The Othersİki katlı binadan dev üçüz kulelere

İki katlı binadan dev üçüz kulelere

24.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İki katlı binadan dev üçüz kulelere

İki katlı binadan dev üçüz kulelere


Tam 76 yıl önce Ankara’da iki katlı bir binada faaliyete geçen İş Bankası, dün İstanbul’da modern teknolojinin en son örneği üçüz kulelere taşındı


Atatürk’ün emriyle kurulan Türkiye’nin ilk ulusal bankası Türkiye İş Bankası, 76’ncı yıldönümünü, İstanbul Levent’teki yeni genel müdürlük binası olan İş Kuleleri’nde yaptığı açılışla kutladı.
Kuruluş yıldönümünü ve yeni yönetim binalarının açılış kutlamalarına politika, sanat, iş ve bankacılık sektörden 900’e yakın davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in kutlama mesajı görderdiği törende, politika ve iş dünyasından şu isimler yer aldı: Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Kuzey Deniz Saha Komutanı Özden Örnek, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Osman Birsen, Sakıp Sabancı, Şakir Eczacıbaşı, Jak Kamhi, İshak Alaton, Halis Komili.

76 yıllık öykü
İş Bankası, Ankara’daki ilk sobalı genel müdürlük binasından Türkiye’nin en akıllı binalarına geçişi dün başlayan üç günlük bir programla kutluyor. İlk gün yapılan açılış kutlamalarında konuklar, İş Kuleleri kompleksi içindeki oditoryumda, müzik yaşamını yurtdışında sürdüren ve genç dahi olarak anılan Alparslan Ertüngealp’in yönetiği Royal Filarmoni Orkestrası eşliğinde dünyaca ünlü piyano virtüözü Hüseyin Sermet’i dinlediler.
İş Bankası, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra yerli sanayiyi yaratmak amacıyla Atatürk’ün doğrudan direktifiyle kurulan ilk ulusal banka. 26 Ağustos 1924 tarihinde 250 bin lira sermaye ile kurulan Türkiye İş Bankası iki şube ve 37 personelle faaliyete başladı.
İsim babası Hasan Saka
Cumhuriyetin ilk yıllarından yeni bir yüzyıla uzanan uzun geçmişini dünden başlayarak üç gün boyunca kutlayacak olan İş Bankası’nın kuruluş öyküsünde tarih kitapları 1923’te toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin etkili olduğunu yazıyor. Kongreye katılan tüccar ve sanayicilerin kredi bulamamaktan şikayetçi olmaları Atatürk’te ulusal bir banka kurma isteği yaratmış.
Bu iş için Celal Bayar’ı görevlendiren Atatürk, bankanın adı konusunda da etrafındakilere sorular yöneltiyormuş. Bu insanlardan İş Bankası’nın kuruluş sözleşmesini hazırlayan Hasan Saka, Atatürk’e bankanın ne tür iş yapacağını sorup, “Her işi yapacak" yanıtını alınca, “İş Bankası olsun" önerisinde bulunmuş. Bu öneriyi beğenen Atatürk, bankanın adının İş Bankası olmasını istemiş.

Kulelerin özelliği
İŞ Bankası Genel Müdürlük kompleksi üç kule, oditoryum, şube, çarşı ve otopark olmak üzere toplam 224 bin metrekareyi aşan bir alana sahip. Genel müdürlüğün yerleşeceği 50 katlı birinci kule, 181 metre uzunluğu ve yaklaşık 103 bin metrekare büyüklüğü ile Türkiye’nin en yüksek ve modern binası olma niteliğini taşıyor. 37’şer katlı ikiz kuleler ise toplam 89 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın mülkiyetinde olan ikiz kulelerden biri tamamen Şişecam Grubu’na ayrıldı. Diğer kuledeki ofis katları ise bankanın iştiraklerine ve çeşitli özel kuruluşlara kiraya veriliyor.
Tepe İnşaat ile Turner Steiners ortak girişimi tarafından gerçekleştirilen inşaata Aralık 1996’da başlandı ve maliyeti 230 milyon doları buldu.
İş Kuleleri, 21. yüzyılın en ileri teknolojilerini içeren akıllı bina örneğini oluşturuyor. ABD standartlarına göre kişi başına düşen temiz hava miktarı 34 metreküp iken İş Kuleleri’nde bu rakam 50 metreküp olarak tasarlandı.

Depreme dayanıklı
Otomasyon sistemi ile 25 bin ayrı nokta kontrol altında tutularak her türlü acil duruma anında müdahale edilebiliyor. Binaların statik hesapları ise 1. derece deprem kuşağı parametreleri göz önüne alınarak 7.5-8 Richter ölçeğindeki bir depreme dayanıklı olarak yapıldı.
Yeni komplekste 46 asansör, 6 yürüyen merdiven, 80 bin metrekarelik otopark, yemekhaneler, toplantı salonları, fitness center ve bir de klinik yer alıyor. 800 kişilik oditoryumun yanı sıra kompleks içindeki ikiz kulelerin giriş katı bir alışveriş merkezi ve sosyal alan olarak düzenlendi.

