliyet Kıbrıs yazarı Barış Yorgancı'ya, Dr. Fazıl Küçük müzesi ile ilgili açıklamalar yapan Siber, "Müze olarak aslında 90’larda açılmıştı ancak çok atıl ve çağdaş müzecilik anlayışından uzaktı" dedi. “Halkın elinde var olan anı ve arşiv niteliği taşıyan belgelerin milli arşive bağışlanmasını istiyoruz" diye devam eden Siber, "Dr. Fazıl Küçük müzesi için neler yapıldığını" anlattı. Sibel Siber şöyle devam etti; "Bir duyarlılık oluşturmak istedik. Bizim mücadele liderimizin eşyalarının saklandığını ancak müze anlayışından uzak olduğunu gördük. O gün ne kadar büyük bir moral bozukluğu, üzüntü ve utanç duyduğumu ifade etmek isterim. Müze bu haliyle, kendi toplumsal aidiyetimiz ve kimliğimiz açısından da büyük bir olumsuz durum ve özgüvensizlik yarattığını söyleyebilirim. Proje hazırlandı. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği projenin tüm maliyetini karşıladı. Projeyle ilgili iki akademisyenle çalıştık. Biri Hacettepe Üniversitesi’nden Dr. Dilek Karaaziz, diğeri de Yakın Doğu Üniversitesi’nden Gökhan Okur. Her ikisi de yalnızca akademisyen olarak değil, emekleriyle değil gönülleriyle çalıştılar. İnanılmaz bir tempoyla, inanarak, severek, çok duygu yüklü çalıştılar."

Haberin Devamı

Milli Arşiv'e bağış

"Halkın elinde var olan anı ve arşiv niteliği taşıyan belgelerin milli arşive bağışlanmasını istiyoruz" diye devam eden Siber şunları söyledi; "Bu arada müzede sergilenecek olanların da müzede sergilenmesi ve yine bundan sonraki süreçte milli mücadelede o zor yıllarda toplumun sesi olan Halkın Sesi Gazetesi’nin de arşivlerini derleyerek araştırmacılarımız için orada bir mekan yaratma çalışmasına başlayacağız. Kütüphane formatında olacak. Belge ve arşivlerin saklanması için bir sistem kuracağız. Mesela bana birçok fotoğraflar geliyor. Dr Küçük’ün köy ziyaretlerinden. Biz bunları kopyalayıp sahiplerine iade edeceğiz. Ama bu fotoğrafların, belgelerin toplanması çok önemlidir. Çünkü toplum belleği yitirilirse toplumun geleceği tehlikeye girer. Güzel bir gelecek için toplum belleği çok önemlidir ve müzeler de bu belleğin oluşmasına katkı verir."

Haberin Devamı


Kosova örneği verdi

Kosova'ya yaptıkları ziyarete işaret eden Meclis Başkanı Sibel Siber, burada gördüklerini şöyle anlattı; "Küçücük şehirlerde hep sanat müzeleri var. Küçücük tarihi binalar da müze olarak kullanılmış değerlendirilmiş. Her ziyaret, her fotoğraf, her belge hem size o halkla ilgili bilgi verir, hem toplum belleğine katkı sağlar, hem turizm için de çok önemlidir. Onun için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ama bunu en iyi değerlendirecek olan halkımızdır, konunun uzmanlarıdır. Siyaset tabii ki bizim toplumumuzda çok önemli bir yer tutar ama toplumun sanata, kültüre verdiği değer, önem o toplumun yaşam kalitesine olumlu yansır. Yüzleri gülen mutlu insanlar olması için o ülkenin sanata, sanatçıya, kültüre, tarihine önem vermesi gerekiyor. Bu konuda Meclis Başkanı olarak yapabileceğim katkı ne varsa, yasalar çerçevesinde neler yapabilirsem yapmaya çalışıyorum. Ümit ederim ki; halktan gelen istek ve talepler neticesinde açılan müzeler, sanat galerileri tüm yöneticileri teşvik eder."

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Siber: Geçmişine sahip çık


Toplumsal bellek vurgusu

“Toplum belleği için müzeler önemlidir. Müzelerde görerek, adeta yaşayarak bilgi alırsın. Tarih kitapları da önemli ama müzelerde hem görsel, hem işitsel insanların canlı, yaşayarak öğrenmesi çok daha etkili olur. Tarihi kişiliklerin mutlaka müzelerinin olması ve bu müzelerin gezilmesi gerekiyor. Çünkü tarihi kişilikler aynı zamanda toplum tarihini de şekillendiren, toplumun sosyal, siyasal yaşamına liderlikleriyle etki eden kimselerdir. Ve orada siz sadece o tarihi şahsiyetin kişisel anılarını, kişisel belgelerini, eşyalarını görmezsiniz. Aynı zamanda bir dönemdeki halkın sosyal yaşamı ve tarihi hakkında da bilgi sahibi olursunuz. Bizim tarihi şahsiyetlerin müzeleri yanında aynı zamanda kent müzelerine de ihtiyacımız var. Mesela Lefkoşa’nın, Mağusa’nın geçmişten bugüne insanlarının sosyal yaşamlarını belgeleyen fotoğraf, yazı ve görsel canlandırmalarla hangi meslekler vardı, insanların sosyal yaşamı nasıldı, neler şimdi kayboldu bunları görmemiz ve müzeyi gezerken bu canlandırmaları izlememiz, işte bu da toplum belleğidir."