İşgalci eski vekiller çıkmamak için şimdi de depremi neden gösteriyorlar
Deprem karmaşası, TBMM lojmanlarını boşaltmamakta direnen 27 eski milletvekili için de fırsat oluşturdu. Lojmanlardan sorumlu TBMM İdare Amiri Hakan Tartan'ın tek tek aradığı ve "Taşınacağız" sözünü aldığı eski milletvekilleri, deprem olunca bu sözlerini unuttu.
İçlerinden yalnızca ANAP Samsun eski Milletvekili Biltekin Özdemir ile Van eski Milletvekili Şerif Bedirhanoğlu taşınmak için bir hafta süre istedi. Tartan, deprem karmaşası nedeniyle lojman sorununun üstünün kapatılamayacağını belirterek, evlerin en kısa zamanda boşaltılacağına inandığını söyledi.
Parayı yeniler ödüyor
Kurada kendilerine çıkan lojmanlar boşalmadığı için ev sorununu çözemeyen milletvekillerinin tepkileri giderek büyüyor. Yeni evlenen ve kendisine çıkan lojmanın boşalacağını umarak düğün tarihini buna göre belirleyen DSP Diyarbakır Milletvekili Abdülsamet Turgut, oturamadığı lojmanın aylık 100 milyon lira turarındaki aidatının maaşından kesilmesine şu sözlerle tepki gösterdi:
"Nasılsa taşınacağız diye eve eşya da alamıyoruz. Yalnızca yatak odasını döşedik. Salona birkaç eski koltukla mutfağa da ihtiyacımızı karşılayacak bir - iki parça eşya koyduk. Ama evimiz bir türlü boşalmıyor. Bir yandan oturduğumuz evin kirasını ödüyoruz bir yandan da oturamadığımız lojmanın aidatı maaşımdan kesiliyor. Bu paranın neden benden kesildiğini bir türlü anlayamıyorum."
Taşınmayanların listesi
Hafta sonu itibariyle oturdukları evleri boşaltmayan 27 milletvekili şunlar:
DYP: Mustafa Dedeoğlu, Tahsin Irmak, Hayri Doğan, İrfettin Akar, Bayar Ökten, Yusuf Bacanlı, Mustafa Çiloğlu.
CHP: Ali Haydar Şahin, Ahmet Küçük, Erdoğan Yetenç.
ANAP: Biltekin Özdemir, Naim Geylani, Esat Bütün, Adem Yıldız, Şerif Bedirhanoğlu, Metin Öney, Necati Güllülü, Sami Küçükbaşkan.
FP: Hüseyin Yıldız, İbrahim Halil Çelik, Abdulhaluk Mutlu, Hayrettin Dilekcan, Yakup Hatipoğlu, Necati Çelik, Ramazan Yenidede.
MHP: Recep Mızrak.
Bağımsız: Hasan Belhan.
TBMM Genel Kurulu ihalesi incelemede
TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un göreve getirdiği bürokratlar, Hikmet Çetin döneminde Genel Kurul Salonu'yla ilgili olarak yapılan geçici ve kesin kabul işlemlerini incelemeye aldı. Kesin kabul tutanağında eksik işler için kesilen 1 milyon doların (yaklaşık 445 milyar lira) 100 bin dolara indirilmesinin yanı sıra salondaki eksikliklerin de neden giderilmediği araştırılıyor.
Akbulut'un göreve getirdiği teknik işlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Cengiz Köksal'ın, TBMM'nin Emlak Konut aleyhine açtığı 2.7 trilyon liralık tazminat davasına konu olan Genel Kurul Salonu ihalesini, yapılan işi ve yolsuzluk iddiaları ortaya çıktıktan sonra yapılan geçici kabulle kesin kabul çalışmalarını incelediği bildirildi.
Genel Kurul Salonu'nun geçici kabulü sırasında firmanın sözleşmede yer alan bazı kalemleri eksik yerine getirdiği, gerekli ölçü ve özellikte malzeme kullanmadığı, milletvekili masalarında bulunan elektronik panoların istenen özelliklerde olmadığı belirlenince, salonun bir an önce kullanıma açılması için salonun geçici kabulü, 1 milyon
dolar nefaset (sözleşmede vaadedilen işlerin eksik yapılması durumunda yapılan kesinti) karşılığında yapıldı. Eksiklikler için kesilen 1 milyon dolarlık nefaset ise daha sonra 20. dönemin
son günlerinde, aralarında salon yolsuzluğu nedeniyle yargılanan teknik işlerden sorumlu Ahmet Korkmaz'ın da bulunduğu bir "kesin kabul komisyonu" oluşturulmuş ve yapılan çalışma sonucunda 1 milyon dolarlık nefaset, eksikliklerin bir çoğu giderilmediği halde 100 bin dolara indirilmişti.
Emlak Konut tarafından Mesa firmasıyla süren alacak davası nedeniyle bekletilen kesin kabul tutanağının Meclis'in aleyhine sonuçlar doğuracağı iddiaları üzerine, yeni göreve gelen Cengiz Köksal, hem ihale aşamasına ilişkin soru işaretleri taşıyan işlemleri, hem de geçici ve kesin kabul işlemlerini incelemeye aldı.
Akbulut'un Meclis'in aleyhine olabilecek bir sonuç doğmaması için bütün işlemlerin titizlikle incelenmesini istediği bildirildi.