‘İş Bankası’nın ruhu su ve ateş’
SEÇKİN ÜREY
İş Bankası’nın yeni genel merkezi İş Kuleleri’nin açılışında “Suyun Ateşle Dansı" adlı 15 dakika süren ses ve ışık gösterisi ile yapıldı. Gösteriyi hazırlayan Fransız ECA2 firmasının sahibi Yves Pepin, su, ateş, ışık ve lazer elementlerini kullanarak hazırladıkları gösteride İş Bankası ruhunu yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. Pepin, “İş Kuleleri’ni sadece bir bina değil, geleceğe yönelik bir proje olarak görüyorum. Bu binalar geleceği temsil ediyor" dedi.
Kutlaması yapılacak yerin ve olayın ruhuna göre gösteriler hazırladığını ve hiç bir gösterisini bir daha yapmadığını söyleyen Pepin, İş Kuleleri’nin açılışı için önceden binaların resimleri ve İş Bankası üzerinde çalıştığını anlattı. Su ve ateşin, İş Bankası’nı en iyi şekilde temsil edecek elementler olduğunu belirten Pepin Şöyle konuştu:
“Su bankanın çalışma ruhunu temsil ediyor. Ateş ise canlılığını gösteriyor. Finalde bütün elementler su, ateş ve renkler biraraya gelerek binayı ön plana çıkarıyor. Kimse tabiki benim bu gösteride gördüğümü göremeyecek. Gösterinin mesajı bankanın gelecekte ilerlemek için ne yapması gerektiğidir."

Farklı bir boyut
Davetliler, Royal Flarmoni Orkestrası’nın konserini izledikten sonra alışveriş merkezinin içinden geçerek gösterinin yapılacağı alana gelecekler. Yaklaşık 850 davetliyi boş bir binanın içinden geçirmek istemediğini söyleyen Pepin, bu yüzden alışveriş merkezinin içinde de ses ve ışık oyunları düzenledi. Pepin, “Konser salonundan çıkan davetlilerin farklı bir boyuta girdiklerini hissetmelerini istedim" dedi. Pepin, Alışveriş merkezinin koridorlarında yürüyen davetlilerin içlerinde “öteki tarafa geçiyoruz" hissi uyanacağını söyledi.
İzleyicinin tek bir gösteri olarak izlediği organizasyonun içinde aslında binlerce gösteri olduğunu söyleyen Pepin, herşeyi bilgisayarla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Pepin, “Seyircinin fark edemediği küçük aksaklıklar olabiliyor ama elektirik olduğu sürece gösterinin bütünlüğünü bozacak birşey olması çok zor" dedi.

KURULUŞ ÖYKÜSÜ

İki katlı binadan dev üçüz kulelere
  • İş Bankası’nın kuruluş sermayesi olan 250 bin lirayı Atatürk koydu. Ancak bankanın kuruluşu için düşünülen para 1 milyon liraydı. Fakat para bulunamıyordu. Bayar, bu konuda şunları söylüyor: “1 milyon lira olan sermayenin 250 bin lirası hazırdı. Dışardan para yok, diyorlar ki ‘Ne zaman böyle bir işe girdiysek hiç birinin neticesi yok.’ Ben de şahsımı ve Atatürk’ün nüfusunu kullanarak 1000’er lira kurucu hisseyi ancak topladım."
  • İş Bankası’nın kurucularından Celal Bayar, ilk bankacılık deneyimini 1908 öncesinde çalıştığı Deutsche Orientbank’ın Bursa Şubesi’nde edindi.
  • Ankara’da ilk binası hem genel müdürlük hem de şube oldu.
  • Banka tarihindeki gerilimlerden biri İnönü ile Bayar arasında yaşandı. Bayar’ın İş Bankası’nın henüz kurulmamış olan Merkez Bankası’nın işlevini de üstlenmesini istemesi İnönü ile arasını açtı.
  • Geçmişte de medyaya planına önem veren İş Bankası, Ermenice, Rumca ve Fransızca yayın organlarına da ilan veriyordu.

    BUGÜNKÜ BÜYÜKLÜĞÜ
    Türkiye’nin ilk özel milli bankası olma özelliği taşıyan İş Bankası, aktif toplamı ve özkaynak tutarıyla bugün Türk bankacılık sektörünün en büyük özel bankası unvanını taşıyor.

    Özkaynak: 1 katrilyon 451 trilyon TL
    Aktif toplam: 6 katrilyon 569 TL
    Mevduat toplamı: 4 katrilyon TL
    Net kar: 211 trilyon TL

    Eyfel’deki yılbaşı görkeminin mimarı
    Suyun Ateşle Dansı gösterisi için Yves Pepin’in 20 kişilik ekibi Fransa’dan üç TIR dolusu malzeme getirdi. Pepin, milenyum kutlamaları sırasında Paris’teki Eyfel Kulesi’nde düzenlenen muhteşem ses ve ışık gösterisini de organize etmişti.

  • KEŞFETYENİ
    Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız
    Sahnede başka gerçek hayatta başka! İsimlerini duyunca şaşıracaksınız

    Cadde | 23.04.2025 - 08:13

    Kimisini Sezen Aksu olarak biliyoruz kimisini Müslüm Gürses, fakat onlar ünlü olduktan sonra isim değiştirdiler. İşte sahne adıyla hafızalarımıza kazınan ünlüler ve asıl isimleri…

    Yazarlar